Razpisi za akvakulturo: Prihaja nov razpis s 400 tisoč evri za inovacije Razpisi za akvakulturo: Prihaja nov razpis s 400 tisoč evri za inovacije Od 15. februarja so objavljeni že trije razpisi, na vseh je za akvakulturo na voljo 8,8 milijona evrov
BioSense: kako z digitalnimi tehnologijami povečati hektarski donos in optimizirati pridelavo hrane BioSense: kako z digitalnimi tehnologijami povečati hektarski donos in optimizirati pridelavo hrane Prejšnji teden je na 6. Agrobiznis konferenci Vladimir Crnojević predstavil inštitut BioSense iz Novega Sada, ki se ukvarja z digitalizacijo kmetijstva. Sodelujejo v raziskovalno-razvojnih projektih po Evropi, imajo pospeševalnik za mala in srednja podjetja, ki z njihovo pomočjo razvijajo tehnološke rešitve za proizvodnjo hrane. Po Srbiji vzpostavljajo digitalizirana kmetijska gospodarstva, ki delujejo kot ogledna posestva, da lahko tudi drugi kmetje in kmetijska podjetja spoznajo, kako nove tehnologije poenostavljajo pridelave hrane.
Kmetje, pozor! Pravočasno oddajte vlogo za letošnje subvencije Kmetje, pozor! Pravočasno oddajte vlogo za letošnje subvencije »Od ponedeljka, 25. februarja, do 6. maja je čas za oddajo tako imenovane zbirne vloge za letošnje kmetijske subvencije. Kmetje (ali kmetijski svetovalci oziroma drugi pooblaščenci) morajo vlogo obvezno izpolniti in oddati v elektronski obliki,« pravi Miran Mihelič, vršilec dolžnosti generalnega direktorja agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP).

Splača se pridelovati ekološka ali klubska jabolka

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
24.10.2018  15:26  Dopolnjeno: 24.10.2018 15:38
O tržnih priložnostih v sadjarstvu je na 11. Agrobiznisovem posvetu govoril Matej Stopar s Kmetijskega inštituta Slovenije
Splača se pridelovati ekološka ali klubska jabolka
"Tržni sadjarji bodo letos morda imeli izgubo, saj so kmečki travniški sadovnjaki obilno obrodili, prodaja na drobno pa je za polovico manjša," pravi Matej Stopar s Kmetijskega inštituta Slovenije.
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

Sadovnjaki so se s pet tisoč hektarjev, kolikor jih je bilo še pred desetimi leti, skrčili na štiri tisoč hektarjev. Prevladujejo jablane na 2.300 hektarjih, zmanjšujejo se nasadi breskev in hrušk, povečujejo pa se nasadi orehov, jagod, malin in ameriških borovnic. Kje so tržne niše, razlaga Matej Stopar s Kmetijskega inštituta Slovenije.

Od 50 do 60 tisoč evrov za hektar jablan

Hektar novega intenzivnega nasada z mrežo proti toči stane 40 tisoč evrov. Dodatnih 10 tisoč evrov stane namakanje, ki je na prodnatih tleh nujno, 20 tisoč evrov pa naprednejši sistem za oroševanje in namakanje. Pol sadovnjakov že ima mrežo proti toči, manj pa namakanje.

Po statistiki, ki vključuje tudi mlade in slabše vzdrževane sadovnjake, v Sloveniji in EU povprečno pridelajo od 30 do 32 ton jabolk na hektar. Pri nasadu v polni rodnosti je povprečni pridelek 40 ton na hektar, na Južnem Tirolskem in ponekod pri nas pa več kot 50 ton na hektar, dodaja Stopar.

Odkupna cena nižja od lastne cene

Na Kmetijskem inštitutu Slovenije so izračunali, da mora sadjar jabolka prodati za 47 centov na kilogram, če jih pridela 30 ton na hektar, da si pokrije vse stroške pridelave. Tolikšna je lastna cena pridelave, ki pa je sadjarji letos zaradi poplave jabolk ne dosegajo.

Pridelek jabolk v EU raste zaradi večje pridelave na Poljskem, kjer sadijo nove nasade. Sadje je težko prodati. Poljska bo s trga umaknila 500 tisoč ton jabolk za predelavo po dvakrat višji ceni od tržne, s tem pa malo pomagala svojim sadjarjem. Naši na kaj takega ne morejo računati.

Kako nizke so cene jabolk, Matej Stopar ponazori na primeru 10-hektarskega sadovnjaka Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu. Letos so pridelali kar 450 ton jabolk. Navadno jih tretjina konča v prodaji na drobno, letos bodo imeli izgubo, ker so kmečki travniški sadovnjaki na veliko obrodili, prodaja na drobno pa je pol manjša.

Preusmeritev v pridelavo jagodičja, orehov ali lešnikov

V čem je prihodnost sadjarstva? Ena od tržnih niš je ekološka pridelava sadja, ki se splača, saj pridelajo manj jabolk, a jih prodajo po dvakrat višji ceni. Izberete lahko drugačne ali odpornejše sorte jabolk, pridelavo pa bi lahko povečali tudi s tako imenovanimi klubskimi jabolki, dodaja Matej Stopar. Namesto jablan pa priporoča ameriške borovnice, jagode ali orehe. Pri teh je vprašanje, ali lahko slovenski sadjarji konkurirajo turškim in romunskim pridelovalcem. »Razvoja sadjarstva ni brez državne podpore, denimo s sofinanciranjem zavarovalnih premij, nasadov in mrež proti toči, namakanja … Ekološka pridelava je že subvencionirana. Porabo lahko povečamo s promocijo lokalno pridelanega sadja,« še pravi Stopar.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....

AGROBIZ
Novice
Novice Možnosti za razmah ekološkega kmetijstva

Utrinki s petkove konference o ekološkem kmetijstvu

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019

Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Kako uspevajo stari zmagovalci Agrobiznisa na trgu: kdo najhitreje razvija ponudbo in prodajo

Prve zmagovalce Agrobiznisa smo izbrali leta 2014, doslej smo nagradilil 19 ponudnikov lokalne hrane. Kakšno leto je za večino od njih in...