Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno podporo
Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd  Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v Tolminu in Kranjski Gori, preizkušajo tudi granatna jabolka
Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Lokalni sadjarji lahko za sadje z oznako eko ali izbrana kakovost nastavijo do 50 odstotkov višjo ceno, pravijo v Aragonu
 (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? V razmislek ob svetovnem dnevu hrane

Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja

Čas branja: 3 min
24.09.2018  16:07  Dopolnjeno: 24.09.2018 16:16
Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja
Foto: Ahac

»Odkar smo pred sedmini leti kupili blagovno znamko vložene zelenjave in šampinjonov Droga, povečujemo obseg proizvodnje v Središču ob Dravi in prodaje. Prejšnji teden smo odprli novo regalno skladišče za 2.595 palet, za okoli pol milijona vlaganj na tej lokaciji načrtujemo tudi prihodnje leto,« pravi Roman Moškotevc, direktor podjetja Ahac. Ta največ prihodkov ustvari z distribucijo pijače in hrane, širi pa se z nakupom blagovnih znamk in podjetij.

»S prodajo vložene zelenjave in šampinjonov Droga ustvarimo okoli 80 odstotkov prihodkov od distribucije hrane, ki znašajo 3,5 milijona evrov,« pravi Moškotevc. Petino prihodkov iz distribucije hrane ustvarijo z drugimi blagovnimi znamkami, ki jih zastopajo. Med njimi sta tudi Piranske soline in Medeni butik Voglar.

V dveh letih za 1,3 milijona evrov naložb

Ahac je lastnik tudi Gosadovega obrata v Središču ob Dravi, kjer nastaja železni repertoar Droginih vložnin – kisle kumarice, zelje in repa, šampinjoni, rdeča pesa, ajvar, paprike, feferoni, olive … Delo je sezonsko – ko zelenjava zraste, jo vložijo, da je na zalogi vse leto. Potrebovali so večje skladišče tik ob proizvodnji in ga zgradili. Hkrati so prenovili ogrevanje in s kurilnega olja prešli na cenejši in okoljsko sprejemljivejši zemeljski plin. Imajo tudi novo linijo za pranje zelenjave in izboljšano pasterizacijo. »Za te naložbe smo namenili 0,8 milijona evrov,« pravi Roman Moškotevc.

V Središču ob Dravi bodo v proizvodnjo še vlagali. »Prihodnje leto bomo s 450 tisoč do 600 tisoč evri posodobili vso linijo za vlaganje rdeče pese, v pakirnici pa potrebujemo novo stroj za etiketiranje, ki stane dobrih 70 tisoč evrov,« napoveduje Moškotevc.

Železni repertoar vložnin so nadgradili z mlajšo linijo vložnin z višjo dodano vrednostjo Droga gourmet. Pod to znamko delajo marmelade, ajvar z dodatki, popečene paprike … »Tej liniji ne posvečamo veliko pozornosti, ker je obseg prodaje manjši in ker povečujemo prodajo klasičnih vložnin na Hrvaško,« pravi Moškotevc.

Poudarja pomen lokalne surovine. Za ajvar in druge vložnine potrebujejo dobro zelenjavo, čim več bi je radi odkupili od slovenskih kmetov, a jo zaradi premajhnega obsega lokalne pridelave uvažajo tudi z bližnjih trgov - z Madžarske in Hrvaške, iz BiH, Srbije, Makedonije. »Trudimo se, da nas lokalni pridelovalci vidijo kot zaupanja vrednega odkupovalca. Počasi se premika, saj veliko rdeče pese, zelja, repe in paprike že odkupujemo lokalno, zlasti od najbližje kmetijske zadruge in kmetov blizu Središča ob Dravi, ki jim svetujemo tudi pri izboru semen,« razlaga.

Kupci prisegajo na tradicionalni okus vložnin

Ostajajo pri tradicionalnem okusu vložnin, ki ga kupci poznajo že 40 let. »Kupci so tradicionalni, zato se Drogin železni asortiman najbolje prodaja, od novosti pa majoneza s hrenom in zelenjavni namaz z gorčico,« dodaja Moškotevc.

Med vložninami imajo tudi ekološko linijo, začeli so z rdečo peso, nadaljevali bi radi s papriko, z okoliškimi ekološkimi kmeti se o odkupu že dogovarjajo. V Središču ob Dravi delajo tudi za druge proizvajalce in trgovske znamke.

Pri vlaganju zelenajve uporabljajo alkoholni kis, in ne ocetne kisline, konzervansov. Ne dodajajo kalcija, da bi bila vložena zelenjava bolj hrustljava.

Štiri Moškotevčeva podjetja se bližajo stotim milijonom evrov prihodkov

Letos v Ahacu pričakuje več prihodkov kot lani, ko so po podatkih GVIN presegli 42 milijonov evrov. »Rastemo zlasti zaradi ponovnega prodora vložnin Droga na hrvaški trg in dobre prodaje ročnega orodja, malih gospodinjskih aparatov, izdelkov za vrt, ogrevanje in hlajenje Iskra, ki jih izvažamo na južne trge,« pravi Moškotevc. Računa, da se bodo vsa podjetja v njegovi lasti – poleg Ahaca so to še gradbinec Voc, radio Štajerski val in distributer zdrave ter brezglutenske hrane Prema – letos približala stotim milijonom evrov prihodkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Največja slovenska farma krav mlekaric pred prodajo

Farme Ihan, ki so nenehno v težavah, bi se po prodaji osredotočile na prašičerejo

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kje sta in kako poslujeta največja slovenska oljkarja 3

Podjetnika Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc sta na Crvenem vrhu pri Savudriji vložila tri milijone evrov v posestvo, na katerem sta...

AGROBIZ
Novice
Novice Za Luko Dončićem odhaja v ZDA tudi poli 3

Malo po začetku lige NBA, kjer bo debitiral najboljši evropski košarkar, bo na vzhodni obali ZDA stekla prodaja salame poli

AGROBIZ
Novice
Novice Kako dobro poznate butične domače sire? 37

Da prvi festival slovenskih sirov, ki je bil prejšnji teden ob 20. obletnici Združenja kmečkih sirarjev, ne bo šel prehitro v pozabo,...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako mlekarna Krepko širi prodajo v Avstrijo

Zgodba o tem, kako lahko s čezmejnim povezovanjem prodrete na nov trg

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetijstvo v precepu: med tradicijo in digitalizacijo ter robotizacijo

Nekateri v kmetijstvu zagovarjajo tradicijo, drugi popolnoma novo smer - digitalizacijo in robotizacijo. Vse, ki se s kmetijstvom...

AGROBIZ
Novice
Novice Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno 6

Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno...

AGROBIZ
Novice
Novice Ste vedeli, da vsa vina niso primerna za stroge vegane? 15

V kleti lahko vino pride v stik s snovmi živalskega izvora, ki lahko v sledeh ostanejo v vinu