Vnel se je boj za ptujske piščance, v katerega so Francozi vpletli še Šarčevo vlado Vnel se je boj za ptujske piščance, v katerega so Francozi vpletli še Šarčevo vlado Čeprav je ukrajinski MHP za prevzem Perutnine Ptuj ponudil največ in dobil že dovoljenja štirih regulatorjev, se vnema nov boj za nakup; mišice zdaj kaže neizbrani ponudnik, francoski LDC, ki k naložbi vabi celo slovensko državo
Lani smo bili najmanj samooskrbni s svežim sadjem in zelenjavo Lani smo bili najmanj samooskrbni s svežim sadjem in zelenjavo Prebivalec Slovenije je lani pojedel največ žit (121 kilogramov) in zelenjave (114 kilogramov) ter 93 kilogramov mesa, 72 kilogramov svežega sadja, 68 kilogramov krompirja, 12 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in slab kilogram medu, v povprečju pa je popil 39 litrov vina.
Lovci ne smejo streljati volkov Lovci ne smejo streljati volkov Vlada bo odločala o predlogu odloka, ki do konca prihodnjega septembra predvideva odstrel 200 rjavih medvedov, volkov pa ne. Divjad in zveri naredijo največ škode kmetom na Kočevskem, Vipavskem, Notranjskem, Koprskem in na gorskih pašnikih na Gorenjskem.
Ukrajinski MHP poziva rejce Perutnine Ptuj, naj širijo vzrejne zmogljivosti  Ukrajinski MHP poziva rejce Perutnine Ptuj, naj širijo vzrejne zmogljivosti Rejci bi radi pisna zagotovila o dolgoročnem odkupu piščancev in nekoliko višjo ceno, z napovedanimi načrti prihodnjega novega lastnika pa so zadovoljni
Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja Imamo le okoli 800 kvadratnih metrov njiv na prebivalca in 1.200 kvadratnih metrov pašnikov

Rebula Bagueri Kleti Brda ima platinastega decanterja

 

Več iz teme.

Kliknite na izbrani pojem:  
vino >
 
Čas branja: 2 min
08.11.2018  08:59  Dopolnjeno: 08.11.2018 09:05
Nagrajeno vino jim prinaša nove kupce, prodali ga bodo dvakrat hitreje
Rebula Bagueri Kleti Brda ima platinastega decanterja

Več iz teme:  
vino >

Danes imajo v Kleti Brda martinovanje, ki ga bo oplemenitil poseben dosežek. Njihova rebula Bagueri, letnik 2013, je na najelitnejšem ocenjevanju vin Decanter dobila 97 od sto točk in platinasto medaljo. »To je za nas veliko presenečenje, hkrati pa dokaz, da je naša rebula blizu popolnosti. S to nagrado smo se prebili v elitno ligo,« pravi Silvan Peršolja, direktor briške kleti, ki ima v letniku navadno od štiri do šest milijonov litrov vina.

Preboj lokalne sorte med elitna vina

Z rebulo, ki je njihova avtohtona sorta in zadnja leta v svetu pridobiva veljavo, se ukvarjajo vrsto let. V Goriških brdih je dobrih dva tisoč hektarjev vinogradov, rebula raste le na 4,6 hektarja. Iz 18.700 trt rebule na devetih vinogradih pridelajo 22.400 steklenic na leto. »To so naše izbrane lege za rebulo. Velikanski dosežek je, da so jo nagradili s 97 točkami. Zaradi te nagrade rebule nismo podražili. Tako smo se odločili iz spoštovanja do kupcev, res pa je, da zanimanje za to vino raste in ga bomo dvakrat hitreje prodali,« dodaja Peršolja.

Decanterjeva medalja jih je pripeljala tudi do novih kupcev. Zanje se je namreč začel zanimati tudi tisti del trga, ki je imel do zadružne kleti neki predsodek, zdaj pa se je ta lokalna sorta znašla med elitnimi premium vini. Več kartonov nagrajene rebule je naročila restavracija z Michelinovo zvezdico v Belgiji. Takšnih primerov je še več, tudi v Sloveniji. »Odkrivamo razred anonimnih kupcev, ki v našo klet ali vinoteko pridejo z oglasom o uspehu na Decanterju in kupijo nekaj kartonov teh buteljk,« opaža Peršolja.

Z rebulo gradijo čezmejno vinsko zgodbo

Klet Brda se z vinogradniki z italijanskega dela Brd že dogovarja o čezmejni zgodbi o tem vinu, ki tradicionalno uspeva na lapornati zemlji opoki in terasah na gričih. Takšnih zgodovinskih rastišč za rebulo je okoli 800 hektarjev v Brdih, ki jih želijo s skupno blagovno znamko zaščititi in razločiti od rebule, ki jo selijo v ravnino in v Italiji pridelujejo za penino.

Že brez Decanterjeve nagrade so vinogradniki Kleti Brda letos veliki optimisti. Po količini in kakovosti je letošnji vinski letnik nadpovprečen. To se vidi po tem, da imajo tudi mladi vinogradniki več volje za obnovo in širjenje vinogradov. Že lani so povečali izvoz in domačo prodajo. Bližajo se cilju, da pol vina izvozijo.


Več iz teme:  
vino >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno 16

Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno...

AGROBIZ
Novice
Novice Tuš s prodajo zelenjave nepravilnih oblik zmanjšuje zavržke hrane 17

Takšno zelenjavo in sadje s slovenskih kmetij ponujajo pod imenom Naravno drugačni

AGROBIZ
Novice
Novice Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd

Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Sadjarji iščejo rešitev v promoviranju svojega sadja in upajo na rast prodaje

Z vključevanjem v shemo Izbrana kakovost in promocijo bi radi povečali prepoznavnost in prodajo lokalno pridelanega sadja

AGROBIZ
Novice
Novice Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja 13

Imamo le okoli 800 kvadratnih metrov njiv na prebivalca in 1.200 kvadratnih metrov pašnikov

AGROBIZ
Novice
Novice (intervju) Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec: Za vsako kmetijsko panogo bomo določili 10-letne cilje 1

Do marca 2019 bi rada pripravila izhodišča in finančne okvirje za strategijo razvoja kmetijstva, ki jo morajo konec prihodnjega leta...

AGROBIZ
Novice
Novice Evropsko računsko sodišče neizprosno nad načrt Bruslja za reformo SKP

Predlogom evropske komisije za reformo skupne kmetijske politike (SKP) evropsko računsko sodišče, milo rečeno, očita nedodelanost