Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Kako veste, da ste kupili sadje, ki je zraslo v Sloveniji

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
04.10.2018  16:33  Dopolnjeno: 04.10.2018 16:37
Pri nas pridelano in predelano sadje prepoznate po tem, da ima na embalaži znak izbrana kakovost – Slovenija. Kdo lahko pridobi ta certifikat in pod kakšnimi pogoji?
Kako veste, da ste kupili sadje, ki je zraslo v Sloveniji

Obveščaj me o novih člankih:  

medium">Takšen znak najdemo samo na embalaži sadja, sokov in drugih izdelkov iz sadja, ki so nadstandardne kakovosti in slovenskega izvora ter imajo certifikat izbrana kakovost – Slovenija. Nadstandardna kakovost pri sadju pomeni, da je optimalno zrelo, polnega okusa in da od sadjarja do kupca ni prepotovalo na tisoče kilometrov.

Certifikat izbrana kakovost – Slovenija lahko pridobijo samo sadje in izdelki iz sadja, ki izpolnjujejo osem meril o nadstandardni kakovosti iz posebne specifikacije. Ta merila in specifikacijo je sestavila stroka – delovna skupina znotraj sektorskega odbora za sadje, ki ga sestavljajo predstavniki sadjarjev, kmetijsko-gozdarske zbornice (KGZS), zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS (GZS-ZKŽP) in Zadružne zveze Slovenije.

Zrelo sadje polnega okusa

»Najpomembnejše je merilo, ki kupcem zagotavlja, da je sadje optimalno zrelo in polnega okusa. Zrelo sadje je sladko; več sladkorja ima, raje ga jemo. Sladkost sadja merimo z vsebnostjo topne suhe snovi, optimalna zrelost orehov, lešnikov in drugih lupinarjev pa je določena z vsebnostjo vlage v plodovih,« pravi Nina Barbara Križnik, sekretarka sektorskega odbora za sadje.

Ob spravilu sadja iz sheme izbrana kakovost morajo sadne vrste dosegati zahtevano stopnjo topne suhe snovi, ki so opredeljene v specifikaciji. Plodovi lupinarjev pa lahko vsebujejo največ 11,5 odstotka vlage.

Kratka pot od sadjarja do kupca

Na kakovost sadja vpliva tudi to, koliko kilometrov je prepotovalo do kupca. Pri sadju nadstandardne kakovosti so zaželene kratke dobavne poti. Opredeljene so v drugem merilu, ki pravi, da je transport sadja od sadjarja do obrata za predelavo ali do kupca na lokalnem trgu dovoljen v krogu največ 250 kilometrov zračne razdalje od geometričnega središča Slovenije – GEOSS.

»Zrelo sadje polnega okusa in kratke dobavne poti sta najpomembnejši merili za certifikat izbrane kakovosti, ki ju že izpolnjuje večina sadjarjev,« dodaja sogovornica.

Tržno usmerjeni sadjarji so že prej merili vsebnost sladkorja oziroma suhe topne snovi v sadju, saj so to zahteve trgovskih verig. Manjši sadjarji so kupili refraktometer ali pa sadje vozijo na meritev v sadjarski center, zadrugo, k večjemu sadjarju ali organu, ki jim je podelil certifikat izbrane kakovosti.

Pravočasno pobiranje sadja

Sadje mora biti pobrano, ko je zrelo, ne prej. Zato eno od pomembnejših meril za certifikat izbrane kakovosti določa, da je pri obiranju sadja treba upoštevati priporočila oziroma napovedi zrelosti kmetijske svetovalne službe. »Manjše sadjarje na pravi čas za spravilo sadja opozorijo kmetijski svetovalci, večji sadjarji pa imajo svoje tehnologe in začetek pobiranja sadja sami določijo,« dodaja sogovornica.

Posebno merilo je o gnojenju, ki prepoveduje uporabo digestata in komposta iz večjih komunalnih čistilnih naprav. Eno od meril omejuje tudi vnos čistega dušika v tla za posamezne vrste sadja. Sadjarji lahko uporabljajo le tista fitofarmacevtska sredstva, ki so registrirana v Sloveniji in dovoljena v integrirani ali ekološki pridelavi.

Sok izbrane kakovosti je lahko iz breskev izbrane kakovosti

Certifikat izbrane kakovosti lahko nosijo tudi izdelki iz sadja, kot so sokovi, sadno-žitne ploščice,kis … Osnovna surovina – sadje – mora biti slovenskega izvora in imeti certifikat izbrane kakovosti. Tehnološke surovine za takšno živilo, kot so čokolada, kokos in začimbe, ki jih ni mogoče pridelati v Sloveniji, pa v končnem izdelku ne smejo presegati 20 odstotkov teže izdelka. »Predelovalec, ki dela sok in ga želi označiti z znakom izbrane kakovosti, mora kupiti sadje s takšnim certifikatom,« dodaja sogovornica.

Predpisani so tudi pogoji za predelavo sadja, skladiščenje in pripravo za trg. V hladilnici mora biti sadje izbrane kakovosti ločeno od preostalega in jasno označeno. »Da v trgovino pridejo borovnice izbrane kakovosti, morajo vsi v verigi od pridelovalca in odkupovalca do trgovca imeti takšen certifikat,« poudarja Nina Barbara Križnik.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo 2

Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...