Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno podporo
Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd  Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v Tolminu in Kranjski Gori, preizkušajo tudi granatna jabolka
Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Lokalni sadjarji lahko za sadje z oznako eko ali izbrana kakovost nastavijo do 50 odstotkov višjo ceno, pravijo v Aragonu
 (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? V razmislek ob svetovnem dnevu hrane

Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem

Čas branja: 2 min
20.09.2018  10:12  Dopolnjeno: 20.09.2018 17:00
Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem
Hišne jedi, obogatene z divjimi rastlinami in užitnim cvetjem, so ena od glavnih prednosti turistične ekološke kmetije Urška. Ko se je pokazala potreba, so uvedli vegetarijanske, veganske in celo dietne jedi.

Turistična ekokmetija Urška iz Križevca blizu Zreč narekuje nove smernice pri podeželskem turizmu, drugi pa se po njej zgledujejo. Kako že 27 let gradijo svojo blagovno znamko na kakovosti, pojasnjuje mlada gospodarica Urška Topolšek Planinšek.

Njena mama Vilma je kmetijo leta 1991 med prvimi v Sloveniji preusmerila v turizem. »Od vsega začetka imamo enak cilj – zgraditi blagovno znamko kmetije, ki bo sinonim za kakovost vsega, kar ponujamo gostom, da odidejo zadovoljni in se vračajo,« pravi.

Ponudbo izboljšujejo na vsakem koraku

Gostom ves čas strežejo le hrano, ki pride z njive ali vrta v 'pisker'. V 80 odstotkih jo sami pridelajo, dokupijo le moko in sol, od sosednjega kmeta pa mleko. Z ekološko sezonsko kulinariko je mama Vilma od prvega dne 'vzgajala' goste. Pri njih ne boste našli ne kokakole ne pomfrija, zaradi česar je prva leta, ko domača hrana še ni bila tako cenjena, kak gost tudi odšel. Takih je bilo veliko manj od tistih, ki so se vračali in jih priporočali naprej.

»Hišne jedi, obogatene z divjimi rastlinami in užitnim cvetjem, so ena od naših prednosti. Domača hrana je poleg urejenosti, gostoljubja, lepe narave in udobnega bivanja naš glavni adut,« dodaja Urška Topolšek Planinšek. Mama jo dopolni: »Nikakor nočem reči, da smo najboljši, nikoli nisi najboljši, trdim pa, da smo veliko delali za to, da smo zdaj tu, kjer smo

Zadovoljni gost je glavna skrb

Ponudbo širijo tako, kot je najboljše za goste. Kot prva turistična kmetija so imeli podeželski velnes s savnami, masažnim in manjšim kopalnim bazenom. Ko so zgradili novo hišo z dodatnimi sobami in s savnami, so v stari hiši štiri sobe preuredili v dve večji družinski suiti. Ko se je pokazala potreba, so uvedli vegetarijanske, veganske in celo dietne jedi, eno od sob s kopalnico pa preuredili, da je primerna za ljudi na vozičku. »Pridem in odidem, da bi se vrnil,« jih je pohvalil zadovoljni gost, to jih žene naprej.

Skupni paketi več turističnih kmetij

Kot se spreminjajo modne muhe, se spreminjajo tudi potrebe gostov, na turistični ekokmetiji Urška jim prisluhnejo in rastejo s povezovanjem z domačini. »Če so domačini zadovoljni, se tudi gostje bolje počutijo, vračajo se ali nas priporočajo drugim,« dodaja sogovornica. Opremo za otroško igrišče so kupili pri domačinu iz Zreč, ležalnike pri Jagababi v Grosupljem, glineno posodo pri lončarju Zelku iz Prekmurja, goste peljejo na ogled jelenje farme in večerjo na bližnjo turistično kmetijo Arbajter …

»V turizmu ne tržimo le naše kmetije, ampak celo destinacijo. Slovenija je tako majhna, da jo tuji gostje dojemajo kot eno destinacijo. Da bi jo čim bolje spoznali, je smiselno, da jim več kmetij ponudi skupne pakete. S turistično kmetijo Želinc iz Cerknega smo se dogovorili, da bodo gostje pet dni nastanjeni pri njih, pet dni pa pri nas,« še pravi Urška Topolšek Planinšek.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Največja slovenska farma krav mlekaric pred prodajo

Farme Ihan, ki so nenehno v težavah, bi se po prodaji osredotočile na prašičerejo

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kje sta in kako poslujeta največja slovenska oljkarja 3

Podjetnika Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc sta na Crvenem vrhu pri Savudriji vložila tri milijone evrov v posestvo, na katerem sta...

AGROBIZ
Novice
Novice Za Luko Dončićem odhaja v ZDA tudi poli 3

Malo po začetku lige NBA, kjer bo debitiral najboljši evropski košarkar, bo na vzhodni obali ZDA stekla prodaja salame poli

AGROBIZ
Novice
Novice Kako dobro poznate butične domače sire? 37

Da prvi festival slovenskih sirov, ki je bil prejšnji teden ob 20. obletnici Združenja kmečkih sirarjev, ne bo šel prehitro v pozabo,...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako mlekarna Krepko širi prodajo v Avstrijo

Zgodba o tem, kako lahko s čezmejnim povezovanjem prodrete na nov trg

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetijstvo v precepu: med tradicijo in digitalizacijo ter robotizacijo

Nekateri v kmetijstvu zagovarjajo tradicijo, drugi popolnoma novo smer - digitalizacijo in robotizacijo. Vse, ki se s kmetijstvom...

AGROBIZ
Novice
Novice Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno 6

Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno...

AGROBIZ
Novice
Novice Ste vedeli, da vsa vina niso primerna za stroge vegane? 15

V kleti lahko vino pride v stik s snovmi živalskega izvora, ki lahko v sledeh ostanejo v vinu