Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Inovacija: pridobivanje oljčnega olja z ultrazvokom

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
11.10.2018  13:52  Dopolnjeno: 11.10.2018 14:21
Beno Bajda, ekološki oljkar iz Izole, z ultrazvokom pridobiva oljčno olje, ki vsebuje do 30 odstotkov več antioksidantov kot hladno stisnjeno oljčno olje
Inovacija: pridobivanje oljčnega olja z ultrazvokom
Z ultrazvokom predelamo oljke v olje pri sobni temperaturi, brez dodatnega segrevanja, pravi Beno Bajda, ekološki oljkar iz Izole. Pred 30 leti je posadil prve oljke, pred 24 leti je postavil družinsko oljarno Bajda, pred petimi leti pa je začel razvijati idejo o drugačnem pridobivanju olja. S štirimi hektarji oljčnikov in okoli 2.200 litri oljčnega olja na leto sodi med večje ekološke oljkarje pri nas.

Obveščaj me o novih člankih:  

V slovenski Istri hladno stiskajo oljčno olje tako, da zmlete oljke najprej segrejejo do 27 stopinj Celzija. Brez segrevanja in z uporabo ultrazvoka pa oljčno olje pridobiva ekološki oljkar Beno Bajda iz Izole. Inovativni postopek, s katerim v olju ohrani do 30 odstotkov več antioksidantov, je že patentiral pri uradu za intelektualno lastnino, na mednarodno priznanje pa še čaka.

Oljke predelajo pri sobni temperaturi, brez segrevanja

Pri razvoju tega postopka, ki je stal 15 tisoč evrov, mu je pomagal inženir elektrotehnike Milenko Sekulič. »Z ultrazvokom dosežemo, da se stene celic oljk odprejo, molekule oljčnega olja pa se začnejo združevati v kapljice. Tako oljke predelamo pri sobni temperaturi, med 21 in 23 stopinjami Celzija, saj segrevanje oljčne mase, pri katerem se izgubljajo antioksidanti, ni več potrebno,« pravi Beno Bajda. Za liter tako pridobljenega oljčnega ekoolja v rinfuzi zaračuna 20 evrov, za pollitrsko steklenico pa 15 evrov.

Ponujajo predelavo oljk po novem postopku

V svoji oljarni v Izoli tudi drugim ponuja predelavo oljk po novem postopku, kar stane 25 evrov za sto kilogramo oljk (tri evre več od klasičnega hladnega stiskanja).



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...