Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Po novem letu resneje nad nepoštene trgovinske prakse

Čas branja: 2 min
27.08.2018  21:51  Dopolnjeno: 27.08.2018 22:53
Med temami, ki so bile v ponedeljek v ospredju na kmetijsko-živilskem sejmu Agra, je bila tudi okrogla miza o tem, kako pošteni so odnosi v preskrbni verigi s hrano, kjer imajo trgovci dosti večjo moč kot pridelovalci in predelovalci hrane. Poznavalci so povedali, do kakšnih nepoštenih praksah prihaja in kako jih bodo z novo zakonodajo izkorenili.
Po novem letu resneje nad nepoštene trgovinske prakse
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

Za domnevno nepoštene prakse v verigi preskrbe s hrano je že nekaj dokazov, kmetijsko ministrstvo pa jih poskuša preprečevati z novo zakonodajo. Agencija za varstvo konkurence (AVK) ima pooblastila za odkrivanje in sankcioniranje nepoštenih trgovinski praks. Za boljše delo na tem področju se bo AVK kadrovsko okrepila. Da bi bilo v dobaviteljski verigi več reda, se lahko dobavitelji in trgovci pred podpisom pogodbe o dobavi živil posvetujejo z varuhom odnosov v verigi preskrbe s hrano Jožetom Podgorškom.

V dobaviteljski verigi hrane so najmočnejši trgovci

Na posvetu z naslovom Odnosi v verigi preskrbe s hrano - partnerji in njihova vloga pri odpravljanju nepoštenih praks na sejmu Agra je Klement Podnar s Fakultete za družbene vede v Ljubljani predstavil raziskavo, s katero ugotavljajo, da v verigi ni ravnotežja in da so v njej najmočnejši trgovci, da imajo velike verige 85-odstotni tržni delež, Slovenci pa večino blaga kupujemo prek trgovcev.

Ravnotežje moči je po Podnarjevem mnenju zelo pomembno, ustvarjamo pa ga tudi tako, da razvijamo in krepimo lastne blagovne znamke in se povezujemo, bodisi skozi skupne promocije ali pa skupne krovne znamke, kot je Izbrana kakovost - Slovenija. "Vse to se dogaja, vse to država tudi podpira, za pridelovalce pa je pomembno, da se povežejo in na trgu skupaj nastopajo," dodaja Podnar.

Nova zakonodaja naj bi prinesla več reda

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša je pojasnila, da prenovljeni zakon o kmetijstvu z opredelitvijo 23 prepovedanih nepoštenih praks poskuša zagotoviti več reda. Med drugim predpisuje, da morajo biti vse pogodbe v letni vrednosti nad 15 tisoč evrov pisne in sklenjene pred prvo dobavo izdelkov. Da bi uredili razmerja v preskrbni verigi s hrano po vsej Evropski uniji, nastaja nova evropska direktiva. Sprejeli naj bi jo še v tem mandatu Evropske komisje, torej do aprila 2019. "To bo pomenilo, da bodo po EU prepovedane enake nepoštene trgovinske prakse, s tem da lahko vsaka država članica uvede še strožje predpise na tem področju.

Evropska komisija predlaga prepoved osmih nepoštenih trgovinskih praks in 30-dnevni plačilni rok za hitro pokvarljiva živila (pri nas je plačilni rok 45 dni, zato ga bomo po uveljavitvi direktive skrajšali na 30 dni). Slovenija skupaj z višegrajsko skupino držav predlaga, da bi šla direktiva še korak naprej in seznam prepovedanih praks razširila tudi na pogojno prepovedane.

Najpogostejše nepoštene prakse

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek ugotavlja, da iznajdljivost pri domnevno nepoštenih praksah nima meja, najteže je po njegovih besedah kaj doseči pri uveljavljenih praksah oziroma starih pogodbah, precej več uspeha pa ima pri novih pogodbah.

Trgovci od dobaviteljev še vedno včasih zahtevajo blago po akcijski ceni, sami pa blago po tej ceni prodajajo manj časa, zahtevajo plačilo za uvrstitev blaga na police, odgovornost dobavitelja za prodano in neprodano blago in podobno, je pojasnil Podgoršek.

AVK dobi specialista za odkrivanje nepoštenih trgovinskih praks

Tudi direktor AVK Andrej Matvoz potrjuje, da nepoštene poslovne prakse obstajajo, kar je potrdila tudi njihova raziskava, v kateri so vsem deležnikom v preskrbni verigi s hrano poslali vprašalnik, v katerem so jih povprašali o pojavljanju posameznih nepoštenih praks. Odziv je bil slab - prejeli so 60 izpolnjenih vprašalnikov. AVK bo za odkrivanje in preprečevanje nepoštenih trgovinskih praks po novem letu dobila dva strokovnjaka. Matvoz predvideva izboljšanje prakse že zaradi novega zakona, izkoreniniti pa želijo predvsem sistemske kršitve.

Matvoz še obljublja, da bo imel posledično slabši v verigi večjo moč, ker se ne bo več bal, saj ga bo AVK zaščitil.

Na pogovoru je bilo slišati različna mnenja, kdo je v verigi na slabšem, slišati je bilo tudi podatek, da so trgovske marže v Sloveniji nižje kot drugod po Evropi.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.