Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
vino   dodaj
Cankarjev dom dodaj
Franci Kek dodaj
Gašper Čarman dodaj
Caroline Gilby dodaj
 
Čas branja: 4 min
06.09.2018  13:17  Dopolnjeno: 06.09.2018 14:26
V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s pokušnjo prestižnih vin z vsega sveta. Letos bodo festival popestrile delavnice, del prizorišča pa bo namenjen tudi čedalje bolj trendovskim džinom.
Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina
Utrinek s prvega festivala Top Vino v Ljubljani.
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  
vino   dodaj
Cankarjev dom dodaj
Franci Kek dodaj
Gašper Čarman dodaj
Caroline Gilby dodaj

"Festival Top Vino postaja mednarodni vinski bienale, kakršnega v Sloveniji še ni bilo. Odločili smo se, da zgodbo izpred dveh let ponovimo v Cankarjevem domu, ker gre za prestižno lokacijo, ki je tudi logistično zelo primerna za tovrstne festivale. Že prvi festival je lahko sprejel dobrih tisoč obiskovalcev, letos pa bomo Veliko sprejemno dvorano Cankarjevega doma še malo razširili, tako da bo lahko najboljša vina pokušalo še več ljudi. A gneče ne bo," zagotavlja Franci Kek, ki vinoteki eVino oziroma Gašperju Čarmanu, dvakratnemu najboljšemu slovenskemu sommelierju, pomaga pri promociji dogodka.

Letošnja novost so delavnice

Festival, ki so ga mnogi pred dvema letoma proglasili za najprestižnejši vinski dogodek v Sloveniji, naj bi po enoletnem premoru naredil še korak naprej. Organizirane bodo namreč delavnice, del prizorišča pa bo namenjen tudi vse bolj trendovskim džinom oziroma džin tonikom.

Na eni izmed delavnic nas bo v svet prestižnih vin popeljala Caroline Gilby, gospa, ki se že od leta 1992 ponaša z najvišjim nazivom v svetu poznavalcev vin – master of wine. V enološke vode se je podala zatem, ko je doktorirala iz botanike in ugotovila, da ne želi življenja preživeti za mikroskopom. Po vsem svetu ocenjuje vina in predava na najpomembnejših vinarskih šolah in dogodkih.

Drugo delavnico, pravzaprav vertikalno degustacijo svoje zvrsti burja bela, bo vodil Primož Lavrenčič s Posestva Burja. Tretja delavnica pa bo na temo pravilne rabe vinskih kozarcev. Delavnico bo vodil predstavnik najbolj znamenite svetovne blagovne znamke za vinske kozarce – Riedel. Razkril bo, zakaj se splača vino postreči v pravem kozarcu. Ker je število mest na delavnicah omejeno, bo obisk delavnic možen le s posebno vstopnico.

Najdražje steklenice se bodo odpirale postopoma

Bistvo dogajanja bo seveda degustacija vin, tudi zelo prestižnih z vseh koncev zemeljske oble. Organizatorji obljubljajo, da bo mogoče pokušati vina več kot 80 vinarjev. Napovedane so tudi premierne predstavitve vin, tujih in domačih. Čarman je posebej izpostavil Gravnerjevo rebulo, letnik 2010. Poleg tridesetih domačih vinarjev, tistih iz sosednje Hrvaške, Italije in Avstrije, bodo na voljo bordojski châteauji, šampanjci in vina najuglednejših kleti Španije, Portugalske, Gruzije, Nove Zelandije in ZDA.

"Poleg imen, kot so P(Pol Roger#Pol Roger), Pontet Canet, Smith Haut Lafitte, Ornellaia in drugih, ki so bili tukaj že pred dvema letoma, smo dodali še nekaj novih. Posebej bi izpostavil kultno italijansko klet Sassicaia in špansko Aalto. Ne smem pa pozabiti na Château d’Yquem, ki bo prvič uradno na trgu nekdanje Jugoslavije. Na voljo bo tako sladki d’Yquem kot zelo, zelo redek Ygrec, to je suhi d’Yquem, ki ga pridelajo samo ob izjemnih letnikih," je pojasnil Čarman.

Širitev festivala gre sicer po njegovih besedah v smeri regije, torej nekdanje Jugoslavije. Letos bo kar nekaj hrvaških in srbskih vinarjev. Med domačimi vinarji se bodo kot novinci predstavili Čarga, Puklavec Family Wines in Vina Oskar.

Na letošnjem festivalu Top Vino naj bi bilo mogoče pokušati še več dragih vin – takih, ki stanejo več kot sto evrov – kot pred dvema letoma. A ta bodo na voljo ob vnaprej točno določenih terminih. "Ne moremo pričakovati od vinarjev, da bodo prinesli s seboj po 35 ali 40 najdražjih steklenic. Da bi se izognili očitkom, da je najdražjih vin predčasno zmanjkalo, bomo uvedli sistem, da se bodo najdražje steklenice odpirale ob točno določeni urah. Novost bo tudi ta, da poleg vin ne bodo napisane cene, kajti pred dvema letoma smo z zapisom cen doživeli ravno nasprotni učinek od želenega. Ljudje so navalili na cene, ne na vina," je povedal Čarman.

Na zunanji ploščadi bodo ponudniki hrane

Kaj pa prigrizki? "V dvorani bomo imeli nekaj razstavljavcev, ki bodo ponujali simbolično hrano, bolj za pokušanje, nikakor pa ne celih obrokov. Med njimi bodo ponudniki suhomesnatih izdelkov iz Slovenije in italijanska Selecta, ki je bila z nami že pred dvema letoma. Novost pa je, da bodo na zunanji ploščadi pred vhodom tri prikolice, kjer se bo ponujala hrana proti plačilu. Če bo deževalo, bomo ploščad pokrili," je pojasnil Kek.

Festival bo potekal med 13. in 19. uro, pred tem pa bo odprt za strokovno javnost. Cena? Do 17. septembra je cena vstopnic 35 evrov, na dan prireditve pa 50 evrov. Do razprodaje (število je omejeno) jih je mogoče kupiti v eVino baru in eVino trgovini na Šmartinski cesti 53 v Ljubljani, v Danilo gostilni & vinoteki v Retečah, v spletni vinoteki www.evino.si in na prodajnih mestih Eventima (na njihovi spletni strani in bencinskih servisih Petrol in OMW) ter Cankarjevega doma.

Sodelujoči na festivalu Top Vino bodo večinoma vinarji, s katerimi sodeluje podjetje eVino oziroma Gašper Čarman kot njihov distributer. Gre za tako imenovani portfolio tasting, kot tovrstnim festivalom rečejo v tujini. Bistvo je – tako Gašper Čarman –, da bodo lahko ljubitelji vina za zmerno ceno pokusili vina, ki jih sicer nikoli ne bi.

Članek je bil objavljen na portalu O vinu.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...