Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

Dobrojedci na podnebni konferenci pozivajo k trajnostnemu kmetijstvu in ekstenzivni živinoreji

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
05.12.2018  10:17  Dopolnjeno: 05.12.2018 14:04
Na svetovni podnebni konferenci Združenih narodov COP24 v Katovicah na Poljskem naj bi sprejeli pravila za uresničevanje zavez iz pariškega podnebnega sporazuma, sprejeta leta 2015. »Zahtevamo jasna in obvezna pravila za vse države, vključno s posledicami za vse, ki ne upoštevajo pravil ali odstopijo od podnebnega sporazuma,« pravijo v gibanju Slow Food.
Dobrojedci na podnebni konferenci pozivajo k trajnostnemu kmetijstvu in ekstenzivni živinoreji
Kako konkretna pravila za izpolnjevanje zavez iz pariškega podnebnega sporazuma iz leta 2015 bo prinesla podnebna konferenca v Katovicah na Poljskem? Bodo države dale prednost varovanju okolja ali dobičku?

Obveščaj me o novih člankih:  

»Čas je, da na svetovni podnebni konferenci priznajo odgovornost kmetijstva in živilskopredelovalne industrije pri ustvarjanju emisij toplogrednih plinov. Kmetijstvo in raba zemljišč na splošno povzročata četrtino skupnih emisij toplogrednih plinov na svetovni ravni (IPCC). V Evropi, če upoštevamo še energijo, ki jo porabimo za pridelavo, pripravo in transport hrane, številka preseže 40 odstotkov. Trije največji proizvajalci mesa na svetu povzročijo več emisij toplogrednih plinov kot Francija in skoraj toliko kot največje naftne družbe,« trdi Ursula Hudson, predsednica Slow Food Germany in članica izvršnega odbora Slow Food International.

To gibanje v več kot 160 državah združuje več kot milijon aktivistov, kuharjev, strokovnjakov, mladih, kmetov, ribičev in akademikov, ki radi uživajo v dobri hrani, ki je pridelana čim manj škodljivo okolju.

Krčenje amazonskega gozda je podnebna katastrofa

Brazilski amazonski pragozd ima odločilno vlogo pri uravnavanju podnebja in ohranjanju biotske raznovrstnosti. Krčenje tropskih gozdov in degradacija gozdov zaradi širitve kmetijstva, sečnje ali gozdnih požarov povzročita 11 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov, kažejo podatki organizacije Združenih narodov za kmetijstvo in prehrano FAO. V Braziliji so od avgusta 2016 do julija 2017 zaradi sečnje izgubili 6.624 kvadratnih kilometrov amazonskega deževnega gozda.

Poziv k prepovedi politik, ki uničujejo okolje

Georges Schnyder, predsednik Slow Food Brazilije in član izvršnega odbora Slow Food International, opozarja, da bi lahko izgubili še več deževnega gozda, če bib predsednik Jair Bolsonaro izpolnil obljube iz svoje volilne kampanje, ko je napovedal manj ukrepov za varstvo okolja in ukinitev zavarovanih območij in zemljišč, rezerviranih za avtohtone prebivalce. »Če te obljube izpolni, bodo posledice za svetovno podnebje katastrofalne. Zato pozivamo COP24, da prepove takšne uničujoče politike v praksi,« poudarja Georges Schnyder.

Spodbude za države s trajnostnim kmetijstvom

Poljska, gostiteljica podnebne konference, ima največjo svetovno elektrarno na premog. Poljski predsednik Andrzej Duda je na otvoritvi podnebne konference napovedal začetek prehoda na druge energente na Poljskem. Anna Ruminska iz Slow Food Dolny Slask upa, da »bodo v vsej Evropi kmalu sprejeli konkretne zaveze za zmanjšanje emisij CO2 in oblikovali spodbude za tiste, ki se ukvarjajo z do okolja prijaznim kmetijstvom, ekstenzivno živinorejo in ohranjajo avtohtone sorte živali in rastlin ter naravne vire, da ohranijo biotsko raznolikost in zavarujejo tla«.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil