Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

Z digitalizacijo ne zaslužite več, temveč kmetujete ceneje

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Maja Savić dodaj
 
Čas branja: 1 min
22.11.2018  12:32  Dopolnjeno: 22.11.2018 13:18
V digitalizacijo in precizno poljedelstvo je Krivaja iz Vojvodine, ki obdeluje 7.500 hektarjev kmetijske zemlje, v treh letih vložila več kot 1,8 milijona evrov
Z digitalizacijo ne zaslužite več, temveč kmetujete ceneje
Kmetijsko gospodarstvo Krivaja je zadnji petek v mesecu od aprila do oktobra odprlo svoja vrata in postalo demonstracijski center novih tehnologij, saj so obiskovalcem med sezono prikazali, kako izboljšajo in zlasti pocenijo pridelavo hrane. Tudi v Sloveniji pogrešamo demonstracijski center, kjer bi lahko kmetje in študenti spoznali, kako delujejo nove tehnologije za pridelavo hrane.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Maja Savić dodaj

Krivaja blizu Bačke Topole, ki jo vodi Ištvan Harmati, je prvo digitalizirano kmetijsko gospodarstvo v Vojvodini. V uporabo platforme Agremo in opremo za precizno poljedelstvo so v zadnjih treh letih vložili več kot 1,8 milijona evrov.

Nadzor od setve do žetve

»S traktorji, ki jih vodi satelitska navigacija GPS, z metodo preciznega poljedelstva obdelujemo večino kmetijske zemlje v naši lasti,« pravi Maja Savić iz Krivaje. Uporabljajo pametno namakanje in škropljenje. Za setev imajo 12-vrstna sejalnika, ki odmerjata seme. V rastni sezoni ves čas spremljajo kakovost rastlin in pričakovani pridelek na hektar. Pri tem jim pomagajo droni, ki jih uporabljajo tudi za ugotavljanje potrebe po namakanju, škropljenju in drugih agrotehničnih ukrepih.

Ne pridelajo več, temveč ceneje

Letos s preciznim poljedelstvom obdelujejo dva tisoč hektarjev. Da je to mogoče, so v digitalizacijo in opremo v zadnjih treh letih vložili dobrih 1,8 milijona evrov. Nove tehnologije jim niso prinesle večje prodaje in zaslužka, ampak nižje stroške pridelave ter manjšo porabo semen in sadik, gnojil in škropiv, pravi Maja Savić.

Več kot 500 hektarjev namakajo

V svoji lasti imajo 2.500 hektarjev kmetijske zemlje, dvakrat več pa v najemu. Namakanje je urejeno na 540 hektarjih površin. Letos so pridelali pšenico, ječmen, sončnice, koruzo, sojo in oljno repico. Večino so prodali na veliko v Srbiji, nekaj pa tudi izvozili.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil