Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

Inovacija: pridobivanje oljčnega olja z ultrazvokom

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
11.10.2018  13:52  Dopolnjeno: 11.10.2018 14:21
Beno Bajda, ekološki oljkar iz Izole, z ultrazvokom pridobiva oljčno olje, ki vsebuje do 30 odstotkov več antioksidantov kot hladno stisnjeno oljčno olje
Inovacija: pridobivanje oljčnega olja z ultrazvokom
Z ultrazvokom predelamo oljke v olje pri sobni temperaturi, brez dodatnega segrevanja, pravi Beno Bajda, ekološki oljkar iz Izole. Pred 30 leti je posadil prve oljke, pred 24 leti je postavil družinsko oljarno Torkla, pred petimi leti pa je začel razvijati idejo o drugačnem pridobivanju olja. S štirimi hektarji oljčnikov in okoli 2.200 litri oljčnega olja na leto sodi med večje ekološke oljkarje pri nas.

Obveščaj me o novih člankih:  

V slovenski Istri hladno stiskajo oljčno olje tako, da zmlete oljke najprej segrejejo do 27 stopinj Celzija. Brez segrevanja in z uporabo ultrazvoka pa oljčno olje pridobiva ekološki oljkar Beno Bajda iz Izole. Inovativni postopek, s katerim v olju ohrani do 30 odstotkov več antioksidantov, je že patentiral pri uradu za intelektualno lastnino, na mednarodno priznanje pa še čaka.

Oljke predelajo pri sobni temperaturi, brez segrevanja

Pri razvoju tega postopka, ki je stal 15 tisoč evrov, mu je pomagal inženir elektrotehnike Milenko Sekulič. »Z ultrazvokom dosežemo, da se stene celic oljk odprejo, molekule oljčnega olja pa se začnejo združevati v kapljice. Tako oljke predelamo pri sobni temperaturi, med 21 in 23 stopinjami Celzija, saj segrevanje oljčne mase, pri katerem se izgubljajo antioksidanti, ni več potrebno,« pravi Beno Bajda. Za liter tako pridobljenega oljčnega ekoolja v rinfuzi zaračuna 20 evrov, za pollitrsko steklenico pa 15 evrov.

Ponujajo predelavo oljk po novem postopku

V svoji oljarni Torkla v Izoli tudi drugim ponuja predelavo oljk po novem postopku, kar stane 25 evrov za sto kilogramo oljk (tri evre več od klasičnega hladnega stiskanja).



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil