Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Statistični urad... dodaj
Petin dodaj
 
Čas branja: 1 min
11.12.2018  11:44  Dopolnjeno: 11.12.2018 13:18
Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.
avtor
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne
Tretjina vse odpadne hrane nastane v gostinstvu, šolah in vrtcih, bolnišnicah in donmovih za starejše, kar polovica pa v gospodinjstvih.
Foto: Aleš Beno

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Statistični urad... dodaj
Petin dodaj

Zmernost velja tudi pri hrani. Za praznike je kupite in pripravite toliko, kot je boste tudi pojedli, da ostanki ne pristanejo v smeteh! Lani je prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, od tega je bilo 38 odstotkov še užitne hrane, ki bi jo lahko še pojedli, ocenjuje statistični urad Surs. Od leta 2013 do leta 2016 je količina odpadne hrane rasla, lani pa je upadla, a smo kljub temu še vedno zavrgli 11 odstotkov več hrane kot leta 2011 (skoraj 131.800 ton).

Gospodinjstva zavržejo pol vse odpadne hrane

Polovica vse odpadne hrane nastane v gospodinjstvih. Lani so slovenska gospodinjstva proizvedla skoraj 67.600 ton odpadne hrane (dober odstotek manj kot leta 2016).

Tretjina odpadne hrane nastane v gostinstvu, šolah in vrtcih, bolnišnicah, domovih za starejše. Gostinci in razne menze so lani imele slabih 40.600 ton odpadne hrane (skoraj osem odstotkov manj kot predlani).

Petina odpadne hrane nastane pri distribuciji, trgovini, pridelavi in predelavi

Dobra desetina odpadne hrane nastane v distribuciji in trgovinah z živili zaradi poškodb pri transportu, zaradi nepravilnega skladiščenja, pretečenega roka uporabe in podobno. V trgovini in pri distribuciji je lani nastalo okoli 13.100 ton odpadne hrane ali skoraj desetina manj kot leto poprej.

Slaba desetina odpadne hrane (lani skoraj 10.500 ton) pa nastane pri predelavi in pridelavi hrane. Ostanke organskega izvora porabijo za krmo živali in ne sodijo med odpadno hrano.

Odpadno hrano predelajo bioplinarne in kompostarne

Večino odpadne hrane, ki jo odpeljejo komunalna podjetja, predelajo bioplinarne in kompostarne. Lani so bioplinarne predelale 46 odstotkov vse odpadne hrane, 30 odstotkov pa kompostarne. V regijskem centru ravnanje z odpadki v Ljubljani iz ločeno zbranih bioloških odpadkov in zelenega odreza proizvedejo 2.300 ton komposta na leto.

Po letu 2015 je treba vso odpadno hrano, ki se zbere skupaj z mešanimi komunalnimi odpadki, pred odlaganjem biološko stabilizirati v obratih za mehansko biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov. Delež odpadne hrane, ki se pred odlaganjem biološko stabilizira, se je od leta 2013 povečeval in je lani znašal 22 odstotkov. Z zmanjšanjem koliline odpadne hrane se zmanjšuje tudi njen (so)sežig.


Več iz teme:  

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...