Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev  Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev Pri prašičih in piščancih bi radi povečali število rejcev, nove iščejo zlasti med mladimi kmeti
Kupci bolj preverjajo poreklo mesa Kupci bolj preverjajo poreklo mesa »Po aferi s poljsko govedino je prodaja govejega mesa upadla za več kot 20 odstotkov, a se počasi popravlja; kupci so bili zmedeni, po aferi pa bolj preverjajo poreklo mesa,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.
Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Niso se še odločili, ali bodo ob napovedanih spremembah politike sklada kmetijskih zemljišč izpeljali 3,7-milijonsko naložbo, čeprav jim od papirjev manjka le okoljevarstveno dovoljenje
(intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo (intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo Več podpore naj v prihodnji finančni perspektivi dobijo tudi krave dojilje, saj sami nimamo dovolj telet za pitanje, predlaga predsednik Zadružne zveze Slovenije.
V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa Prireja mleka zahteva več vloženega dela in vlaganj od prireje mesa

Tuš s prodajo zelenjave nepravilnih oblik zmanjšuje zavržke hrane

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Tuš dodaj
Andraž Tuš dodaj
FAO dodaj
Organizacija... dodaj
 
Čas branja: 3 min
09.11.2018  10:50  Dopolnjeno: 09.11.2018 12:47
Takšno zelenjavo in sadje s slovenskih kmetij ponujajo pod imenom Naravno drugačni
Tuš s prodajo zelenjave nepravilnih oblik zmanjšuje zavržke hrane
Foto: Edi Einspieler-FA SHERPA

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Tuš dodaj
Andraž Tuš dodaj
FAO dodaj
Organizacija združenih... dodaj

Trgovska veriga Tuš od danes v svojih centrih ponuja tudi slovensko zelenjavo nepravilnih oblik in velikosti pod imenom Naravno drugačni. "V Sloveniji zavržemo več kot tretjino sadja in zelenjave, ker ne izpolnjuje določenih standardov, z našo pobudo bi radi te zavržke zmanjšali," pravi Andraž Tuš, direktor trženja v Tušu.

Zaradi videza letno zavržemo več kot tretjino sadja in zelenjave

Poglejmo nekaj statistike. Samo zaradi drugačnega videza v ZDA vsako leto zavržejo približno tretjino oziroma 60 milijonov ton sadja in zelenjave v vrednosti 160 milijard ameriških dolarjev. Člani univerze v Edinburgu so po podatkih mednarodne revije Journal of Cleaner Production razkrili, da trgovci v večini evropskih držav zavržejo več kot 50 milijonov ton sadja in zelenjave na leto, čeprav organizacija za kmetijstvo in hrano FAO pri Združenih narodih opozarja, da je na svetu lačnih kar 815 milijonov ljudi. V Sloveniji zavržemo več kot tretjino sadja in zelenjave, preden prideta do trgovskih polic, ker ne izpolnjujeta standardov, čeprav so plodovi in sadeži enako kakovostni in okusni.

Kar zraste na vrtu, pojemo, tudi če je nepravilne oblike

Že v tradicionalni kuhinji so manjši krompir porabili za praženega, nedeljske juhe ni bilo brez krivega korenja z vrta, ki so ga najmlajši pojedli, še preden je bila juha kuhana, zeljno glavo nepravilne oblike so dodali solati, iz krive hrenove korenine so naredili omako, veliko črno redkev pa so uporabili v solatah, je spomnik Tuš.

Kupci bodo pod oznako Naravno drugačni našli zelenjavo slovenskih pridelovalcev, ki se zaradi nepravilnih oblik, dolžin, velikosti, mase ali premera razlikuje od tiste, ki so jo sicer vajeni v trgovinah, vendar je enako kakovostna in okusna, praviloma pa bi že pri pridelovalcih romala med odpadke.

Tuš sodeluje s kmeti, da bi sezono domačih pridelkov podaljšali do zime

Poudaril je še, da bi radi skupaj s pridelovalci, ki sodelujejo v projektu Slovensko s podeželja in pridelujejo zelenjavo za Tuš, dosegli, da bi sejali pridelke sukcesivno, torej z zamikom, ter različne sorte v različnih pokrajinah vse od Primorske do Prekmurja, s čimer bi podaljšali sezono slovenskih pridelkov od zgodnje pomladi do zime.

Marija Mehle iz Kmetijske zadruge Sloga iz Kranja je povedala, da sodelujejo v tem projektu in skušajo prodati tako prvovrstno kot tudi drugovrstno zelenjavo, s katero ni nič narobe. "S takšnim pogledom na kakovostno pridelano hrano pomagamo kmetom, da lahko naslednje leto vnovič kupijo ves material za pridelavo, omogočijo kmetiji obnavljanje, svojim otrokom pa delovno mesto na kmetiji. Naša hrana je odlična, zato si tudi zasluži, da jo cenimo," še poudarja Marija Mehle.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2021 subvencije tudi za ohranitveno kmetijstvo 6

Z ohranitvenim kmetijstvom izboljšujemo in vzdržujemo kakovostna živa tla brez oranja, ob stalni pokritosti tal s poljščinami, dosevki...