Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.
Komentar

Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
živinoreja   dodaj
Aljoša... dodaj
Marko Višnar dodaj
Farme Ihan dodaj
 
Čas branja: 2 min
12.11.2018  08:36  Dopolnjeno: 12.11.2018 08:51
Imamo le okoli 800 kvadratnih metrov njiv na prebivalca in 1.200 kvadratnih metrov pašnikov

Obveščaj me o novih člankih:  

Z obilo simpatijami sem prebral komentar dr. Aljoše Valentinčiča na temo stroškov, ki jih človeštvo naredi Zemlji z uživanjem mesa. Duhovit komentar, ki bi ga podobno iskriv pisec lahko napisal za marsikatero področje našega življenja, od prehoda na električne avtomobile, pa do okoljskega vpliva reklamnih publikacij, ki dnevno polnijo naše poštne nabiralnike.

Meso ni najbolj razvraten onesnaževalec okolja

Razumljivo je, da s širšim vedenjem narašča tudi skrb, kako se bo odvila prihodnost, če sedanjim pretiravanjem razvitega Zahoda ne bomo nadeli okoljskih omejitev. Med temi hrana, ali če hočete meso, ni najbolj razvraten onesnaževalec. Če že je velik, pa je obenem tudi tako elementaren, da bi bilo bolj smiselno ozreti se na tiste, ki se jim laže odpovemo.

Živinoreja prispeva trikrat manj emisij toplogrednih plinov kot transport

Po podatkih Kmetijskega Inštituta, ki v Sloveniji uradno spremlja emisije v okolje, živinoreja prispeva trikrat manjše količine C02 kot pa transport. Torej bi, če bi se začeli v avtih večinsko voziti po trije potniki namesto enega (kamione pa dajali na vlake), ta dva škodljiva vira po pomembnosti šele izenačili.

Pa vendar: nisem zagovornik preobjedanja z mesom, saj med vsemi pravili na tem svetu menda najbolj dosledno drži tisto, da je vsako pretiravanje, pa naj bo s še tako dobrimi in koristnimi stvarmi, ali dejanji, lahko le škodljivo. Rad bi pa opozoril, na drobno neznanko, ki jo je dr. Valentinčič sicer omenil, vendar mu njene vrednosti v enačbi ni uspelo upoštevati.

Njiv je premalo

Gre za to, da v Sloveniji razpolagamo le s približno 800 kvadratnimi metri njivskih površin na prebivalca, več kot 1.200 kvadratnih metrov pa predstavljajo travniki in pašniki, ki jih ni mogoče racionalno izkoriščati za kaj drugega kot za živinorejo. Ne smemo pozabiti, da je izkoriščanje živali kot posrednika pri pretvarjanju manj kakovostnih rastlinskih beljakovin v bolj prebavljive živalske, pravzaprav eden ključnih trikov naših davnih prednikov, ki jim je omogočil da so sestopili z dreves in zavladali svetu. Seveda je to v sodobnih očeh nepomembno in kruto, vendar, če govorimo o situaciji ko hrane primanjkuje, postanejo ti pridevniki povsem brez teže.

Preobrat v veganstvo je zgolj teoretičen

Poleg tega je Slovenija že danes pomembno odvisna od uvoza rastlinske hrane, saj jo naravne razmere bolj usmerjajo v živinorejo, tako kot Mongole in Inuite, ki brez izkoriščanja živali ne bi mogli preživeti. Opuščanje pridelave domače (žal, živalske) hrane, na strmih, ali kamnitih območjih, ne bi pomenilo olajšanja v preskrbi z rastlinsko hrano. Sodoben človek tudi ni pretirano zagret porabnik tradicionalnih poljščin, ki so hranile mnoge generacije naših prednikov, zato je tak preobrat, brez hude prisile, lahko le zelo teoretičen.

Ne smemo pozabiti, da je v globalnem svetu, poleg povpraševanja, ključna tudi cena, zato bi se le težko izognili temu, da bi preko morja uvažali vse več soje, žit, oreščkov, sadja in še marsičesa, kar bi bil razumski nesmisel, kot je to, da se Ljubljančani grejemo s premogom iz Indonezije. Kako vzdržne so lahko posledice takšnih »racionalizacij«, si le težko zamislimo. Končno je vsaj ekonomistom jasno, da s prekomorsko hrano ne moremo dolgo vzdržati, zato bomo verjetno še naprej morali vsako leto »pojesti kakšno NLB«, pa kaj za to, saj zdaj tako ni več v naši lasti.

* Marko Višnar je nekdanji generalni direktor skupine Farme Ihan.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 38

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

OGLAS
AGROBIZ
Praktično pakiranje za ljubitelje narave

Topli pomladni dnevi kar kličejo po aktivnostih na prostem. Pikniki v dobri družbi, prvi izleti in družinska potepanja. Kmalu pa bodo na...

AGROBIZ
Novice
Novice Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice 6

Marca se je končal evropski projekt Treasure, s katerim želijo obuditi krškopoljskega prašiča in 19 drugih avtohtonih, a...