Vnel se je boj za ptujske piščance, v katerega so Francozi vpletli še Šarčevo vlado Vnel se je boj za ptujske piščance, v katerega so Francozi vpletli še Šarčevo vlado Čeprav je ukrajinski MHP za prevzem Perutnine Ptuj ponudil največ in dobil že dovoljenja štirih regulatorjev, se vnema nov boj za nakup; mišice zdaj kaže neizbrani ponudnik, francoski LDC, ki k naložbi vabi celo slovensko državo
Lani smo bili najmanj samooskrbni s svežim sadjem in zelenjavo Lani smo bili najmanj samooskrbni s svežim sadjem in zelenjavo Prebivalec Slovenije je lani pojedel največ žit (121 kilogramov) in zelenjave (114 kilogramov) ter 93 kilogramov mesa, 72 kilogramov svežega sadja, 68 kilogramov krompirja, 12 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in slab kilogram medu, v povprečju pa je popil 39 litrov vina.
Lovci ne smejo streljati volkov Lovci ne smejo streljati volkov Vlada bo odločala o predlogu odloka, ki do konca prihodnjega septembra predvideva odstrel 200 rjavih medvedov, volkov pa ne. Divjad in zveri naredijo največ škode kmetom na Kočevskem, Vipavskem, Notranjskem, Koprskem in na gorskih pašnikih na Gorenjskem.
Ukrajinski MHP poziva rejce Perutnine Ptuj, naj širijo vzrejne zmogljivosti  Ukrajinski MHP poziva rejce Perutnine Ptuj, naj širijo vzrejne zmogljivosti Rejci bi radi pisna zagotovila o dolgoročnem odkupu piščancev in nekoliko višjo ceno, z napovedanimi načrti prihodnjega novega lastnika pa so zadovoljni
Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja Imamo le okoli 800 kvadratnih metrov njiv na prebivalca in 1.200 kvadratnih metrov pašnikov

Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano

 

Več iz teme.

Kliknite na izbrani pojem:  
 
Čas branja: 5 min
14.09.2018  16:36  Dopolnjeno: 14.09.2018 19:41
Danes je v središču Ljubljane dišalo po Primorski - s pokušino dobrot iz mlečnih izdelkov, testenin, ribjih in mesnih jedi, mesnin, sveže zelenjave in sonca polnih vin se je predstavilo 11 primorskih živilcev in zadrug.
Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano

Več iz teme:  

Jutri praznujemo dan priključitve Primorske k matični domovini. Na to pomembno obletnico so Ljubljančane že danes spomnili primorski živilci in zadruge. Med Tromostovjem in mestno hišo so Kras iz Šepulj, Vinakras Sežana, Vinakoper, klet Brda, mlekarna Planika iz Kobarida, Mlinotest iz Ajdovščine, Skupina Pivka z Delamarisom in Pivko perutninarstvom in kmetijske zadruge Agraria Koper, Tolmin in Idrija pripravili pokušino svojih jedi in vina.

To je bila njihova že četrta ponovitev skupne promocijske kampanje Po primorsko, ki jo je obiskala tudi nova kmetijska ministrica Aleksandra Pivec z dolgoletno državno sekretarko Tanjo Strniša in novim državnim sekretarjem Jožetom Podgorškom, dosedanjim varuhom odnosov v verigi preskrbe s hrano.

Nova ministrica je primorske živilce in zadruge pohvalila, da dobro sodelujejo, v sporu s Hrvaško zaradi terana pa je kraškim vinogradnikom in vinarjem obljubila pomoč. Njene prednostne naloge bodo varna, lokalno pridelana hrana z znanim poreklom, skrb za korektne odnose v prehranski verigi, upravljanje s tveganji, zmanjšanje administrativnih ovir. in, seveda, priprave na skupno kmetijsko politiko v letih 2021-2027 (SKP). Države članice imajo po novem veliko več pristojnosti in obveznosti pri oblikovanju SKP, saj mora vsaka pripraviti strateški načrt z ukrepi, ki bi čim bolj pripomogli k razvoju kmetijstva in za katere bodo kmetije prihodnjih sedem let dobivale podporo.

"S kampanjo Po primorsko že četrto leto zapored v prestolnici pokažemo, kakšno hrano in vino znamo na Primorskem pridelati. Ta dogodek je lepa priložnost, da se živilci in zadruge iz naše regije srečamo, se pogovorimo in izmenjamo izkušnje. S promocijsko kampanjo v Ljubljani bomo nadaljevali, naša želja je, da primorske pridelke, jedi in vino predstavimo tudi drugje, na primer na Štajerskem," pravi Robert Fakin, direktor Kmetijske zadruge Agraria Koper, ki je količinski odkup sadja in zelenjave s kmetij v slovenski Istri od leta 2012 povečala z 800 na dva tisoč ton.

Za mlekarno Planika je uspešno poletje, odprli so ogledno ekološko posestvo v Bovcu, ki je bilo dobro obiskano. "Širitev v turizem, ki se je začela z našim muzejem sirarstva in planšarstva, je dobra promocijska poteza. Gostje pridejo na naše dvorišče, spoznajo in poskusijo, kaj delamo in kar jim je všeč, tudi kupijo," pravi direktorica Anka Lipušček Miklavič. S Torklo iz Izole so razvili nov namaz s sirom in oljkami, ta namaz in Planikino mleko so na Agri tudi nagradili.

