Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev  Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev Pri prašičih in piščancih bi radi povečali število rejcev, nove iščejo zlasti med mladimi kmeti
Kupci bolj preverjajo poreklo mesa Kupci bolj preverjajo poreklo mesa »Po aferi s poljsko govedino je prodaja govejega mesa upadla za več kot 20 odstotkov, a se počasi popravlja; kupci so bili zmedeni, po aferi pa bolj preverjajo poreklo mesa,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.
Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Niso se še odločili, ali bodo ob napovedanih spremembah politike sklada kmetijskih zemljišč izpeljali 3,7-milijonsko naložbo, čeprav jim od papirjev manjka le okoljevarstveno dovoljenje
(intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo (intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo Več podpore naj v prihodnji finančni perspektivi dobijo tudi krave dojilje, saj sami nimamo dovolj telet za pitanje, predlaga predsednik Zadružne zveze Slovenije.
V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa Prireja mleka zahteva več vloženega dela in vlaganj od prireje mesa

Rebula Bagueri Kleti Brda ima platinastega decanterja

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
vino   dodaj
Decanter dodaj
Silvan Peršolja dodaj
 
Čas branja: 2 min
08.11.2018  08:59  Dopolnjeno: 08.11.2018 09:05
Nagrajeno vino jim prinaša nove kupce, prodali ga bodo dvakrat hitreje
Rebula Bagueri Kleti Brda ima platinastega decanterja

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
vino   dodaj
Decanter dodaj
Silvan Peršolja dodaj

Danes imajo v Kleti Brda martinovanje, ki ga bo oplemenitil poseben dosežek. Njihova rebula Bagueri, letnik 2013, je na najelitnejšem ocenjevanju vin Decanter dobila 97 od sto točk in platinasto medaljo. »To je za nas veliko presenečenje, hkrati pa dokaz, da je naša rebula blizu popolnosti. S to nagrado smo se prebili v elitno ligo,« pravi Silvan Peršolja, direktor briške kleti, ki ima v letniku navadno od štiri do šest milijonov litrov vina.

Preboj lokalne sorte med elitna vina

Z rebulo, ki je njihova avtohtona sorta in zadnja leta v svetu pridobiva veljavo, se ukvarjajo vrsto let. V Goriških brdih je dobrih dva tisoč hektarjev vinogradov, rebula raste le na 4,6 hektarja. Iz 18.700 trt rebule na devetih vinogradih pridelajo 22.400 steklenic na leto. »To so naše izbrane lege za rebulo. Velikanski dosežek je, da so jo nagradili s 97 točkami. Zaradi te nagrade rebule nismo podražili. Tako smo se odločili iz spoštovanja do kupcev, res pa je, da zanimanje za to vino raste in ga bomo dvakrat hitreje prodali,« dodaja Peršolja.

Decanterjeva medalja jih je pripeljala tudi do novih kupcev. Zanje se je namreč začel zanimati tudi tisti del trga, ki je imel do zadružne kleti neki predsodek, zdaj pa se je ta lokalna sorta znašla med elitnimi premium vini. Več kartonov nagrajene rebule je naročila restavracija z Michelinovo zvezdico v Belgiji. Takšnih primerov je še več, tudi v Sloveniji. »Odkrivamo razred anonimnih kupcev, ki v našo klet ali vinoteko pridejo z oglasom o uspehu na Decanterju in kupijo nekaj kartonov teh buteljk,« opaža Peršolja.

Z rebulo gradijo čezmejno vinsko zgodbo

Klet Brda se z vinogradniki z italijanskega dela Brd že dogovarja o čezmejni zgodbi o tem vinu, ki tradicionalno uspeva na lapornati zemlji opoki in terasah na gričih. Takšnih zgodovinskih rastišč za rebulo je okoli 800 hektarjev v Brdih, ki jih želijo s skupno blagovno znamko zaščititi in razločiti od rebule, ki jo selijo v ravnino in v Italiji pridelujejo za penino.

Že brez Decanterjeve nagrade so vinogradniki Kleti Brda letos veliki optimisti. Po količini in kakovosti je letošnji vinski letnik nadpovprečen. To se vidi po tem, da imajo tudi mladi vinogradniki več volje za obnovo in širjenje vinogradov. Že lani so povečali izvoz in domačo prodajo. Bližajo se cilju, da pol vina izvozijo.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2021 subvencije tudi za ohranitveno kmetijstvo 6

Z ohranitvenim kmetijstvom izboljšujemo in vzdržujemo kakovostna živa tla brez oranja, ob stalni pokritosti tal s poljščinami, dosevki...