Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Jeruzalem Ormož SAT širi ponudbo s sladkim krompirjem

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Hofer dodaj
Marko Plohl dodaj
Gap dodaj
Farme Ihan dodaj
 
Čas branja: 3 min
17.12.2018  16:43  Dopolnjeno: 18.12.2018 09:29
Letos so ga prvič pridelali na štirih hektarjih, prihodnje leto ga bodo sadili na desetih hektarjih, prodajajo ga v Hoferju
Jeruzalem Ormož SAT širi ponudbo s sladkim krompirjem
S pridelavo sladkega krompirja na veliko se kot prvi pri nas ukvarjajo v podjetju Jeruzalem Ormož SAT.
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Hofer dodaj
Marko Plohl dodaj
Gap dodaj
Farme Ihan dodaj

S pridelavo sladkega krompirja, ki se od začetka decembra prodaja v Hoferju, podjetje Jeruzalem Ormož SAT izpolnjuje napoved, da se bodo širili v vrtnarstvo. Letos so sladki krompir posadili na štirih hektarjih, prihodnje leto ga bodo na desetih, pravi direktor Marko Plohl.

»Prehranske navade se spreminjajo, mi pa smo iskali nekaj, česar nihče še ne prideluje na veliko, povpraševanje pa obstaja. Tako smo se odločili za sladki krompir in ga poskusno sadili na štirih hektarjih,« pravi Marko Plohl, direktor podjetja Jeruzalem Ormož SAT, ki se ukvarja s poljedelstvom, hmeljem in prašičerejo.

Primerno živilo za sladkorne bolnike

Sladki krompir je subtropska trajnica, ki izvira iz Srednje Amerike. Sodi med slakovke, navadni krompir pa med razhudnike, tako da nista sorodnika, podobna sta si le po videzu. Sladki krompir je nezahtevna rastlina. Odporen je proti suši, potrebuje malo vode. Poleg nezahtevne pridelave je velika prednosti tudi nizek glikemični indeks gomolja, zato je primeren tudi za sladkorne bolnike. Vsebuje veliko betakarotena in vitamina E, ima tudi večjo hranilno vrednost od navadnega krompirja, poudarja Marko Plohl. Poleg gomolja so užitni tudi mladi listi.

»Sladki krompir smo pridelali v porečju Drave na peščenih tleh, ki se hitro segrevajo, kar so zanj idealne razmere. Te površine bi lahko tudi namakali, če bi vode primanjkovalo, a je porabi res malo. Ne napadajo ga bolezni in škodljivci, kar je dodatna prednost,« dodaja Plohl.

Zadovoljni s 25 tonami sladkega krompirja na hektar

Zadovoljen je z doseženim pridelkom na hektar: »Pridelali smo okoli 25 ton sladkega krompirja na hektar, manjši donos se nam ne bi splačal.«

Sladki krompir pod blagovno znamko SAT od začetka decembra prodajajo v Hoferju, kupci so ga lepo sprejeli. »Doslej so lahko v trgovinah našli le uvožen sladki krompir, mi pa prvi ponujamo lokalno pridelanega,« poudarja Plohl. Za vstop v to trgovsko verigo so morali vzorec sladkega krompirja poslati na analizo na Dunaj, kjer so potrdili, da je pridelan v Sloveniji in da ne vsebuje ostankov fitofarmacevtskih sredstev. Pridobili so certifikat Global Gap, ki po Plohlovih besedah pomeni nadstandard pri pridelavi zelenjave.

Stroji za racionalizacijo dela

Prihodnje leto bodo sladki krompir sadili na desetih hektarjih. Iščejo stroje, s katerimi bi si poenostavili pridelavo. »Za sajenje smo uporabili enoredni sadilni stroj in večino dela opravili ročno, za bolj racionalno sajenje in izkop gomoljev iščemo večji sadilni stroj in poseben kombajn. Rabljen kombajn stane najmanj 20 tisoč evrov,« napoveduje Plohl. S sladkim krompirjem delajo prve korake v vrtnarstvu, kjer imajo še bolj ambiciozne cilje. Razmišljajo tudi o gojenju drugih rastlin, tudi v avtomatiziranem rastlinjaku, ki bi ga postavili. Ob vlaganjih v sodobno kmetijsko mehanizacijo so v tem tednu z mariborsko fakulteto za biosistemske vede in kmetijstvo in podjetjem Termodron podpisali dogovor o sodelovanju pri uporabi letalnikov v kmetijstvu.

Poslujejo nad načrti

Letos so načrtovali petodstotno rast prihodkov, a jo bodo malo presegli. »Boljše poslujemo zlasti zaradi druge polovice leta, ki je bila ugodna za sončnice, buče in rekordni pridelek koruze. Letos smo bili nezadovoljni z ozimnimi žiti, zlasti s slabo letino pšenice, in ker nam je toča uničila večino hmelja,« priznava Marko Plohl. Za primerjavo: lani so po podatkih baze GVIN ustvarili 4,16 milijona evrov celotnih prihodkov in 170 tisoč evrov čistega dobička.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...