Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.
Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Dobili bomo letošnjega najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek in najboljši izdelek po izboru porabnikov. Podelili bomo tudi posebno priznanje za inovativnost.

Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
vino   dodaj
Mitja Herga dodaj
Vladimir Puklavec dodaj
Tesco dodaj
 
Čas branja: 4 min
20.11.2018  16:34  Dopolnjeno: 22.11.2018 10:37
V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov
Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet
»Letos smo obnovili 23 hektarjev vinogradov, postavili regalno skladišče in kupili opremo za optično selekcijo grozdja, ki izloči poškodovane jagode grozdja. V to smo vložili 900 tisoč evrov,« pravi Mirja Herga, direktor in glavni enolog vinske kleti Puklavec Family Wines.
Foto: Foto Zauneker

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
vino   dodaj
Mitja Herga dodaj
Vladimir Puklavec dodaj
Tesco dodaj

»Želimo pridelati čim boljša sveža, aromatična in harmonična suha vina, vanje pa čim manj posegati z dodatki. To ni preprosto, saj se vremenske razmere zelo spreminjajo in vplivajo na sortne značilnosti grozdja, a nam s sodobno tehnologijo in digitalizacijo uspeva,« pravi Mitja Herga, direktor in glavni enolog vinske kleti Puklavec Family Wines iz Ormoža. Iz letošnjega grozdja bodo pridelali 3,7 milijona steklenic vina, letni cilj pa je pet milijonov steklenic.

Čeprav gradijo na tradiciji – vinogradih na gričih Jeruzalemsko-Ormoških goric in svojih tradicionalnih sortah –, so prepričani, da nove tehnologije sodijo v vinarstvo. »Vsak vinograd individualno obravnavamo in se z njim dosti več ukvarjamo kot pred leti. Ob suši ali padavinah razmišljamo, kako bi pomagali trti,« pravi Herga.

Kot talna gnojila uporabljajo le organska, potrebe trt pa dopolnjujejo s foliarnim gnojenjem (na liste). »Imamo svojo trsnico, ki nam zaznamuje slog vina,« dodaja Herga. Ne sadijo klonov novih sort, ostajajo pri tradicionalnih sortah in v svoji trsnici sami ter kooperanti vzgajajo trsne cepljenke.

V kleti ne sklepajo kompromisov

Še naprednejši so v vinarstvu. »Tudi v vinski kleti ne sklepamo kompromisov in veliko vlagamo v novo tehnologijo, pri tem nas lastnik Vladimir Puklavec podpira. Prvinski sortni značaj posameznih vinogradov ohranjamo s fizikalnimi procesi – nadzorovano temperaturo, preprečevanjem oksidacije z inertnimi plini in prijaznimi filtracijami, polnitvami in drugimi postopki, da vino čim manj vznemirimo,« poudarja Mitja Herga. Od leta 2009, ko je malo pred trgatvijo prišel v to klet, so v nove tehnologije vložili 15,6 milijona evrov.

Grozdje pride do preše nepoškodovano

Najprej so zamenjali korita za prevzem grozdja. »Imamo vibracijska korita, iz katerih grozdje potuje z vibracijami do preše. Ko je grozdje do preše rinil polž, so se pečke poškodovale, peclji pa potrgali, v mošt pa so se izločile neželene grenkobe in tanini. Teh ni pri pravilnem stiskanju nepoškodovanega grozdja,« trdi sogovornik.

Ko grozdje prevzamejo, mu ne dodajo žvepla, da bi tako zavrli delovanje kvasovk in bakterij. Bakterijam so se izognili tako, da grozdju znižajo temperaturo. »Nižja je temperatura, težje bakterije in kvasovke delujejo. Zato smo na prevzemna mesta vpeljali cevne izmenjevalnike, da grozdje na poti do stiskalnice ohladimo pod 10 stopinj Celzija in s tem hkrati ohranimo njegovo aromatičnost. Nižja je temperatura grozdja, več arome ohranimo. Naš sveži aromatični slog vina izhaja poleg iz potenciala grozdja iz vinograda zlasti iz preciznih postopkov pri prevzemu grozdja,« poudarja Herga.

Preprečujejo vdor kisika v mošt in vino

Pozneje so investirali še v inertne stiskalnice in prevzemna mesta, ki so zaščitena z

ogljikovim dioksidom, da grozdje ne oksidira. »Vinarji se kisika bojimo, saj oksidirajo fine hlapne spojine, ki nam prijetno dišijo. Če je sauvignon kot ena od bolj aromatičnih sort vina preveč v stiku s kisikom, izgubi značilno aromo limone, bezga in pasijonke, ki je ne povrnemo z nobenim dodatkom,« dodaja.

Filozofijo ščitenja mošta in vina so nadaljevali tudi v vinski kleti. Vsako cisterno so zaščitili pred vplivom zunanjega zraka, v vsaki spremljajo raven dušika in ogljikovega dioksida, da vina dosegajo boljše organoleptične lastnosti ob 40 odstotkov manjši vsebnosti žvepla od povprečja slovenskih vin. »Veliko vin damo na trg z manj kot 70 miligrami žvepla na liter, kar je manj, kot ga marsikje vsebuje že mošt,« razlaga Herga.

Unikatna polnilnica vina

Ponosni so tudi na unikatno polnilnico vina, kjer zgodbo o minimalnem vznemirjanju vina nadaljujejo s tem, da vino polnijo brez nadtlaka. To je zelo pomembno, saj je vino pri polnitvi v steklenico najbolj izpostavljeno. Če si pri polnitvi nepazljiv, lahko vino popolnoma prezračiš in si nakoplješ celo mikrobiološke okužbe. »Naš sistem prepreči vdor kisika pri ustekleničenju in hkrati omogoča polnjenje brez nadtlaka, ki vino razbije in mu lahko spremeni značaj. Včasih smo imeli batne črpalke, zdaj uporabljamo peristaltične, da je pri pretakanju vina čim manj turbulenc. Vino upamo dati na trg nekaj tednov po stekleničenju, prej pa je veljalo, da mora v steklenici v kleti počivati vsaj šest tednov, da se spet sestavi in čim bolj umiri,« poudarja Mitja Herga.

V vinograde in opremo za kletarjenje so do lani vložili 14,7 milijona evrov, letos pa še 900 tisoč evrov, torej skupaj 15,6 milijona evrov. Letos so obnovili 23 hektarjev vinogradov, postavili regalno skladišče in kupili opremo za optično selekcijo grozdja, ki izloči poškodovane jagode grozdja.

Digitalizirali so vsa opravila v vinogradih in kleti

Kako omenjena nova oprema deluje, tudi računalniško preverjajo. »Vse postopke v vinogradih in kleti smo digitalizirali, vse korake nadziramo z računalniškimi programi,« pravi Herga. Za vinograde uporabljajo programsko opremo Trace Management, ki so jo razvili s slovensko ekipo. Omogoča, da v vsakem nasadu spremljajo vse naročene in opravljene postopke ter njihove izvajalce. Opredelili so 52 delovnih operacij, ki jih sledijo po opravljenih urah. Celosten računalniški pregled imajo tudi nad uporabljenimi gnojili, škropivi in drugimi materiali, kot so podlage in kloni trte, da vidijo, kateri trsi dobro uspevajo na kateri podlagi.

Sledljivost vseh opravil v vinogradu in kleti

V kleti z avstralskim računalniškim programom Vintrace še bolj podrobno spremljajo vse, kar se dogaja. Bili so prva slovenska vinska klet s certifikatom IFS, ki ga zahtevajo tuje trgovske verige. Hkrati so edina slovenska vinska klet s certifikatom BRC (British Retail Certificate), da so lahko vino prodajali Tescu. Oba certifikata od ponudnika zahtevata sledljivost vseh opravil, kar spremljajo z računalniškimi programi. »Vse naloge v kleti, od nabave do stekleničenja vina, nadziramo. Vsi delovni nalogi so vidni v programu, da zagotavljamo sledljivost. Za vsako od 92 različnih vin, kolikor jih polnimo, lahko dokažemo sledljivost od grozdja do steklenice in zamaška,« ponazarja Herga. Največji odpor proti digitalizaciji je bil pri kletarjih, ki zdaj s tem programom najtesneje delajo.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....

AGROBIZ
Novice
Novice Možnosti za razmah ekološkega kmetijstva

Utrinki s petkove konference o ekološkem kmetijstvu