Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

V kmetijstvu se odpirajo nova delovna mesta za robote

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
29.11.2018  12:42  Dopolnjeno: 29.11.2018 13:00
Razvijajo pobiralca buč, krompirja in sladkorne pese, ki bo pridelek zaznal s kamero, tehtanje bo avtomatsko.
V kmetijstvu se odpirajo nova delovna mesta za robote
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Z robotizacijo kmetijstva in iskanjem inovacij za podjetja se vsak dan ukvarja 3.500 zaposlenih v raziskovalnem centru univerze v Wageningenu na Nizozemskem. "Razvijamo pobiralca krompirja, sladkorne pese in buč," je na 3. Agrobiznisovem tehnološkem forumu pred dnevi povedal Erik Pekkeriet iz tega centra.

Vse manj ljudi prideluje hrano. Na Japonskem in Kitajskem že zmanjkuje sezonskih delavcev, dve tretjini japonskih kmetov ima več kot 65 let. Rešitev je v robotizaciji kmetijskih opravil, kar dela 3.500 zaposlenih v raziskovalnem centru univerze v Wageningenu. Spoznajo se na umetno inteligenco in strojni vid, ju vključujejo v robotizirane stroje za pridelavo, nabiranje, sortiranje in pakiranje hrane.

Roboti delajo v rastlinjakih

Na Nizozemskem je veliko rastlinjakov z visoko temperaturo, a je tam vse težje delati, zato si pomagajo z roboti. V robotiziranem rastlinjaku ob majhni porabi škropiv pridelujejo solato, zelišča, paradižnike, papriko in kumare, tudi cvetje.

Avtonomni traktorji

Erik Pekkeriet deluje v skupini 50 razvijalcev robotov za kmetijstvo. Sodelujejo s podjetji industrije 4.0, zanje razvijajo rešitve. Močni so pri avtonomni kmetijski mehanizaciji. Traktorje upravlja GPS-navigacija, s senzorji snemajo pridelek s hitrostjo pet kilometrov na uro, analizirajo podatke in pridelovalcu svetujejo, kako naj ukrepa.

Roboti nabirajo vrtnine in cvetje

Imajo robota za pobiranje špargljev in brokolija. Prihodnje leto bodo predstavili novega robota, ki lahko naenkrat odreže štirikrat več brokolija. Razvijajo pobiralca buč, krompirja in sladkorne pese, ki bo pridelek zaznal s kamero, tehtanje pa bo avtomatsko ob pobiranju. S takšnimi podatki lahko natančno ocenijo pridelek na hektar. Spremljajo tudi dejavnike stresa pri rastlinah in v sadovnjaku.

Robotizirali so tudi rezanje cvetja – krizantem, gerber in vrtnic. Po štirih mesecih rezanja vrtnic 24 ur na dan je podjetje propadlo, oprema stoji, iščejo možnosti za nadaljnjo uporabo. V rastlinjakih so najprej z roboti pridelovali papriko, nato še druge vrtnine.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil