Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Lani smo bili najmanj samooskrbni s svežim sadjem in zelenjavo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
 
Čas branja: 1 min
13.11.2018  15:08  Dopolnjeno: 13.11.2018 15:33
Prebivalec Slovenije je lani pojedel največ žit (121 kilogramov) in zelenjave (114 kilogramov) ter 93 kilogramov mesa, 72 kilogramov svežega sadja, 68 kilogramov krompirja, 12 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in slab kilogram medu, v povprečju pa je popil 39 litrov vina.
Lani smo bili najmanj samooskrbni s svežim sadjem in zelenjavo

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj

Po podatkih statističnega urada Surs smo lani najvišjo stopnjo samooskrbe imeli pri mesu in jajcih (82- in 90-odstotno). Posebno nizko stopnjo samooskrbe pa kažejo bilance svežega sadja (21-odstotna stopnja samooskrbe), zelenjave (39-odstotna), medu (45-odstotna) in krompirja (50-odstotna stopnja samooskrbe).

Lani smo v Sloveniji pridelali nekaj več kot 545 tisoč ton žit, porabili pa več kot 865 tisoč ton žita, kar pomeni da smo pri žitih imeli dokaj nizko, 63-odstotno stopnjo samooskrbe. Ta je bila najnižja pri sadju, le 21-odstotna, saj smo zaradi spomladanske pozebe pridelali le približno 40 tisoč ton sadja, pojedli pa smo ga več kot 185 tisoč ton.

Dve tretjini vseh vin je belih

Proizvodnja vin je v Sloveniji v tržnem letu 2016/2017 znašala nekaj več kot 660 tisoč hektolitrov, od tega je bilo 67 odstotkov belih vin. Poraba vin je znašala okoli 810 tisoč hektolitrov, od tega je bilo 64 odstotkov belih vin.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 38

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

OGLAS
AGROBIZ
Praktično pakiranje za ljubitelje narave

Topli pomladni dnevi kar kličejo po aktivnostih na prostem. Pikniki v dobri družbi, prvi izleti in družinska potepanja. Kmalu pa bodo na...

AGROBIZ
Novice
Novice Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice 6

Marca se je končal evropski projekt Treasure, s katerim želijo obuditi krškopoljskega prašiča in 19 drugih avtohtonih, a...