Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno podporo
Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd  Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v Tolminu in Kranjski Gori, preizkušajo tudi granatna jabolka
Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Lokalni sadjarji lahko za sadje z oznako eko ali izbrana kakovost nastavijo do 50 odstotkov višjo ceno, pravijo v Aragonu
 (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? V razmislek ob svetovnem dnevu hrane

Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

Čas branja: 4 min
06.09.2018  13:17  Dopolnjeno: 06.09.2018 14:26
V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s pokušnjo prestižnih vin z vsega sveta. Letos bodo festival popestrile delavnice, del prizorišča pa bo namenjen tudi čedalje bolj trendovskim džinom.
Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina
Utrinek s prvega festivala Top Vino v Ljubljani.
Foto: Aleš Beno

"Festival Top Vino postaja mednarodni vinski bienale, kakršnega v Sloveniji še ni bilo. Odločili smo se, da zgodbo izpred dveh let ponovimo v Cankarjevem domu, ker gre za prestižno lokacijo, ki je tudi logistično zelo primerna za tovrstne festivale. Že prvi festival je lahko sprejel dobrih tisoč obiskovalcev, letos pa bomo Veliko sprejemno dvorano Cankarjevega doma še malo razširili, tako da bo lahko najboljša vina pokušalo še več ljudi. A gneče ne bo," zagotavlja Franci Kek, ki vinoteki eVino oziroma Gašperju Čarmanu, dvakratnemu najboljšemu slovenskemu sommelierju, pomaga pri promociji dogodka.

Letošnja novost so delavnice

Festival, ki so ga mnogi pred dvema letoma proglasili za najprestižnejši vinski dogodek v Sloveniji, naj bi po enoletnem premoru naredil še korak naprej. Organizirane bodo namreč delavnice, del prizorišča pa bo namenjen tudi vse bolj trendovskim džinom oziroma džin tonikom.

Na eni izmed delavnic nas bo v svet prestižnih vin popeljala Caroline Gilby, gospa, ki se že od leta 1992 ponaša z najvišjim nazivom v svetu poznavalcev vin – master of wine. V enološke vode se je podala zatem, ko je doktorirala iz botanike in ugotovila, da ne želi življenja preživeti za mikroskopom. Po vsem svetu ocenjuje vina in predava na najpomembnejših vinarskih šolah in dogodkih.

Drugo delavnico, pravzaprav vertikalno degustacijo svoje zvrsti burja bela, bo vodil Primož Lavrenčič s Posestva Burja. Tretja delavnica pa bo na temo pravilne rabe vinskih kozarcev. Delavnico bo vodil predstavnik najbolj znamenite svetovne blagovne znamke za vinske kozarce – Riedel. Razkril bo, zakaj se splača vino postreči v pravem kozarcu. Ker je število mest na delavnicah omejeno, bo obisk delavnic možen le s posebno vstopnico.

Najdražje steklenice se bodo odpirale postopoma

Bistvo dogajanja bo seveda degustacija vin, tudi zelo prestižnih z vseh koncev zemeljske oble. Organizatorji obljubljajo, da bo mogoče pokušati vina več kot 80 vinarjev. Napovedane so tudi premierne predstavitve vin, tujih in domačih. Čarman je posebej izpostavil Gravnerjevo rebulo, letnik 2010. Poleg tridesetih domačih vinarjev, tistih iz sosednje Hrvaške, Italije in Avstrije, bodo na voljo bordojski châteauji, šampanjci in vina najuglednejših kleti Španije, Portugalske, Gruzije, Nove Zelandije in ZDA.

"Poleg imen, kot so P(Pol Roger#Pol Roger), Pontet Canet, Smith Haut Lafitte, Ornellaia in drugih, ki so bili tukaj že pred dvema letoma, smo dodali še nekaj novih. Posebej bi izpostavil kultno italijansko klet Sassicaia in špansko Aalto. Ne smem pa pozabiti na Château d’Yquem, ki bo prvič uradno na trgu nekdanje Jugoslavije. Na voljo bo tako sladki d’Yquem kot zelo, zelo redek Ygrec, to je suhi d’Yquem, ki ga pridelajo samo ob izjemnih letnikih," je pojasnil Čarman.

