Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno podporo
Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd  Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v Tolminu in Kranjski Gori, preizkušajo tudi granatna jabolka
Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Lokalni sadjarji lahko za sadje z oznako eko ali izbrana kakovost nastavijo do 50 odstotkov višjo ceno, pravijo v Aragonu
 (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? V razmislek ob svetovnem dnevu hrane

Ste vedeli, da vsa vina niso primerna za stroge vegane?

Čas branja: 2 min
10.10.2018  11:25
V kleti lahko vino pride v stik s snovmi živalskega izvora, ki lahko v sledeh ostanejo v vinu
Ste vedeli, da vsa vina niso primerna za stroge vegane?
"V norveških trgovinah pri naših vinih piše, da so primerna za vegane, pokažejo jim lahko tudi kopijo veganskega certifikata. Veganstva je čedalje več, s certifikatom si lahko povečamo krog kupcev," pravi Primož Lavrenčič s posestva Burja v Vipavski dolini.
Foto: Aleš Beno

Vino je lahko problematično za stroge vegane, ki ne uživajo ničesar, kar pride v stik s snovmi živalskega izvora. Živalskega izvora je jajčni beljak, znano staro sredstvo za čiščenje vina. Dodajo ga v sod, da nase veže beljakovine iz vina in se izloči v drožeh, v sledeh pa lahko v vinu tudi ostane. Torej bi se strogi vegani morali o nastajanju vina dobro poučiti, preden bi si privoščili kozarec.

Jamstvo, da vino in vsa druga živila ne vsebujejo niti ne pridejo v stik s snovmi živalskega izvora, daje tudi veganski certifikat, ki ga od marca lani ponuja inštitut KON-CERT, do zdaj pa ga imajo le vina Posestva Burja iz Vipavske doline.

Primož Lavrenčič ima za vina veganski certifikat

»Ali si lahko naša vina brez slabe vesti privoščijo tudi vegani, je zanimalo našega norveškega distributerja. Pozanimal sem se o pogojih za tak certifikat in ugotovil, da ga lahko pridobimo brez težav in večjih stroškov,« pravi Primož Lavrenčič s Posestva Burja.

V kleti so zelo strogi, saj razen žvepla, ki pa ni živalskega izvora, ne uporabljajo drugih enoloških sredstev. Drugi pogoj za veganski certifikat je bil, da za čiščenje sodov ne uporabljajo ščetk iz naravnih ščetin, ampak plastične. »Zamenjali smo nekaj ščetk in pripravili dokumentacijo, veganski certifikat pa pridobili brez težav,« pravi Lavrenčič.

Čeprav imajo veganski certifikat vsa njegova vina, se to na etiketi ne vidi. »Na etiketi imamo le znak za ekološki certifikat, ki je za nas najpomembnejši in kupcu največ pove. Z navajanjem več certifikatov na steklenici bi kupce samo zmedli. V norveških trgovinah pri naših vinih piše, da so primerna za vegane, pokažejo jim lahko tudi kopijo veganskega certifikata. Veganstva je čedalje več, s certifikatom si lahko povečamo krog kupcev,« pravi Lavrenčič. Dve tretjini vina izvozi, tretjino pa proda v Sloveniji. Trgatev ga je razveselila z nadpovprečno količino in kakovostjo grozdja, tako da v letošnjem letniku pričakuje od 25 tisoč do 28 tisoč litrov vina.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Največja slovenska farma krav mlekaric pred prodajo

Farme Ihan, ki so nenehno v težavah, bi se po prodaji osredotočile na prašičerejo

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kje sta in kako poslujeta največja slovenska oljkarja 3

Podjetnika Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc sta na Crvenem vrhu pri Savudriji vložila tri milijone evrov v posestvo, na katerem sta...

AGROBIZ
Novice
Novice Za Luko Dončićem odhaja v ZDA tudi poli 3

Malo po začetku lige NBA, kjer bo debitiral najboljši evropski košarkar, bo na vzhodni obali ZDA stekla prodaja salame poli

AGROBIZ
Novice
Novice Kako dobro poznate butične domače sire? 37

Da prvi festival slovenskih sirov, ki je bil prejšnji teden ob 20. obletnici Združenja kmečkih sirarjev, ne bo šel prehitro v pozabo,...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako mlekarna Krepko širi prodajo v Avstrijo

Zgodba o tem, kako lahko s čezmejnim povezovanjem prodrete na nov trg

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetijstvo v precepu: med tradicijo in digitalizacijo ter robotizacijo

Nekateri v kmetijstvu zagovarjajo tradicijo, drugi popolnoma novo smer - digitalizacijo in robotizacijo. Vse, ki se s kmetijstvom...

AGROBIZ
Novice
Novice Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno 6

Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno...