Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Vinar leta 2018 je klet Puklavec Family Wines

Čas branja: 2 min
29.08.2018  13:47  Dopolnjeno: 29.08.2018 17:18
Letos dosegajo 19-odstotno rast prodaje glede na lani; družina Puklavec, ki je lastnica te vinske kleti, vlaga milijone tudi v podjetje Ljutomerčan in oživljanje prašičereje.
Vinar leta 2018 je klet Puklavec Family Wines
Klet Puklavec Family Wines je včeraj že tretjič postala vinar leta. Te nagrade se je razveselil direktor in glavni enolog Mitja Herga (na sredini). Ob njem sta Mojmir Wondra, predsednik ene od žirij 44. ocenjevanja Vino Slovenije, in letošnja vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič.

Obveščaj me o novih člankih:  

Na 44. ocenjevanju Vino Slovenija v Gornji Radgoni so ormoško klet Puklavec Family Wines že tretjič razglasili za vinarja leta, ta naziv pa so si priborili že leta 2014 in 2016. Kar 30 medalj so tokrat dobila njihova vina blagovnih znamk Jeruzalem Ormož, Ljutomerčan, Estate Selection in iz ekskluzivne linije Seven Numbers, ki so jo lani uvedli za najkakovostnejša vina z izbranih leg in v omejeni količini. Njihov chardonnay 2017 Limited edition pa je postal šampion in prvak jeruzalemske vinske turistične ceste.

Ormoška klet je ena največjih vinskih kleti pri nas in od leta 2009 v lasti družine Puklavec. Usmerjajo se v vino najvišje kakovosti, z najsodobnejšo tehnologijo postavljajo nove trende v vinarstvu in vinogradništvu. Delajo elegantna in harmonična vina, ki odražajo pokrajino, kjer ležijo njihovi vinogradi.

Zaradi toče pričakujejo najmanj vina po letu 2014

Trgatev doma in v Makedoniji, kjer imajo okoli 24 hektarjev vinogradov, še poteka. Zaradi toče bo manj grozdja, tako da direktor in glavni enolog Mitja Herga pričakuje količinsko najmanjši letnik vina po letu 2014. "Letos bomo pridelali okoli 3,7 milijona litrov vina. Grozdja je res manj, a je k sreči zelo kakovostno," dodaja Herga. Spodbudno je dvoje - da jim izvoz prinese več kot pol prihodkov in da so v prvih osmih mesecih leta dosegli 19-odstotno rast prodaje.

Iščejo rešitve za prilagajanje podnebnim razmeram

Njihovim vinogradom bolj kot suša škodi preveč dežja. Zadnja leta na vinogradih urejajo drenažo, da preprečijo zemeljske plazove, ki so na njihovem koncu zelo pogosti. Letos so šest hektarjev vinogradov prekrili z mrežami proti toči. Trta je tako dobila več sence. Kako se bo to poznalo na kakovosti in aromatičnosti grozdja ter pojavu bolezni, bodo proučili v posebnem projektu. »S partnerji iščemo rešitve za prilagajanje podnebnim razmeram, saj konvencionalne tehnike niso dovolj učinkovite. S kletjo Vinakoper, Kmetijskim inštitutom Slovenije, kmetijsko-gozdarskimi zavodi, ljubljansko in mariborsko univerzo smo se prijavili na ukrep Sodelovanje. Preizkušamo mreže proti toči in foliarno gnojenje. S foliarnim gnojenjem osemkrat na leto trti dodajamo potrebna hranila. Trto je treba nenehno opazovati in ji dati, kar potrebuje za optimalno rast. Enologovo delo ni samo v vinski kleti, ampak mora najprej biti dober vinogradnik. Poznati mora vinograde, da določi potek trgatve in tehnološke procese. Ko enolog ve, kakšno vino želi imeti v kozarcu, se lahko z vinogradnikom pogovarja o delu v vinogradu,« razlaga Mitja Herga.

Družina Puklavec bo s petimi milijoni evrov povečala prašičerejo

Poleg uspešne vinske zgodbe ima družina Puklavec velike načrte tudi s prašičerejo. V njihovi lasti je podjetje Ljutomerčan, ki je za Farmami Ihan druga največja prašičja farma pri nas. V oživljanje prašičereje bodo vložili dobrih pet milijonov evrov. Čez tri leta bodo imeli dva tisoč plemenskih svinj, na leto pa bodo vzredili 37 tisoč pujskov, ki jih že zdaj z lahkoto prodajo.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...