Posočje je eden od magnetov za turiste, zaradi njih prodaja raste tudi Kmetijski zadrugi Tolmin. Z odprtjem trgovine z mesnico in kotičkom za pripravljene jedi v Novi Gorici in prenovo trgovin v Desklah in Tolminu, kjer je tretjina prostora na voljo za lokalno pridelano hrano, so zadeli v polno. "V vseh treh trgovinah prodaja lepo raste, konec leta pričakujem za milijon evrov večjo prodajo, skupaj pa 17 milijonov evrov prihodkov," pravi direktor Niko Maver.

Po mortadelah in drugih mesninah znani Kras iz Šepulj je na letošnji prireditvi Po primorsko predstavljal novi lastnik - Skupina Jata Emona, ki je zadolženo družbo kupila v začetku leta. "V ospredju je finančna sanacija Krasa, proizvodnja teče, obnovili smo zaloge in certifikat IFC, uredili smo odnose z dobavitelji. To družbo smo kadrovsko okrepili in poskrbeli za vzdrževalna dela, ki so jih v finančni krizi zapostavljali. Pripravljamo triletni strateški načrt za prenovo prodaje in trženja. Računamo, da bomo do srede oktobra z bankami upnicami podpisali dogovor o poplačilu dolgov, ki jih je v Krasu bilo 13 milijonov evrov. S potencialnimi kupci se dogovarjamo o prodaji vsega premoženja MDK, da bomo poplačali upnike," razlaga Stojan Hergouth, šef Skupine Jata Emona.

V Skupini Jata Emona je tudi Pivka perutninarstvo, ki jo vodi Janez Rebec. "V začetku julija smo v Kromberk preselili proizvodnjo perutninskega programa pod blagovno znamko Pivka perutninarstvo. V nakup tega obrata z opremo, ki ga je postavil propadli MIP, in zagon proizvodnje smo vložili štiri milijone evrov," je spomnil Rebec na njihovo letošnjo prelomnico.

Dobro razpoložena sta bila tudi direktorja Kleti Brda in zadružne kleti Vinakras Sežana Silvan Peršolja in Marjan Colja. Grozdje je odlične kakovosti, vinogradniki so optimistični, trgatev je v polnem zamahu, vsi pa že težko čakajo na vino letošnjega letnika. "Za nami sta dve tretjini trgatve, glavni sorti - rebulo in merlot - še trgajo. Trgatev je boljša kot zadnja leta. Grozdja je nekaj več, kakovost je odlična, k temu pripomore tudi topla jesen. Ko je veliko grozdja, cene včasih nihajo, zato gradimo na blagovnih znamkah in izvozu. Letos smo prodrli v italijansko trgovine Esselunga, naročila povečujejo," je zadovoljen Peršolja, ki jutri v Brdih na trgatvi gosti 50 kupcev iz tujine.

Petino grozdja so potrgali tudi na Krasu. "Danes so trgali bele sorte, od kooperantov odkupujemo grozdje refošk za vino teran, v sredo pa se začne trgatev na posestvu naše zadruge," pravi Marjan Colja. So pred drugim valom turistične sezone, ki traja od septembra do novembra. S prvim delom turistične sezone, ki traja od aprila do konca junija, je zadovoljen. "Lepo se povečuje število gostov. Potrebujemo skupno strategijo za trženje vsega, kar ponuja Kras, od turističnih kmetij do hrane, vina, ogledov vinskih kleti, raznih znamenitosti, kulturnih in drugih dogodkov. Vse kraške občine bi morale skupaj oblikovati trženjsko strategijo in iz ene agencije za ves Kras tržiti vso ponudbo. Naš cilj je, da Kras postane znan kot turistično-kulinarična destinacija, za vzor so nam Goriška Brda," še poziva Colja.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno 16

Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno...

AGROBIZ
Novice
Novice Tuš s prodajo zelenjave nepravilnih oblik zmanjšuje zavržke hrane 17

Takšno zelenjavo in sadje s slovenskih kmetij ponujajo pod imenom Naravno drugačni

AGROBIZ
Novice
Novice Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd

Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Sadjarji iščejo rešitev v promoviranju svojega sadja in upajo na rast prodaje

Z vključevanjem v shemo Izbrana kakovost in promocijo bi radi povečali prepoznavnost in prodajo lokalno pridelanega sadja

AGROBIZ
Novice
Novice Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja 13

Imamo le okoli 800 kvadratnih metrov njiv na prebivalca in 1.200 kvadratnih metrov pašnikov

AGROBIZ
Novice
Novice (intervju) Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec: Za vsako kmetijsko panogo bomo določili 10-letne cilje 1

Do marca 2019 bi rada pripravila izhodišča in finančne okvirje za strategijo razvoja kmetijstva, ki jo morajo konec prihodnjega leta...

AGROBIZ
Novice
Novice Evropsko računsko sodišče neizprosno nad načrt Bruslja za reformo SKP

Predlogom evropske komisije za reformo skupne kmetijske politike (SKP) evropsko računsko sodišče, milo rečeno, očita nedodelanost