Vnel se je boj za ptujske piščance, v katerega so Francozi vpletli še Šarčevo vlado Vnel se je boj za ptujske piščance, v katerega so Francozi vpletli še Šarčevo vlado Čeprav je ukrajinski MHP za prevzem Perutnine Ptuj ponudil največ in dobil že dovoljenja štirih regulatorjev, se vnema nov boj za nakup; mišice zdaj kaže neizbrani ponudnik, francoski LDC, ki k naložbi vabi celo slovensko državo
Lani smo bili najmanj samooskrbni s svežim sadjem in zelenjavo Lani smo bili najmanj samooskrbni s svežim sadjem in zelenjavo Prebivalec Slovenije je lani pojedel največ žit (121 kilogramov) in zelenjave (114 kilogramov) ter 93 kilogramov mesa, 72 kilogramov svežega sadja, 68 kilogramov krompirja, 12 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in slab kilogram medu, v povprečju pa je popil 39 litrov vina.
Lovci ne smejo streljati volkov Lovci ne smejo streljati volkov Vlada bo odločala o predlogu odloka, ki do konca prihodnjega septembra predvideva odstrel 200 rjavih medvedov, volkov pa ne. Divjad in zveri naredijo največ škode kmetom na Kočevskem, Vipavskem, Notranjskem, Koprskem in na gorskih pašnikih na Gorenjskem.
Ukrajinski MHP poziva rejce Perutnine Ptuj, naj širijo vzrejne zmogljivosti  Ukrajinski MHP poziva rejce Perutnine Ptuj, naj širijo vzrejne zmogljivosti Rejci bi radi pisna zagotovila o dolgoročnem odkupu piščancev in nekoliko višjo ceno, z napovedanimi načrti prihodnjega novega lastnika pa so zadovoljni
Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja Imamo le okoli 800 kvadratnih metrov njiv na prebivalca in 1.200 kvadratnih metrov pašnikov

Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

 

Več iz teme.

Kliknite na izbrani pojem:  
vino >
 
Čas branja: 4 min
06.09.2018  13:17  Dopolnjeno: 06.09.2018 14:26
V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s pokušnjo prestižnih vin z vsega sveta. Letos bodo festival popestrile delavnice, del prizorišča pa bo namenjen tudi čedalje bolj trendovskim džinom.
Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina
Utrinek s prvega festivala Top Vino v Ljubljani.
Foto: Aleš Beno

Več iz teme:  
vino >

"Festival Top Vino postaja mednarodni vinski bienale, kakršnega v Sloveniji še ni bilo. Odločili smo se, da zgodbo izpred dveh let ponovimo v Cankarjevem domu, ker gre za prestižno lokacijo, ki je tudi logistično zelo primerna za tovrstne festivale. Že prvi festival je lahko sprejel dobrih tisoč obiskovalcev, letos pa bomo Veliko sprejemno dvorano Cankarjevega doma še malo razširili, tako da bo lahko najboljša vina pokušalo še več ljudi. A gneče ne bo," zagotavlja Franci Kek, ki vinoteki eVino oziroma Gašperju Čarmanu, dvakratnemu najboljšemu slovenskemu sommelierju, pomaga pri promociji dogodka.

Letošnja novost so delavnice

Festival, ki so ga mnogi pred dvema letoma proglasili za najprestižnejši vinski dogodek v Sloveniji, naj bi po enoletnem premoru naredil še korak naprej. Organizirane bodo namreč delavnice, del prizorišča pa bo namenjen tudi vse bolj trendovskim džinom oziroma džin tonikom.

Na eni izmed delavnic nas bo v svet prestižnih vin popeljala Caroline Gilby, gospa, ki se že od leta 1992 ponaša z najvišjim nazivom v svetu poznavalcev vin – master of wine. V enološke vode se je podala zatem, ko je doktorirala iz botanike in ugotovila, da ne želi življenja preživeti za mikroskopom. Po vsem svetu ocenjuje vina in predava na najpomembnejših vinarskih šolah in dogodkih.

Drugo delavnico, pravzaprav vertikalno degustacijo svoje zvrsti burja bela, bo vodil Primož Lavrenčič s Posestva Burja. Tretja delavnica pa bo na temo pravilne rabe vinskih kozarcev. Delavnico bo vodil predstavnik najbolj znamenite svetovne blagovne znamke za vinske kozarce – Riedel. Razkril bo, zakaj se splača vino postreči v pravem kozarcu. Ker je število mest na delavnicah omejeno, bo obisk delavnic možen le s posebno vstopnico.

Najdražje steklenice se bodo odpirale postopoma

Bistvo dogajanja bo seveda degustacija vin, tudi zelo prestižnih z vseh koncev zemeljske oble. Organizatorji obljubljajo, da bo mogoče pokušati vina več kot 80 vinarjev. Napovedane so tudi premierne predstavitve vin, tujih in domačih. Čarman je posebej izpostavil Gravnerjevo rebulo, letnik 2010. Poleg tridesetih domačih vinarjev, tistih iz sosednje Hrvaške, Italije in Avstrije, bodo na voljo bordojski châteauji, šampanjci in vina najuglednejših kleti Španije, Portugalske, Gruzije, Nove Zelandije in ZDA.

