Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

Brez robotov ni sodobnega kmetijstva

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
 
Čas branja: 2 min
21.11.2018  11:51  Dopolnjeno: 21.11.2018 12:03
Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov
Brez robotov ni sodobnega kmetijstva
Roboti že znajo nabirati jagode.
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj

Pridelavo in spravilo pridelkov v kmetijstvu poenostavljajo tudi roboti, ki se že pojavljajo v vseh fazah pridelave. Takšne projekte razvijajo tudi v centru Agri Food Robotics na univerzi v Wageningenu na Nizozemskem.

Z roboti lahko hitreje izberemo prava semena in sadike. Kakovost vsakega semena v centru Agri Food Robotics na univerzi v Wageningenu preverjajo s spektrometrom, ki analiza vsebnost vlage, maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov v semenih ter izloči nekakovostna semena. S tehnologijo za vizualno sortiranje razvrščajo tudi sadike in za nadaljnjo pridelavo ohranijo samo tiste, ki imajo dobre napovedi za rast. Kako v rastlinjakih uspevajo vrtnine in jagodičje, samodejno spremljajo z različnimi senzorji, da vedo, kaj katere rastline potrebujejo in kako lahko preprečijo izgubo pridelka zaradi bolezni.

Spremljajo kakovost od semen in sadik do spravila

Razvijajo tudi tehnološke rešitve, ki na podlagi videza ocenijo, kako dobro rastline uspevajo tudi na njivi. Sateliti, traktorji in droni, ki imajo kamere in senzorje, zbirajo podatke, s katerimi lahko določijo pravo količino gnojila in fitofarmacevtskih sredstev za optimalen pridelek. Ukvarjajo se tudi z razvojem tehnologij za precizno poljedelstvo, ki slonijo na uporabi strojev in robotov s senzorji. Tako pridobljeni podatki jim omogočajo natančno gnojenje in zatiranje plevela, da ob nižjih stroških pridelajo več. Tudi samovozeči traktorji s satelitsko navigacijo izboljšujejo učinkovitost kmetovanja na prostem.

Roboti namesto sezonskih delavcev

Po nekajmesečni intenzivni vzgoji pride čas za spravilo pridelka. Tudi žetev je dodobra avtomatizirana, da pride pri spravilu do čim manj poškodb in izgub. Tudi obiranje grozdja in jagod pocenijo roboti, enega imajo tudi v eni od vinskih kleti na Štajerskem.

Preden pridelke pakirajo in odpeljejo v trgovine, jih pregledajo z optičnimi senzorji in kamerami, da izvedo, kako jih morajo skladiščiti, poškodovane pa izločijo. Poznajo robote za sajenje in rezanje vrtnic ter pakiranje sadja in zelenjave. Na univerzi v Wageningenu so razvili tudi rešitve za sledenje pridelkov in kontrolo kakovosti v vsej prehranski verigi, vse do kupca, vključno s sistemom za elektronsko plačilo.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil