Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Kaj kmetje pričakujejo od nove kmetijske ministrice

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
06.09.2018  14:59  Dopolnjeno: 06.09.2018 15:04
Kmete najbolj skrbi zmanjšanje denarja za skupno kmetijsko politiko (SKP) po letu 2020, za katero v letih 2014-2020 dobijo dobri dve milijardi evrov
Kaj kmetje pričakujejo od nove kmetijske ministrice
Aleksandra Pivec, kandidatka za kmetijsko ministrico.
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Čim več denarja za SKP in takšne vsebine, da bodo lahko učinkovito črpali evropski denar, jim bo skušala priboriti kandidatka za kmetijsko ministrico Aleksandra Pivec. Trudila se bo, da bi tudi v letih 2021-2027 obdržali enak obseg sredstev za razvoj podeželja, kot ga Sloveniji pripada v tem proračunskem obdobju. Gre za 1,1 milijarde evrov. Ta sredstva so namenjena sofinanciranju naložb kmetij in prav ta del SKP pri nas najbolje deluje. Predlog Evropske komisije o 15-odstotnem rezu teh sredstev za vse države članice je za Pivčevo preveliko krčenje in mu nasprotuje.

Cvetko Zupančič, predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije" title="Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije">KGZS: »Za skupno kmetijsko politiko si mora Slovenija izboriti enako količino denarja, kot ga imamo v letih 2014-2020 (dve milijardi evrov). Če bi bilo po letu 2020 manj denarja za kmetijstvo iz evropskega proračuna, bo treba več prispevati iz nacionalnega proračuna. Večja obremenitev nacionalnega proračuna bo precej manjši strošek, kot če nam propade nekaj kmetijskih panog. Zagotavljanje enakega financiranja kmetijstva je prvi izziv, drugi izziv pa je upravljanje tveganj v kmetijstvu. Pri tem mislim na ukrepe, s katerimi bodo kmetije postale odpornejše na podnebne spremembe, in uvedbo varčevalnih računov kmetij. Tretji izziv pa je spodbujanje kmetov k povezovanju in sodelovanju. «

Peter Vrisk, predsednik Zadružna zveza Slovenije" title="Zadružna zveza Slovenije">Zadružne zveze Slovenije: »Pogajanja o novi skupni kmetijski politiki po letu 2020 so najpomembnejša naloga nove kmetijske ministrice. Ne pristajamo na zmanjšanje denarja za kmetijstvo. Kmetje že izgubljajo pridelek zaradi vse večjih težav z vremenom, zmanjšanje subvencij bi bil zanje prehud udarec. Zaradi globalizacije so kmetje že dolgo na slabšem, zato jih je treba podpreti tudi v prihodnje. Najbolj me skrbi za majhne hribovske kmetije, ki živijo zato, ker gospodar hodi v službo, plačo pa vlaga v kmetijo. Mladi ne bodo delali na kmetijah za narodov blagor, ampak le, če bodo tako zaslužili za dostojno življenje, drugače se bodo s podeželja odselili. Zaradi neposeljenega in neobdelanega podeželja bo upadel tudi turistični obisk.«



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...