Vnel se je boj za ptujske piščance, v katerega so Francozi vpletli še Šarčevo vlado Vnel se je boj za ptujske piščance, v katerega so Francozi vpletli še Šarčevo vlado Čeprav je ukrajinski MHP za prevzem Perutnine Ptuj ponudil največ in dobil že dovoljenja štirih regulatorjev, se vnema nov boj za nakup; mišice zdaj kaže neizbrani ponudnik, francoski LDC, ki k naložbi vabi celo slovensko državo
Lani smo bili najmanj samooskrbni s svežim sadjem in zelenjavo Lani smo bili najmanj samooskrbni s svežim sadjem in zelenjavo Prebivalec Slovenije je lani pojedel največ žit (121 kilogramov) in zelenjave (114 kilogramov) ter 93 kilogramov mesa, 72 kilogramov svežega sadja, 68 kilogramov krompirja, 12 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in slab kilogram medu, v povprečju pa je popil 39 litrov vina.
Lovci ne smejo streljati volkov Lovci ne smejo streljati volkov Vlada bo odločala o predlogu odloka, ki do konca prihodnjega septembra predvideva odstrel 200 rjavih medvedov, volkov pa ne. Divjad in zveri naredijo največ škode kmetom na Kočevskem, Vipavskem, Notranjskem, Koprskem in na gorskih pašnikih na Gorenjskem.
Ukrajinski MHP poziva rejce Perutnine Ptuj, naj širijo vzrejne zmogljivosti  Ukrajinski MHP poziva rejce Perutnine Ptuj, naj širijo vzrejne zmogljivosti Rejci bi radi pisna zagotovila o dolgoročnem odkupu piščancev in nekoliko višjo ceno, z napovedanimi načrti prihodnjega novega lastnika pa so zadovoljni
Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja Imamo le okoli 800 kvadratnih metrov njiv na prebivalca in 1.200 kvadratnih metrov pašnikov

Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem

 

Več iz teme.

Kliknite na izbrani pojem:  
 
Čas branja: 2 min
20.09.2018  10:12  Dopolnjeno: 20.09.2018 17:00
Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem
Hišne jedi, obogatene z divjimi rastlinami in užitnim cvetjem, so ena od glavnih prednosti turistične ekološke kmetije Urška. Ko se je pokazala potreba, so uvedli vegetarijanske, veganske in celo dietne jedi.

Več iz teme:  

Turistična ekokmetija Urška iz Križevca blizu Zreč narekuje nove smernice pri podeželskem turizmu, drugi pa se po njej zgledujejo. Kako že 27 let gradijo svojo blagovno znamko na kakovosti, pojasnjuje mlada gospodarica Urška Topolšek Planinšek.

Njena mama Vilma je kmetijo leta 1991 med prvimi v Sloveniji preusmerila v turizem. »Od vsega začetka imamo enak cilj – zgraditi blagovno znamko kmetije, ki bo sinonim za kakovost vsega, kar ponujamo gostom, da odidejo zadovoljni in se vračajo,« pravi.

Ponudbo izboljšujejo na vsakem koraku

Gostom ves čas strežejo le hrano, ki pride z njive ali vrta v 'pisker'. V 80 odstotkih jo sami pridelajo, dokupijo le moko in sol, od sosednjega kmeta pa mleko. Z ekološko sezonsko kulinariko je mama Vilma od prvega dne 'vzgajala' goste. Pri njih ne boste našli ne kokakole ne pomfrija, zaradi česar je prva leta, ko domača hrana še ni bila tako cenjena, kak gost tudi odšel. Takih je bilo veliko manj od tistih, ki so se vračali in jih priporočali naprej.

»Hišne jedi, obogatene z divjimi rastlinami in užitnim cvetjem, so ena od naših prednosti. Domača hrana je poleg urejenosti, gostoljubja, lepe narave in udobnega bivanja naš glavni adut,« dodaja Urška Topolšek Planinšek. Mama jo dopolni: »Nikakor nočem reči, da smo najboljši, nikoli nisi najboljši, trdim pa, da smo veliko delali za to, da smo zdaj tu, kjer smo

Zadovoljni gost je glavna skrb

Ponudbo širijo tako, kot je najboljše za goste. Kot prva turistična kmetija so imeli podeželski velnes s savnami, masažnim in manjšim kopalnim bazenom. Ko so zgradili novo hišo z dodatnimi sobami in s savnami, so v stari hiši štiri sobe preuredili v dve večji družinski suiti. Ko se je pokazala potreba, so uvedli vegetarijanske, veganske in celo dietne jedi, eno od sob s kopalnico pa preuredili, da je primerna za ljudi na vozičku. »Pridem in odidem, da bi se vrnil,« jih je pohvalil zadovoljni gost, to jih žene naprej.

Skupni paketi več turističnih kmetij

Kot se spreminjajo modne muhe, se spreminjajo tudi potrebe gostov, na turistični ekokmetiji Urška jim prisluhnejo in rastejo s povezovanjem z domačini. »Če so domačini zadovoljni, se tudi gostje bolje počutijo, vračajo se ali nas priporočajo drugim,« dodaja sogovornica. Opremo za otroško igrišče so kupili pri domačinu iz Zreč, ležalnike pri Jagababi v Grosupljem, glineno posodo pri lončarju Zelku iz Prekmurja, goste peljejo na ogled jelenje farme in večerjo na bližnjo turistično kmetijo Arbajter …

»V turizmu ne tržimo le naše kmetije, ampak celo destinacijo. Slovenija je tako majhna, da jo tuji gostje dojemajo kot eno destinacijo. Da bi jo čim bolje spoznali, je smiselno, da jim več kmetij ponudi skupne pakete. S turistično kmetijo Želinc iz Cerknega smo se dogovorili, da bodo gostje pet dni nastanjeni pri njih, pet dni pa pri nas,« še pravi Urška Topolšek Planinšek.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno 16

Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno...

AGROBIZ
Novice
Novice Tuš s prodajo zelenjave nepravilnih oblik zmanjšuje zavržke hrane 17

Takšno zelenjavo in sadje s slovenskih kmetij ponujajo pod imenom Naravno drugačni

AGROBIZ
Novice
Novice Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd

Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Sadjarji iščejo rešitev v promoviranju svojega sadja in upajo na rast prodaje

Z vključevanjem v shemo Izbrana kakovost in promocijo bi radi povečali prepoznavnost in prodajo lokalno pridelanega sadja

AGROBIZ
Novice
Novice Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja 13

Imamo le okoli 800 kvadratnih metrov njiv na prebivalca in 1.200 kvadratnih metrov pašnikov

AGROBIZ
Novice
Novice (intervju) Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec: Za vsako kmetijsko panogo bomo določili 10-letne cilje 1

Do marca 2019 bi rada pripravila izhodišča in finančne okvirje za strategijo razvoja kmetijstva, ki jo morajo konec prihodnjega leta...

AGROBIZ
Novice
Novice Evropsko računsko sodišče neizprosno nad načrt Bruslja za reformo SKP

Predlogom evropske komisije za reformo skupne kmetijske politike (SKP) evropsko računsko sodišče, milo rečeno, očita nedodelanost