"Poleg imen, kot so P(Pol Roger#Pol Roger), Pontet Canet, Smith Haut Lafitte, Ornellaia in drugih, ki so bili tukaj že pred dvema letoma, smo dodali še nekaj novih. Posebej bi izpostavil kultno italijansko klet Sassicaia in špansko Aalto. Ne smem pa pozabiti na Château d’Yquem, ki bo prvič uradno na trgu nekdanje Jugoslavije. Na voljo bo tako sladki d’Yquem kot zelo, zelo redek Ygrec, to je suhi d’Yquem, ki ga pridelajo samo ob izjemnih letnikih," je pojasnil Čarman.

Širitev festivala gre sicer po njegovih besedah v smeri regije, torej nekdanje Jugoslavije. Letos bo kar nekaj hrvaških in srbskih vinarjev. Med domačimi vinarji se bodo kot novinci predstavili Čarga, Puklavec Family Wines in Vina Oskar.

Na letošnjem festivalu Top Vino naj bi bilo mogoče pokušati še več dragih vin – takih, ki stanejo več kot sto evrov – kot pred dvema letoma. A ta bodo na voljo ob vnaprej točno določenih terminih. "Ne moremo pričakovati od vinarjev, da bodo prinesli s seboj po 35 ali 40 najdražjih steklenic. Da bi se izognili očitkom, da je najdražjih vin predčasno zmanjkalo, bomo uvedli sistem, da se bodo najdražje steklenice odpirale ob točno določeni urah. Novost bo tudi ta, da poleg vin ne bodo napisane cene, kajti pred dvema letoma smo z zapisom cen doživeli ravno nasprotni učinek od želenega. Ljudje so navalili na cene, ne na vina," je povedal Čarman.

Na zunanji ploščadi bodo ponudniki hrane

Kaj pa prigrizki? "V dvorani bomo imeli nekaj razstavljavcev, ki bodo ponujali simbolično hrano, bolj za pokušanje, nikakor pa ne celih obrokov. Med njimi bodo ponudniki suhomesnatih izdelkov iz Slovenije in italijanska Selecta, ki je bila z nami že pred dvema letoma. Novost pa je, da bodo na zunanji ploščadi pred vhodom tri prikolice, kjer se bo ponujala hrana proti plačilu. Če bo deževalo, bomo ploščad pokrili," je pojasnil Kek.

Festival bo potekal med 13. in 19. uro, pred tem pa bo odprt za strokovno javnost. Cena? Do 17. septembra je cena vstopnic 35 evrov, na dan prireditve pa 50 evrov. Do razprodaje (število je omejeno) jih je mogoče kupiti v eVino baru in eVino trgovini na Šmartinski cesti 53 v Ljubljani, v Danilo gostilni & vinoteki v Retečah, v spletni vinoteki www.evino.si in na prodajnih mestih Eventima (na njihovi spletni strani in bencinskih servisih Petrol in OMW) ter Cankarjevega doma.

Sodelujoči na festivalu Top Vino bodo večinoma vinarji, s katerimi sodeluje podjetje eVino oziroma Gašper Čarman kot njihov distributer. Gre za tako imenovani portfolio tasting, kot tovrstnim festivalom rečejo v tujini. Bistvo je – tako Gašper Čarman –, da bodo lahko ljubitelji vina za zmerno ceno pokusili vina, ki jih sicer nikoli ne bi.

Članek je bil objavljen na portalu O vinu.


Več iz teme:  
vino >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno 16

Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno...

AGROBIZ
Novice
Novice Tuš s prodajo zelenjave nepravilnih oblik zmanjšuje zavržke hrane 17

Takšno zelenjavo in sadje s slovenskih kmetij ponujajo pod imenom Naravno drugačni

AGROBIZ
Novice
Novice Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd

Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Sadjarji iščejo rešitev v promoviranju svojega sadja in upajo na rast prodaje

Z vključevanjem v shemo Izbrana kakovost in promocijo bi radi povečali prepoznavnost in prodajo lokalno pridelanega sadja

AGROBIZ
Novice
Novice Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja 13

Imamo le okoli 800 kvadratnih metrov njiv na prebivalca in 1.200 kvadratnih metrov pašnikov

AGROBIZ
Novice
Novice (intervju) Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec: Za vsako kmetijsko panogo bomo določili 10-letne cilje 1

Do marca 2019 bi rada pripravila izhodišča in finančne okvirje za strategijo razvoja kmetijstva, ki jo morajo konec prihodnjega leta...

AGROBIZ
Novice
Novice Evropsko računsko sodišče neizprosno nad načrt Bruslja za reformo SKP

Predlogom evropske komisije za reformo skupne kmetijske politike (SKP) evropsko računsko sodišče, milo rečeno, očita nedodelanost