Mlinotest spodbuja vipavske kmete, da sejejo več koruze poltrdinke Mlinotest spodbuja vipavske kmete, da sejejo več koruze poltrdinke Kmetom, ki se bodo odločili za partnersko kmetovanje, bodo v Mlinotestu pokrili strošek semena; če kmetje koruzo sejejo na najmanj treh hektarjih, jim pri odkupu že zagotavljajo plačilo v 30 dneh.
Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko pa prodajajo v domači prodajalni na kmetiji
Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Pričakuje, da bo agencija za varstvo konkurence primere domnevno nepoštenih trgovinskih praks razrešila v razumnem roku, ne čez dve ali tri leta
Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev  Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev Na Štajerskem se je 12 sadjarjev, zadrug in podjetij že povezalo in registriralo organizacijo proizvajalcev Pohorka
Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že obirajo prve zgodnje sorte

38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Statistični urad... dodaj
Petin dodaj
 
Čas branja: 1 min
11.12.2018  11:44  Dopolnjeno: 11.12.2018 13:18
Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.
avtor
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne
Tretjina vse odpadne hrane nastane v gostinstvu, šolah in vrtcih, bolnišnicah in donmovih za starejše, kar polovica pa v gospodinjstvih.
Foto: Aleš Beno

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Statistični urad... dodaj
Petin dodaj

Zmernost velja tudi pri hrani. Za praznike je kupite in pripravite toliko, kot je boste tudi pojedli, da ostanki ne pristanejo v smeteh! Lani je prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, od tega je bilo 38 odstotkov še užitne hrane, ki bi jo lahko še pojedli, ocenjuje statistični urad Surs. Od leta 2013 do leta 2016 je količina odpadne hrane rasla, lani pa je upadla, a smo kljub temu še vedno zavrgli 11 odstotkov več hrane kot leta 2011 (skoraj 131.800 ton).

Gospodinjstva zavržejo pol vse odpadne hrane

Polovica vse odpadne hrane nastane v gospodinjstvih. Lani so slovenska gospodinjstva proizvedla skoraj 67.600 ton odpadne hrane (dober odstotek manj kot leta 2016).

Tretjina odpadne hrane nastane v gostinstvu, šolah in vrtcih, bolnišnicah, domovih za starejše. Gostinci in razne menze so lani imele slabih 40.600 ton odpadne hrane (skoraj osem odstotkov manj kot predlani).

Petina odpadne hrane nastane pri distribuciji, trgovini, pridelavi in predelavi

Dobra desetina odpadne hrane nastane v distribuciji in trgovinah z živili zaradi poškodb pri transportu, zaradi nepravilnega skladiščenja, pretečenega roka uporabe in podobno. V trgovini in pri distribuciji je lani nastalo okoli 13.100 ton odpadne hrane ali skoraj desetina manj kot leto poprej.

Slaba desetina odpadne hrane (lani skoraj 10.500 ton) pa nastane pri predelavi in pridelavi hrane. Ostanke organskega izvora porabijo za krmo živali in ne sodijo med odpadno hrano.

Odpadno hrano predelajo bioplinarne in kompostarne

Večino odpadne hrane, ki jo odpeljejo komunalna podjetja, predelajo bioplinarne in kompostarne. Lani so bioplinarne predelale 46 odstotkov vse odpadne hrane, 30 odstotkov pa kompostarne. V regijskem centru ravnanje z odpadki v Ljubljani iz ločeno zbranih bioloških odpadkov in zelenega odreza proizvedejo 2.300 ton komposta na leto.

Po letu 2015 je treba vso odpadno hrano, ki se zbere skupaj z mešanimi komunalnimi odpadki, pred odlaganjem biološko stabilizirati v obratih za mehansko biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov. Delež odpadne hrane, ki se pred odlaganjem biološko stabilizira, se je od leta 2013 povečeval in je lani znašal 22 odstotkov. Z zmanjšanjem koliline odpadne hrane se zmanjšuje tudi njen (so)sežig.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis 70 kmetij se že predstavlja na spletni tržnici

E-tržnica se letos širi na Hrvaško, pozneje še v druge sosednje države

AGROBIZ
Novice
Novice Letos bo objavljenih 14 razpisov iz programa za razvoj podeželja

Kmetijsko ministrstvo poziva, da si pravočasno priskrbite vse papirje, ki jih potrebujete za prijavo na razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Na štirih razpisih čaka dobrih 23 milijonov za kmetijstvo

Vloge na prvi razpis je mogoče oddati od 21. januarja, razpisi so odprti različno dolgo

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Država po novem financira pol premije za večino kmetijskih zavarovanj 2

Višje, in sicer 30-odstotno, je tudi sofinanciranje premij za zavarovanje živali pred boleznimi

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...