Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
22.11.2018  14:33  Dopolnjeno: 22.11.2018 15:20
Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij
Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo
V izredno vročih letih vremenoslovci naštejejo celo več kot 50 dni v letu, ko temperatura preseže 30 stopinj Cezija. Za kmetovanje so težavna že daljša sušna obdobja, ko vegetacija doživi šok. Zato je prihodnost kmetovanja v odpornejših vrstah rastlin in opremi za zaščito pred vremenskimi ujmami.

Obveščaj me o novih člankih:  

»Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo. Nove tehnologije se hitro razvijajo, ekonomska moč kmetij pa je majhna,« pravi Anton Jagodic, vodja sektorja za kmetijsko svetovanje na kmetijsko-gozdarski zbornici KGZS. Zaradi majhne produktivnosti kmetijam ostane premalo denarja za modernizacijo.

Pogostejši vročinski valovi in suše, obilnejše padavine

V naložbe kmetije silijo tudi podnebne spremembe. Ocena vplivov podnebnih sprememb na kmetijstvo do konca 21. stoletja, ki jo je na začetku tedna objavila agencija za okolje ARSO, kaže, da bo več vročinskih valov, suš in obilnejših padavin. »Količina padavin bo rasla iz leta v leto, s tem se bo napajanje podzemnih voda nadaljevalo, pretoki rek naj ne bi upadli. Več bo padavin čez leto, več bo tudi padavinskih ekstremov,« pravi Gregor Gregorič z urada za meteorologijo in hidrologijo agencije za okolje.

V zadnjih desetletjih je raslo število dni z več kot 30 stopinjami Celzija. »Do leta 1990 smo imeli od 10 do 20 tako vročih dni, v izredno vročih letih, kot je bilo leto 2003, pa jih imamo celo več kot 50. Za kmetovanje so težavna že daljša sušna obdobja, ko vegetacija doživi šok. Vročinska poletna obdobja ne bodo nič krajša, kvečjemu še daljša,« dodaja Gregorič.

Od opreme za zaščito pridelka do kmetijskih zavarovanj

Vplivi podnebnih sprememb na kmetijstvo od politike terjajo, da z ukrepi podpre naložbe v nove tehnologije, kmetijska zavarovanja in vzajemni sklad, v katerega vplačujejo pridelovalci in država, ob naravnih ujmah pa pridelovalci dobijo nadomestilo za odpravo škode. Glavna oblika preventive pa je nova oprema, ki preprečuje škodo, kot so mreže proti toči za vinograde in sadovnjake, rastlinjaki za zelenjavo in jagodičje, namakalno-oroševalni sistemi … Na 15-milijonski razpis za podukrep 4.1, ki je bil odprt do konca julija, se je za sofinanciranje naložb v prilagajanje na podnebne spremembe prijavilo 117 kmetijskih gospodarstev, decembra bodo dobili odločbe o odobreni podpori.

Pametni traktorji in sistem za vodenje traktorja

Poglejmo, kakšne novosti pripravljajo pri največjem ponudniku traktorjev Johnu Deeru. Njihove traktorje, vodene s pomočjo satelitske navigacije GPS, kmetije in kmetijska podjetja pri nas uporabljajo že nekaj let. Isti proizvajalec ponuja tudi pametni sistem za nadzor in vodenje traktorja pod imenom StarFire. »Sistem StarFire že uporabljajo naprednejše kmetije po vsej Sloveniji. Več kompletov tega navigacijskega sistema za pametno vodenje uporabljajo v Komendi za pridelavo zelenjave,« pravi Andrej Žagar iz KGZ Sloga, ki v Sloveniji zastopa mehanizacijo John Deere. Pametni sistem za nadzor traktorjev StarFire deluje prek satelitske navigacije GPS in senzorjev na kolesih, ki omogočajo na centimeter natančno vodenje traktorja.

Pri Johnu Deeru so prenovili tudi tri serije traktorjev, in sicer modele iz serij 5E, 5M in premium serije 5R, ter celotno serijo balirk, še pravi Žagar.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil