Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta
Krepijo se vezi med slovensko agroživilsko verigo in turizmom Krepijo se vezi med slovensko agroživilsko verigo in turizmom Cilj je povečevati obseg slovenskih kmetijskih pridelkov in živilskih izdelkov v turistični in gostinski ponudbi

Splača se pridelovati ekološka ali klubska jabolka

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
24.10.2018  15:26  Dopolnjeno: 24.10.2018 15:38
O tržnih priložnostih v sadjarstvu je na 11. Agrobiznisovem posvetu govoril Matej Stopar s Kmetijskega inštituta Slovenije
Splača se pridelovati ekološka ali klubska jabolka
"Tržni sadjarji bodo letos morda imeli izgubo, saj so kmečki travniški sadovnjaki obilno obrodili, prodaja na drobno pa je za polovico manjša," pravi Matej Stopar s Kmetijskega inštituta Slovenije.
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

Sadovnjaki so se s pet tisoč hektarjev, kolikor jih je bilo še pred desetimi leti, skrčili na štiri tisoč hektarjev. Prevladujejo jablane na 2.300 hektarjih, zmanjšujejo se nasadi breskev in hrušk, povečujejo pa se nasadi orehov, jagod, malin in ameriških borovnic. Kje so tržne niše, razlaga Matej Stopar s Kmetijskega inštituta Slovenije.

Od 50 do 60 tisoč evrov za hektar jablan

Hektar novega intenzivnega nasada z mrežo proti toči stane 40 tisoč evrov. Dodatnih 10 tisoč evrov stane namakanje, ki je na prodnatih tleh nujno, 20 tisoč evrov pa naprednejši sistem za oroševanje in namakanje. Pol sadovnjakov že ima mrežo proti toči, manj pa namakanje.

Po statistiki, ki vključuje tudi mlade in slabše vzdrževane sadovnjake, v Sloveniji in EU povprečno pridelajo od 30 do 32 ton jabolk na hektar. Pri nasadu v polni rodnosti je povprečni pridelek 40 ton na hektar, na Južnem Tirolskem in ponekod pri nas pa več kot 50 ton na hektar, dodaja Stopar.

Odkupna cena nižja od lastne cene

Na Kmetijskem inštitutu Slovenije so izračunali, da mora sadjar jabolka prodati za 47 centov na kilogram, če jih pridela 30 ton na hektar, da si pokrije vse stroške pridelave. Tolikšna je lastna cena pridelave, ki pa je sadjarji letos zaradi poplave jabolk ne dosegajo.

Pridelek jabolk v EU raste zaradi večje pridelave na Poljskem, kjer sadijo nove nasade. Sadje je težko prodati. Poljska bo s trga umaknila 500 tisoč ton jabolk za predelavo po dvakrat višji ceni od tržne, s tem pa malo pomagala svojim sadjarjem. Naši na kaj takega ne morejo računati.

Kako nizke so cene jabolk, Matej Stopar ponazori na primeru 10-hektarskega sadovnjaka Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu. Letos so pridelali kar 450 ton jabolk. Navadno jih tretjina konča v prodaji na drobno, letos bodo imeli izgubo, ker so kmečki travniški sadovnjaki na veliko obrodili, prodaja na drobno pa je pol manjša.

Preusmeritev v pridelavo jagodičja, orehov ali lešnikov

V čem je prihodnost sadjarstva? Ena od tržnih niš je ekološka pridelava sadja, ki se splača, saj pridelajo manj jabolk, a jih prodajo po dvakrat višji ceni. Izberete lahko drugačne ali odpornejše sorte jabolk, pridelavo pa bi lahko povečali tudi s tako imenovanimi klubskimi jabolki, dodaja Matej Stopar. Namesto jablan pa priporoča ameriške borovnice, jagode ali orehe. Pri teh je vprašanje, ali lahko slovenski sadjarji konkurirajo turškim in romunskim pridelovalcem. »Razvoja sadjarstva ni brez državne podpore, denimo s sofinanciranjem zavarovalnih premij, nasadov in mrež proti toči, namakanja … Ekološka pridelava je že subvencionirana. Porabo lahko povečamo s promocijo lokalno pridelanega sadja,« še pravi Stopar.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.