Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

Lovci ne smejo streljati volkov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
13.11.2018  10:56  Dopolnjeno: 13.11.2018 13:23
Vlada bo odločala o predlogu odloka, ki do konca prihodnjega septembra predvideva odstrel 200 rjavih medvedov, volkov pa ne. Divjad in zveri naredijo največ škode kmetom na Kočevskem, Vipavskem, Notranjskem, Koprskem in na gorskih pašnikih na Gorenjskem.
avtor
Lovci ne smejo streljati volkov
Foto: Marjan Artnak/STO

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Osnutek odloka o odvzemu rjavega medveda in volka, ki je bil do konca julija v javni obravnavi, je med 1. oktobrom letos in koncem septembra 2019 predvidel odvzem 200 medvedov in 11 volkov. A je okoljsko ministrstvo, ki bdi nad populacijo zveri, zaradi dveh sodb upravnega sodišča - prva je bila izdana marca in druga septembra - volka izločilo iz novega predloga odloka. "Upravno sodišče v obeh primerih ugotavlja, da razlog družbene sprejemljivosti za odstrel volkov ni dovolj utemeljen," pojasnjujejo na okoljskem ministrstvu.

Ker je možnost odstrela predvideva v strategiji za upravljanje volkov, bodo na okoljskem ministrstvu nadaljevali s spremljanjem volkov. Monitoring kaže, da se populacija volkov rahlo povečuje in da dozdajšnji odstrel te rasti ne ogroža. Tako je za odločanje na vladi pripravljen le predlog odloka o odvzemu 200 rjavih medvedov iz narave do 30. septembra 2019.

Kje bodo lovci čakali na medvede

Največ medvedov za odstrel, skupno 150, je predvidenih na osrednjem območju življenjskega prostora medveda. V delih kočevsko-belokranjskega in novomeškega lovskoupravljalskega območja (LUO) bodo lahko odstrelili 65 medvedov, 75 na notranjskem lovskoupravljalskem območju in 10 medvedov na lovskoupravljavskem območju zahodnega visokega Krasa. Še 20 medvedov pa je za odstrel predvidenih na robnem območju kočevsko-belokranjskega, novomeškega, zasavskega, primorskega, zahodno visokega kraškega in triglavskega LUO.

Odstrel lahko poteka od uveljavitve odloka do 30. aprila 2019. Lovci bodo bodo lahko do konca letošnjega leta odstrelili 140 medvedov.

Letno ustreljenih manj medvedov kot skotenih

V Sloveniji je ob koncu leta 2015 ob upoštevanju odstrela in neupoštevanju prirastka živelo med 545 in 655 medvedov. Primerjava s podatki genetskega štetja konec leta 2007 (od 383 do 458 medvedov) kaže 41-odstotno rast populacije, kar pomeni, da je bil letni odstrel v teh letih nekoliko pod ravnjo rodnosti. Predlagani odvzem medvedov iz narave do konca septembra 2019 je določen v višini predvidene rodnosti, kar pomeni rahlo zmanjšanje številčnosti, piše v predlogu odloka, objavljenem na spletni strani vlade.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil