Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.
Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Dobili bomo letošnjega najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek in najboljši izdelek po izboru porabnikov. Podelili bomo tudi posebno priznanje za inovativnost.

Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
14.12.2018  17:19  Dopolnjeno: 14.12.2018 17:45
Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič
»Za božič v naši družini jemo brancinov karpačo in brancina v pečici, včasih tudi dimljenega brancina. Ob praznikih prodaja rib najbolj poskoči, največja je prav za božič,« pravi Irena Fonda iz ribogojnice Fonda v Seči pri Portorožu.
Foto: Irena Herak

Obveščaj me o novih člankih:  

»Decembra prodamo največ rib v vsem letu, največ naročil je tik pred božičem,« pravi Irena Fonda iz edine morske ribogojnice pri nas, ki je pred veliko prelomnico. Prvih 12 let so za prodajo imeli 50 ton rib na leto, prihodnje leto jih bo prvič sto ton.

»Kljub večji ponudbi ostajamo butična ribogojnica. Za primerjavo: v naši najbližji ribogojnici izlovijo 50 ton rib na dan,« pravi Irena Fonda iz edine morske ribogojnice pri nas, ki je v Seči pri Portorožu.

Po nove kupce v Italijo in Nemčijo

Prvič imajo večjo količino rib. »Doslej smo prodali največ 60 ton brancinov na leto, prihodnje leto bomo imeli skoraj sto ton rib,« dodaja Irena Fonda. Nove trge in nove kupce že dejavno iščejo, zlasti v Italiji in Nemčiji. Večino rib prodajo v Sloveniji, od 20 do 40 odstotkov pa v Avstriji. Prodaja med letom niha, največja je od aprila do konca junija, od septembra do srede oktobra, rekordna pa decembra. Te dni imajo veliko dela, saj največ naročil dobijo tik pred božičem.

Pojemo več orad kot brancina

Znani so po brancinu, po novem ponujajo tudi orade, a le nekaj ton. Brancin ima za morsko ribo bolj nežen okus, kar je Slovencem všeč. Na severu Jadranskega morja te ribe dobro uspevajo, zato so jih začeli gojiti. O oradah so razmišljali od odprtja ribogojnice pred 16 leti, a jim za to ob brancinu in školjkah ni ostalo dovolj časa. Po Fondovih standardih orade že dlje časa goji njihov večinski lastnik, italijanska družba Vale Ca'Zuliani, ki ima valilnico ribjih mladic in ribogojnico v Tržiču (Monfalcone) in Venetu v Italiji.

»Orado so v Sloveniji pred nami že gojili, mi smo se je lotili poskusno v štirih mrežah, saj so kupci veliko spraševali po tej ribi. V zadnjih letih pojemo več orad kot brancinov, saj imajo bolj čokat file, hitreje rasejo in jih je lažje gojiti kot brancina. Brancine do konzumne velikosti gojimo štiri leta, orado pa tri,« pravi sogovornica.

Sveža riba z blagovno znamko

Njihova ribogojnica obratuje 16 let, 12 let brancine tržijo z blagovno znamko Fonda. »Zame je bil največji uspeh, ko so restavracije na jedilnik uvrstile piranskega brancina ali brancina Fonda, ker so gostje toliko spraševali po naših ribah,« poudarja Fonda. Blagovna znamka je nastala po potrebi, ko so ugotovili, da ljudje brez prepoznavnega znaka ne bi ločili njihovega brancina od drugih iz intenzivne vzgoje. »Z blagovno znamko nam je piranskega brancina uspelo diferencirati od drugih rib in pridobiti zaupanje kupcev, ki so zanj pripravljeni plačati nekaj več, ker vedo, da dobijo boljše ribe. Gojimo le najboljše mladice, ki jedo boljšo krmo, proti obraščanju mrež ne uporabljamo kemikalij, ampak jih ročno čistimo,« dodaja.

Z denarjem od turizma kupijo veliko ribje krme

Prepoznavnost svoje blagovne znamke utrjujejo tudi s turizmom, denimo z ogledi ribogojnice, kulinaričnimi delavnicami, pokušnjo rib in školjk. »Na ogled ribogojnice smo peljali goste iz 97 držav, največ je Avstrijcev. Pripovedujemo jim o morju, ribah in kulinariki, na koncu pa pogostimo. Preseneti jih, da brancin do konzumne velikosti, ko tehta okoli 300 gramov, raste kar štiri leta. Dober občutek pa dobijo, ko jim povemo, da z denarjem od ogledov kupimo ribjo krmo,« razlaga Irena Fonda.

Kaj jim je prinesel tuji lastnik

Pred dobrima dvema letoma so za večinskega lastnika dobili italijansko družbo Vale Ca'Zuliani. S tem so si zagotovili obstoj, nova delovna mesta in boljše pogoje za poslovanje. Od tujih lastnikov so že prej kupovali ribje mladice, dobro sodelujejo in se drug od drugega učijo. Skupaj naročajo krmo in zaradi večje količine dosegajo boljše cene. Letos pričakujejo podobne prihodke kot lani, ko so se po podatkih Gvin približali dvema milijonoma evrov.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....

AGROBIZ
Novice
Novice Možnosti za razmah ekološkega kmetijstva

Utrinki s petkove konference o ekološkem kmetijstvu