Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

(video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
nove tehnologije   dodaj
Frits Hoff dodaj
Jan Smink dodaj
 
Čas branja: 2 min
29.11.2018  13:01  Dopolnjeno: 29.11.2018 14:02
Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane
(video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
nove tehnologije   dodaj
Frits Hoff dodaj
Jan Smink dodaj

»Prvo 3D-tiskanje čokolade smo pripravili z restavracijo z Michelinovo zvezdico,« pravi Frits Hoff iz start-upa byFlow in izumitelj 3D-tiskalnika hrane, ki ga je predstavil na 3. Agrobiznisovem tehnološkem forumu. Manjši 3D-tiskalnik za domačo uporabo stane tri tisoč evrov. Več kot 50 svežih naravnih sestavin, ki jih zmešajo v pasto, lahko uporabijo za 3D-tiskanje več kot 80 vzorcev. Recepte so pripravili kuharji v restavracijah z Michelinovo zvezdico.

Najboljši kupci so gostinci

3D-tiskalnik hrane ponujajo čokoladnicam, slaščičarnam in pekarnam, ki delajo okraske iz čokolade in marcipana. Ponujajo ga tudi hotelom, restavracijam in ponudnikom cateringa. Pri vsaki jedi ga uporablja kuharski chef Jan Smink. V šolah bi ga lahko imeli, ko otroke učijo o zdravi hrani. Pripomore zmanjševati zavržke hrane, saj lahko s 3D-tiskalnikom uporabimo tudi poškodovano sadje in zelenjavo, ki ne pride na trgovske police.

Prestižni potniki na letalu bi jedli natisnjene jedi

»Na letalih bi lahko z njim potnikom prvega razreda pripravili okusne in mikavne obroke. Največje možnosti pa vidimo v zdravstveni negi. Za preizkušanje 3D-tiskalnika hrane se je prijavilo 40 bolnišnic na Nizozemskem, da bi starejšim olajšali težave s požiranjem. Uporaben je tudi za mešanje hranil in zdravil,« razlaga Frits Hoff.

Nastaja 3D-tiskalnik za industrijsko uporabo

Tržijo en model 3D-tiskalnika. Manjši primerek stane tri tisoč evrov, namenjen je domači

rabi. Razvijajo tudi poseben 3D-tiskalnik za čokolado in večjega za industrijsko rabo. Kartuše so za večkratno uporabo, očistijo jih kar v pomivalnem stroju.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil