Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

Rešitev za lažjo izbiro prave sorte krompirja

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
09.11.2018  22:30
Zadruga Sloga pod blagovno znamko Polonca posebej ponuja mladi krompir kifeljčar, krompir za solate, kuhanje, pečenje in pire
Rešitev za lažjo izbiro prave sorte krompirja
Nekatere sorte krompirja so primernejše za kuhanje, druge za pečenje. To so v KGZ Sloga upoštevali pri prenovi blagovne znamke Polonca, ki po novem obsega pet pakiranj krompirja za različne namene, pa še recepte za pripravo. Posebej pakirajo kifeljčarja, krompir za solate, za krompirjevo testo in pire, za kuhanje in praženje ter za pečenje in cvrtje.

Obveščaj me o novih člankih:  

»Pri odkupu krompirja in zelenjave letos delamo največje premike,« pravi Janez Porenta, predsednik Kmetijsko-gozdarske zadruge Sloga (KGZ Sloga) iz Kranja, ki smo jo pri Agrobiznisu nagradili za podjetnost. Kako so spremenili ponudbo krompirja in se še bolj približali sodobnim kuharicam in kuharjem?

Nakupne navade so se spremenile tako, da večina gospodinjstev ne kupuje več krompirja za ozimnico, temveč manjše količine za sproti. V KGZ Sloga so se jim že pred časom približali z manjšim pakiranjem, po novem pa tudi z različnimi sortami krompirja za različno pripravo.

Krompir za sodobne kuharice in kuharje

Očiščen in opran krompir v 2,5-kilogramskih vrečah že tržijo pod blagovno znamko Polonca, ponudbo pa so razširili. »Ker so nekatere sorte krompirja primernejše za kuhanje, druge za pečenje in druge jedi, smo kupcem poenostavili nakup in jim ponudili pet pakiranj krompirja za različne namene. Izbirali bodo lahko med mladim krompirjem kifelčarjem, krompirjem za solate, za krompirjevo testo in pire, za kuhanje in praženje, za pečenje in cvrtje. Različne sorte krompirja za različne namene, ki so ga pridelali slovenski kmetje, prodajamo v prenovljeni embalaži. Dodali smo tudi recepte za pripravo,« pravi Porenta.

Odkupijo in prodajo več zelenjave

Pri odkupu krompirja in zelenjave letos ta zadruga dela največje premike. Blagovno znamko Polonca so s krompirja že razširili na slovenski česen, čebulo in fižol, najpozneje prihodnje leto pa bodo dodali še drugo gomoljasto zelenjavo.

Zadruga od 450 kmetov na Gorenjskem, Dravskem polju in v Prekmurju odkupuje mleko, govedo in prašiče, žito, les, nekaj sadja, vse več pa tudi krompirja in zelenjave. »Sodelujemo z veliko dolgoletnimi pridelovalci krompirja in živinorejskimi kmetijami, ki v zadnjem času gojijo tudi zelenjavo. Naša zadruga poskrbi za odkup in prodajo več kot 40 vrst zelenjave. Tržimo jo prek svojih trgovin, drugih zadrug in trgovskih verig, kupujejo pa jo tudi javne ustanove, kot so vrtci in šole,« dodaja Porenta.

Povečujejo odkup goveda

Polovico prihodkov zadruga ustvari z odkupom mleka, kmetijskih pridelkov in živine. »Na leto odkupimo 35 milijonov litrov mleka, tretjina tega mleka se prek Mlekopa proda slovenskim mlekarnam, dve tretjini pa v Italijo. Letos povečujemo odkup goveje živine. Odkupili smo tudi več žit kot lani, čeprav so jih naši kmetje zaradi dolge zime, veliko dežja in na koncu suše pridelali za četrtino manj,« pravi Janez Porenta.

Nove trgovine in odkupno mesto za žita v Prekmurju

Letos največ vlagajo v širjenje zadružne trgovske mreže. »Od Semenarne Ljubljana smo kupili trgovino v Puževcih pri Puconcih, ki je bila eno leto zaprta, po prenovi pa bo to tretji Slogin kmetijski center v Prekmurju,« pravi Porenta. Na tej lokaciji urejajo odkupno mesto za žita s tremi manjšimi silosi. Kmetom bodo omogočili tudi nakup nafte za kmetijske stroje in večjih količin kmetijskega repromateriala. Za nakup in prenovo so namenili lastna sredstva. Dve trgovini že imajo na Dravskem polju, kamor so se razširili pred 11 leti, ko so pripojili Kmetijsko zadrugo Dravsko polje. Manjšo trgovino so letos odprli tudi v Brežicah v Posavju.

KGZ Sloga zaposluje 75 ljudi, lani je ustvarila dobrih 34 milijonov evrov prihodkov, letos pa načrtuje petodstotno rast prodaje, še pravi Janez Porenta.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil