Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.
Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Dobili bomo letošnjega najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek in najboljši izdelek po izboru porabnikov. Podelili bomo tudi posebno priznanje za inovativnost.

Kako veste, da ste kupili sadje, ki je zraslo v Sloveniji

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
04.10.2018  16:33  Dopolnjeno: 04.10.2018 16:37
Pri nas pridelano in predelano sadje prepoznate po tem, da ima na embalaži znak izbrana kakovost – Slovenija. Kdo lahko pridobi ta certifikat in pod kakšnimi pogoji?
Kako veste, da ste kupili sadje, ki je zraslo v Sloveniji

Obveščaj me o novih člankih:  

medium">Takšen znak najdemo samo na embalaži sadja, sokov in drugih izdelkov iz sadja, ki so nadstandardne kakovosti in slovenskega izvora ter imajo certifikat izbrana kakovost – Slovenija. Nadstandardna kakovost pri sadju pomeni, da je optimalno zrelo, polnega okusa in da od sadjarja do kupca ni prepotovalo na tisoče kilometrov.

Certifikat izbrana kakovost – Slovenija lahko pridobijo samo sadje in izdelki iz sadja, ki izpolnjujejo osem meril o nadstandardni kakovosti iz posebne specifikacije. Ta merila in specifikacijo je sestavila stroka – delovna skupina znotraj sektorskega odbora za sadje, ki ga sestavljajo predstavniki sadjarjev, kmetijsko-gozdarske zbornice (KGZS), zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS (GZS-ZKŽP) in Zadružne zveze Slovenije.

Zrelo sadje polnega okusa

»Najpomembnejše je merilo, ki kupcem zagotavlja, da je sadje optimalno zrelo in polnega okusa. Zrelo sadje je sladko; več sladkorja ima, raje ga jemo. Sladkost sadja merimo z vsebnostjo topne suhe snovi, optimalna zrelost orehov, lešnikov in drugih lupinarjev pa je določena z vsebnostjo vlage v plodovih,« pravi Nina Barbara Križnik, sekretarka sektorskega odbora za sadje.

Ob spravilu sadja iz sheme izbrana kakovost morajo sadne vrste dosegati zahtevano stopnjo topne suhe snovi, ki so opredeljene v specifikaciji. Plodovi lupinarjev pa lahko vsebujejo največ 11,5 odstotka vlage.

Kratka pot od sadjarja do kupca

Na kakovost sadja vpliva tudi to, koliko kilometrov je prepotovalo do kupca. Pri sadju nadstandardne kakovosti so zaželene kratke dobavne poti. Opredeljene so v drugem merilu, ki pravi, da je transport sadja od sadjarja do obrata za predelavo ali do kupca na lokalnem trgu dovoljen v krogu največ 250 kilometrov zračne razdalje od geometričnega središča Slovenije – GEOSS.

»Zrelo sadje polnega okusa in kratke dobavne poti sta najpomembnejši merili za certifikat izbrane kakovosti, ki ju že izpolnjuje večina sadjarjev,« dodaja sogovornica.

Tržno usmerjeni sadjarji so že prej merili vsebnost sladkorja oziroma suhe topne snovi v sadju, saj so to zahteve trgovskih verig. Manjši sadjarji so kupili refraktometer ali pa sadje vozijo na meritev v sadjarski center, zadrugo, k večjemu sadjarju ali organu, ki jim je podelil certifikat izbrane kakovosti.

Pravočasno pobiranje sadja

Sadje mora biti pobrano, ko je zrelo, ne prej. Zato eno od pomembnejših meril za certifikat izbrane kakovosti določa, da je pri obiranju sadja treba upoštevati priporočila oziroma napovedi zrelosti kmetijske svetovalne službe. »Manjše sadjarje na pravi čas za spravilo sadja opozorijo kmetijski svetovalci, večji sadjarji pa imajo svoje tehnologe in začetek pobiranja sadja sami določijo,« dodaja sogovornica.

Posebno merilo je o gnojenju, ki prepoveduje uporabo digestata in komposta iz večjih komunalnih čistilnih naprav. Eno od meril omejuje tudi vnos čistega dušika v tla za posamezne vrste sadja. Sadjarji lahko uporabljajo le tista fitofarmacevtska sredstva, ki so registrirana v Sloveniji in dovoljena v integrirani ali ekološki pridelavi.

Sok izbrane kakovosti je lahko iz breskev izbrane kakovosti

Certifikat izbrane kakovosti lahko nosijo tudi izdelki iz sadja, kot so sokovi, sadno-žitne ploščice,kis … Osnovna surovina – sadje – mora biti slovenskega izvora in imeti certifikat izbrane kakovosti. Tehnološke surovine za takšno živilo, kot so čokolada, kokos in začimbe, ki jih ni mogoče pridelati v Sloveniji, pa v končnem izdelku ne smejo presegati 20 odstotkov teže izdelka. »Predelovalec, ki dela sok in ga želi označiti z znakom izbrane kakovosti, mora kupiti sadje s takšnim certifikatom,« dodaja sogovornica.

Predpisani so tudi pogoji za predelavo sadja, skladiščenje in pripravo za trg. V hladilnici mora biti sadje izbrane kakovosti ločeno od preostalega in jasno označeno. »Da v trgovino pridejo borovnice izbrane kakovosti, morajo vsi v verigi od pridelovalca in odkupovalca do trgovca imeti takšen certifikat,« poudarja Nina Barbara Križnik.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....

AGROBIZ
Novice
Novice Možnosti za razmah ekološkega kmetijstva

Utrinki s petkove konference o ekološkem kmetijstvu