Širitev festivala gre sicer po njegovih besedah v smeri regije, torej nekdanje Jugoslavije. Letos bo kar nekaj hrvaških in srbskih vinarjev. Med domačimi vinarji se bodo kot novinci predstavili Čarga, Puklavec Family Wines in Vina Oskar.

Na letošnjem festivalu Top Vino naj bi bilo mogoče pokušati še več dragih vin – takih, ki stanejo več kot sto evrov – kot pred dvema letoma. A ta bodo na voljo ob vnaprej točno določenih terminih. "Ne moremo pričakovati od vinarjev, da bodo prinesli s seboj po 35 ali 40 najdražjih steklenic. Da bi se izognili očitkom, da je najdražjih vin predčasno zmanjkalo, bomo uvedli sistem, da se bodo najdražje steklenice odpirale ob točno določeni urah. Novost bo tudi ta, da poleg vin ne bodo napisane cene, kajti pred dvema letoma smo z zapisom cen doživeli ravno nasprotni učinek od želenega. Ljudje so navalili na cene, ne na vina," je povedal Čarman.

Na zunanji ploščadi bodo ponudniki hrane

Kaj pa prigrizki? "V dvorani bomo imeli nekaj razstavljavcev, ki bodo ponujali simbolično hrano, bolj za pokušanje, nikakor pa ne celih obrokov. Med njimi bodo ponudniki suhomesnatih izdelkov iz Slovenije in italijanska Selecta, ki je bila z nami že pred dvema letoma. Novost pa je, da bodo na zunanji ploščadi pred vhodom tri prikolice, kjer se bo ponujala hrana proti plačilu. Če bo deževalo, bomo ploščad pokrili," je pojasnil Kek.

Festival bo potekal med 13. in 19. uro, pred tem pa bo odprt za strokovno javnost. Cena? Do 17. septembra je cena vstopnic 35 evrov, na dan prireditve pa 50 evrov. Do razprodaje (število je omejeno) jih je mogoče kupiti v eVino baru in eVino trgovini na Šmartinski cesti 53 v Ljubljani, v Danilo gostilni & vinoteki v Retečah, v spletni vinoteki www.evino.si in na prodajnih mestih Eventima (na njihovi spletni strani in bencinskih servisih Petrol in OMW) ter Cankarjevega doma.

Sodelujoči na festivalu Top Vino bodo večinoma vinarji, s katerimi sodeluje podjetje eVino oziroma Gašper Čarman kot njihov distributer. Gre za tako imenovani portfolio tasting, kot tovrstnim festivalom rečejo v tujini. Bistvo je – tako Gašper Čarman –, da bodo lahko ljubitelji vina za zmerno ceno pokusili vina, ki jih sicer nikoli ne bi.

Članek je bil objavljen na portalu O vinu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Največja slovenska farma krav mlekaric pred prodajo

Farme Ihan, ki so nenehno v težavah, bi se po prodaji osredotočile na prašičerejo

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kje sta in kako poslujeta največja slovenska oljkarja 3

Podjetnika Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc sta na Crvenem vrhu pri Savudriji vložila tri milijone evrov v posestvo, na katerem sta...

AGROBIZ
Novice
Novice Za Luko Dončićem odhaja v ZDA tudi poli 3

Malo po začetku lige NBA, kjer bo debitiral najboljši evropski košarkar, bo na vzhodni obali ZDA stekla prodaja salame poli

AGROBIZ
Novice
Novice Kako dobro poznate butične domače sire? 37

Da prvi festival slovenskih sirov, ki je bil prejšnji teden ob 20. obletnici Združenja kmečkih sirarjev, ne bo šel prehitro v pozabo,...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako mlekarna Krepko širi prodajo v Avstrijo

Zgodba o tem, kako lahko s čezmejnim povezovanjem prodrete na nov trg

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetijstvo v precepu: med tradicijo in digitalizacijo ter robotizacijo

Nekateri v kmetijstvu zagovarjajo tradicijo, drugi popolnoma novo smer - digitalizacijo in robotizacijo. Vse, ki se s kmetijstvom...

AGROBIZ
Novice
Novice Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno 6

Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno...

AGROBIZ
Novice
Novice Ste vedeli, da vsa vina niso primerna za stroge vegane? 15

V kleti lahko vino pride v stik s snovmi živalskega izvora, ki lahko v sledeh ostanejo v vinu