Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Po novem letu resneje nad nepoštene trgovinske prakse

Čas branja: 2 min
27.08.2018  21:51  Dopolnjeno: 27.08.2018 22:53
Med temami, ki so bile v ponedeljek v ospredju na kmetijsko-živilskem sejmu Agra, je bila tudi okrogla miza o tem, kako pošteni so odnosi v preskrbni verigi s hrano, kjer imajo trgovci dosti večjo moč kot pridelovalci in predelovalci hrane. Poznavalci so povedali, do kakšnih nepoštenih praksah prihaja in kako jih bodo z novo zakonodajo izkorenili.
Po novem letu resneje nad nepoštene trgovinske prakse
Foto: Shutterstock

Za domnevno nepoštene prakse v verigi preskrbe s hrano je že nekaj dokazov, kmetijsko ministrstvo pa jih poskuša preprečevati z novo zakonodajo. Agencija za varstvo konkurence (AVK) ima pooblastila za odkrivanju in sankcioniranju nepoštenih trgovinski praks. Za boljše delo na tem področju se bo AVK kadrovsko okrepila. Da bi bilo v dobaviteljski verigi več reda, se lahko dobavitelji in trgovci pred podpisom pogodbe o dobavi živil posvetujejo z varuhom odnosov v verigi preskrbe s hrano Jožetom Podgorškom.

V dobaviteljski verigi hrane so najmočnejši trgovci

Na posvetu z naslovom Odnosi v verigi preskrbe s hrano - partnerji in njihova vloga pri odpravljanju nepoštenih praks na sejmu Agra je Klement Podnar s Fakultete za družbene vede v Ljubljani predstavil raziskavo, s katero ugotavljajo, da v verigi ni ravnotežja in da so v njej najmočnejši trgovci, da imajo velike verige 85-odstotni delež, Slovenci pa večino blaga kupujemo prek trgovcev.

Ravnotežje moči je po Podnarjevem mnenju zelo pomembno, ustvarjamo pa ga tudi tako, da razvijamo in krepimo lastne blagovne znamke in se povezujemo, bodisi skozi skupne promocije ali pa skupne krovne znamke, kot je Izbrana kakovost - Slovenija. "Vse to se dogaja, vse to država tudi podpira, za pridelovalce pa je pomembno, da se povežejo in na trgu skupaj nastopajo," dodaja Podnar.

Nova zakonodaja naj bi prinesla več reda

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša je pojasnila, da prenovljeni zakon o kmetijstvu z opredelitvijo 23 prepovedanih nepoštenih praks poskuša zagotoviti več reda. Med drugim predpisuje, da morajo biti vse pogodbe v letni vrednosti nad 15 tisoč evrov pisne in sklenjene pred prvo dobavo izdelkov. Da bi uredili razmerja v preskrbni verigi s hrano po vsej Evropski uniji, nastaja nova evropska direktiva. Sprejeli naj bi jo še v tem mandatu Evropske komisje, torej do aprila 2019. "To bo pomenilo, da bodo po EU prepovedane enake nepoštene trgovinske prakse, s tem da lahko vsaka država članica uvede še strožje predpise na tem področju.

Evropska komisija predlaga prepoved osmih nepoštenih trgovinskih praks in 30-dnevni plačilni rok za hitro pokvarljiva živila (pri nas je plačilni rok 45 dni, zato ga bomo po uveljavitvi direktive skrajšali na 30 dni). Slovenija skupaj z višegrajsko skupino držav predlaga, da bi šla direktiva še korak naprej in seznam prepovedanih praks razširila tudi na pogojno prepovedane.

Najpogostejše nepoštene prakse

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek ugotavlja, da iznajdljivost pri domnevno nepoštenih praksah nima meja, najteže je po njegovih besedah kaj doseči pri uveljavljenih praksah oziroma starih pogodbah, precej več uspeha pa ima pri novih pogodbah.

Trgovci od dobaviteljev še vedno včasih zahtevajo blago po akcijski ceni, sami pa blago po tej ceni prodajajo manj časa, zahtevajo plačilo za uvrstitev blaga na police, odgovornost dobavitelja za prodano in neprodano blago in podobno, je pojasnil Podgoršek.

AVK dobi specialista za odkrivanje nepoštenih trgovinskih praks

Tudi direktor AVK Andrej Matvoz potrjuje, da nepoštene poslovne prakse obstajajo, kar je potrdila tudi njihova raziskava, v kateri so vsem deležnikom v preskrbni verigi s hrano poslali vprašalnik, v katerem so jih povprašali o pojavljanju posameznih nepoštenih praks. Odziv je bil slab - prejeli so 60 izpolnjenih vprašalnikov. AVK bo za odkrivanje in preprečevanje nepoštenih trgovinskih praks po novem letu dobila dva strokovnjaka. Matvoz predvideva izboljšanje prakse že zaradi novega zakona, izkoreniniti pa želijo predvsem sistemske kršitve.

Matvoz še obljublja, da bo imel posledično slabši v verigi večjo moč, ker se ne bo več bal, saj ga bo AVK zaščitil.

Na pogovoru je bilo slišati različna mnenja, kdo je v verigi na slabšem, slišati je bilo tudi podatek, da so trgovske marže v Sloveniji nižje kot drugod po Evropi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji