Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Brez robotov ni sodobnega kmetijstva

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
 
Čas branja: 2 min
21.11.2018  11:51  Dopolnjeno: 21.11.2018 12:03
Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov
Brez robotov ni sodobnega kmetijstva
Roboti že znajo nabirati jagode.
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj

Pridelavo in spravilo pridelkov v kmetijstvu poenostavljajo tudi roboti, ki se že pojavljajo v vseh fazah pridelave. Takšne projekte razvijajo tudi v centru Agri Food Robotics na univerzi v Wageningenu na Nizozemskem.

Z roboti lahko hitreje izberemo prava semena in sadike. Kakovost vsakega semena v centru Agri Food Robotics na univerzi v Wageningenu preverjajo s spektrometrom, ki analiza vsebnost vlage, maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov v semenih ter izloči nekakovostna semena. S tehnologijo za vizualno sortiranje razvrščajo tudi sadike in za nadaljnjo pridelavo ohranijo samo tiste, ki imajo dobre napovedi za rast. Kako v rastlinjakih uspevajo vrtnine in jagodičje, samodejno spremljajo z različnimi senzorji, da vedo, kaj katere rastline potrebujejo in kako lahko preprečijo izgubo pridelka zaradi bolezni.

Spremljajo kakovost od semen in sadik do spravila

Razvijajo tudi tehnološke rešitve, ki na podlagi videza ocenijo, kako dobro rastline uspevajo tudi na njivi. Sateliti, traktorji in droni, ki imajo kamere in senzorje, zbirajo podatke, s katerimi lahko določijo pravo količino gnojila in fitofarmacevtskih sredstev za optimalen pridelek. Ukvarjajo se tudi z razvojem tehnologij za precizno poljedelstvo, ki slonijo na uporabi strojev in robotov s senzorji. Tako pridobljeni podatki jim omogočajo natančno gnojenje in zatiranje plevela, da ob nižjih stroških pridelajo več. Tudi samovozeči traktorji s satelitsko navigacijo izboljšujejo učinkovitost kmetovanja na prostem.

Roboti namesto sezonskih delavcev

Po nekajmesečni intenzivni vzgoji pride čas za spravilo pridelka. Tudi žetev je dodobra avtomatizirana, da pride pri spravilu do čim manj poškodb in izgub. Tudi obiranje grozdja in jagod pocenijo roboti, enega imajo tudi v eni od vinskih kleti na Štajerskem.

Preden pridelke pakirajo in odpeljejo v trgovine, jih pregledajo z optičnimi senzorji in kamerami, da izvedo, kako jih morajo skladiščiti, poškodovane pa izločijo. Poznajo robote za sajenje in rezanje vrtnic ter pakiranje sadja in zelenjave. Na univerzi v Wageningenu so razvili tudi rešitve za sledenje pridelkov in kontrolo kakovosti v vsej prehranski verigi, vse do kupca, vključno s sistemom za elektronsko plačilo.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 38

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

OGLAS
AGROBIZ
Praktično pakiranje za ljubitelje narave

Topli pomladni dnevi kar kličejo po aktivnostih na prostem. Pikniki v dobri družbi, prvi izleti in družinska potepanja. Kmalu pa bodo na...

AGROBIZ
Novice
Novice Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice 6

Marca se je končal evropski projekt Treasure, s katerim želijo obuditi krškopoljskega prašiča in 19 drugih avtohtonih, a...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Dobrote Dolenjske: vse, kar regija dobrega ponuja

Pod skupno blagovno znamko ponujajo 455 lokalnih izdelkov 73 dobaviteljev iz Dolenjske, Kočevske, Ribniškega in Bele krajine