Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev  Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev Pri prašičih in piščancih bi radi povečali število rejcev, nove iščejo zlasti med mladimi kmeti
Kupci bolj preverjajo poreklo mesa Kupci bolj preverjajo poreklo mesa »Po aferi s poljsko govedino je prodaja govejega mesa upadla za več kot 20 odstotkov, a se počasi popravlja; kupci so bili zmedeni, po aferi pa bolj preverjajo poreklo mesa,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.
Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Niso se še odločili, ali bodo ob napovedanih spremembah politike sklada kmetijskih zemljišč izpeljali 3,7-milijonsko naložbo, čeprav jim od papirjev manjka le okoljevarstveno dovoljenje
(intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo (intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo Več podpore naj v prihodnji finančni perspektivi dobijo tudi krave dojilje, saj sami nimamo dovolj telet za pitanje, predlaga predsednik Zadružne zveze Slovenije.
V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa Prireja mleka zahteva več vloženega dela in vlaganj od prireje mesa

Širitev Mlekarne Planika v turizem je dobra promocijska poteza

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
20.09.2018  10:30
Opažajo, da se gostje v Posočju vse bolj zanimajo za tukajšnjo tradicijo in lokalno hrano
Širitev Mlekarne Planika v turizem je dobra promocijska poteza
Foto: Arhiv Mlekarne Planika

Obveščaj me o novih člankih:  

Kaj imata skupnega mlekarna in turizem? V Posočju ju je prepletla Mlekarna Planika iz Kobarida. Zlasti zato, da velik turistični obisk v dolini Soče izkoristi za iskanje novih kupcev in povečanje prodaje. Po drugi strani pa tudi zato, da opozorijo na ohranjeno tradicijo mlekarstva, planšarstva in sirarstva, iz katere mlekarna izhaja in na kateri sloni tudi njena blagovna znamka.

Za Mlekarno Planika je uspešno poletje. V Posočju se je trlo gostov. Dobro obiskano je bilo tudi njihovo ogledno ekološko posestvo Bogata v Bovcu, ki so ga odprli junija. Tam imajo prirejo ekomleka za linijo svojih ekoizdelkov – mleka, jogurta s konopljinim oljem in sira.

V Bovcu je muzej na prostem

Da bi popestrili turistično ponudbo Bovca in zlasti družinam z otroki ponudili prijetno doživetje v naravi med živalmi, so posestvo priredili za oglede. Nastal je nekakšen muzej na prostem, kjer si lahko obiskovalci ogledajo krave in ovce na paši, spoznajo pa tudi zgodovino mlekarstva v Posočju. Izvedeli bodo, kakšna je razlika med ekološkim in konvencionalnim mlekom, in videli, kako mleko predelajo. Ker na tem oglednem posestvu ni trgovine, so se znašli tako, da so kavni avtomat pre­uredili v »siromat«. V njem so naprodaj tudi mesnine Salamerije Alpija iz Tolmina, ki sodi pod streho zadruge Tolmin, ta pa je lastnica Mlekarne Planika.

V Kobaridu pa muzejska zbirka sirarstva

Mlekarna Planika ima že dlje časa na svojem dvorišču v Kobaridu muzej planinskega pašništva in sirarstva. Na podlagi te dediščine in ohranjene tradicije je Mlekarna Planika tudi nastala. »Skupaj s Tolminskim muzejem smo postavili zgodovinsko-etnološko zbirko Od planine do planike, kjer to dediščino predstavljamo obiskovalcem, našim kupcem, šolarjem in izletnikom,« razlaga Anka Lipušček Miklavič, direktorica mlekarne. Tu se lahko preizkusite v molži, a ne na pravi, temveč na kravi iz lesa, ogledate si lahko staro sirarno z ognjem pod kotlom, planinski stan z opremo za predelavo mleka v sir in arhivsko klet, kjer zorijo stare sire tolmince.

Turizem povečuje njihovo prepoznavnost

»Opažamo, da se domači in tuji turisti, ki obiskujejo dolino Soče, vse bolj zanimajo za tukajšnjo tradicijo in lokalno hrano. Širitev v turizem je dobra promocijska poteza. Gostje pridejo na naše dvorišče in posestvo, spoznajo in poskusijo, kaj delamo. Kar jim je všeč, tudi kupijo. Zase in za darilo. Tako se prepoznavnost naše blagovne znamke krepi,« ugotavlja Anka Lipušček Miklavič.

Zadovoljna bo, če bodo letos ponovili lanskih 11 milijonov evrov prihodkov. Povečujejo letni odkup – prvič se bodo približali desetim milijonom litrov mleka. Z večjim odkupom raste tudi predelava, računajo tudi na večji izvoz v Italijo. Povečujejo tudi ponudbo, zadnja novost je namaz iz ekooljk s sirom tolminc, ki ga dela kmetija Torkla iz Izole.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2021 subvencije tudi za ohranitveno kmetijstvo 6

Z ohranitvenim kmetijstvom izboljšujemo in vzdržujemo kakovostna živa tla brez oranja, ob stalni pokritosti tal s poljščinami, dosevki...