Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev  Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev Pri prašičih in piščancih bi radi povečali število rejcev, nove iščejo zlasti med mladimi kmeti
Kupci bolj preverjajo poreklo mesa Kupci bolj preverjajo poreklo mesa »Po aferi s poljsko govedino je prodaja govejega mesa upadla za več kot 20 odstotkov, a se počasi popravlja; kupci so bili zmedeni, po aferi pa bolj preverjajo poreklo mesa,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.
Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Niso se še odločili, ali bodo ob napovedanih spremembah politike sklada kmetijskih zemljišč izpeljali 3,7-milijonsko naložbo, čeprav jim od papirjev manjka le okoljevarstveno dovoljenje
(intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo (intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo Več podpore naj v prihodnji finančni perspektivi dobijo tudi krave dojilje, saj sami nimamo dovolj telet za pitanje, predlaga predsednik Zadružne zveze Slovenije.
V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa Prireja mleka zahteva več vloženega dela in vlaganj od prireje mesa

Kako roboti prevzemajo delo na kmetiji

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
nove tehnologije   dodaj
Panasonic dodaj
Nikkei dodaj
 
Čas branja: 3 min
03.01.2019  10:27  Dopolnjeno: 03.01.2019 11:04
Kako roboti prevzemajo delo na kmetiji
Ta robot, ki so ga razvili strokovnjaki kanadske univerze Guelph, pobira v rastlinjaku gojene paradižnike, paprike in jedilne kumare.
Foto: Medhat Moussa

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
nove tehnologije   dodaj
Panasonic dodaj
Nikkei dodaj

Robotika je bila pred nekaj desetletji še znanstvena fantastika, danes pa si brez robotov težko predstavljamo vsakdanje življenje in prihodnost. Tudi kmetijstvo se posodablja z digitalizacijo in roboti. Rastlinjaki postajajo vse bolj avtomatizirani in skoraj že povsem avtonomni. Robotska in digitalna tehnologija najbolj intenzivno prodirata v sodobne rastlinjake iz preprostega razloga – primanjkuje delovne sile. Zato predstavljamo nekaj robotskih sistemov, ki že delujejo v rastlinjakih ali jih še razvijajo.

Robotsko odstranjevanje listov paradižnika

Priva kompano je robot, ki pomembno olajša delo pri sodobni pridelavi paradižnika. Ta robot olajša delo ljudem, ki v rastlinjakih odstranjujejo liste paradižnika v spodnjem delu rastlin. Prototip tega robota je bil prvič preizkušen leta 2014, čeprav se je njegov razvoj začel že pred 15 leti. Robot je bil na začetku dostopen le konzorciju pridelovalcev paradižnika, ki so vlagali v njegov razvoj, počasi pa bo komercialno dostopen tudi drugim zainteresiranim pridelovalcem. V prihodnjih letih bodo robota nadgradili in posodobili, da bo njegovo delo še bolj avtonomno, kot je v tem trenutku.

Španski robot bo pridelavo paradižnika prilagajal povpraševanju

Agronauta je projekt, kjer sedem španskih gospodarskih družb in sedem raziskovalnih organizacij skupaj razvija robotski pobiralec za paradižnik češnjevec. Razviti želijo širši koncept, ki vključuje tudi nov sistem pakiranja in odpreme embalaže iz rastlinjaka, programsko opremo pa želijo nadgraditi do stopnje, da bo sposobna prilagajati pridelavo paradižnika glede na povpraševanje trga.

Tudi Panasonic ima robota za pobiranje paradižnika

Panasonic se je, kot poroča Nikkei Asian Review, že leta 2015 lotil razvoja robota za pobiranje paradižnika v rastlinjakih. Njihov prototipski robot se po rastlinjaku premika po tirnicah, ki so pravzaprav grelne cevi, in ob pomoči fotoaparata prepoznava paradižnike, primerne za pobiranje. Trenutna zmogljivost tega robota je, da na vsakih šest sekund pobere en paradižnik, kar je počasneje od človeka, ki paradižnik pobere v dveh do treh sekundah. A prednost robota pred ljudmi je v tem, da ne potrebuje malice niti počitka, ni mu vroče ali mrzlo, paradižnike pa lahko nepretrgano pobira 24 ur na dan.

Panasonic ni edino japonsko podjetje, ki razvija robote za pridelavo hrane. Z robotizacijo vrtnarstva se ukvarja tudi podjetje Squse. Njihov robot ima na obeh rokah kamero in slikovne senzorje, ki razločijo liste od plodov, ki jih pobira. Trenutno je njihov robot še počasen, saj od iskanja med listi, detekcije paradižnika do izpolnitve ukaza za pobiranje preteče 20 sekund. Se pa trudijo, da bi ta čas v kratkem zmanjšali za polovico in pozneje skrajšali na šest sekund, kar je sprejemljivo za lastnike rastlinjakov in bi jih prepričalo o nakupu takega robota.

Robotsko pobiranje pridelkov mora biti dovolj nežno

Na drugi strani sveta se kanadski raziskovalci z univerze Guelph ukvarjajo z razvojem pametnega sistema za avtomatiziran rastlinjak. Že konec leta 2015 so objavili novico, da bodo ta sistem začeli preizkušati pri treh pridelovalcih v kraju Leamington, in sicer za vzgojo različnih vrst zelenjave v različnih tipih rastlinjakov, ki imajo vsak drugačen obseg pridelave. Največ težav so imeli pri razvoju primernega robotskega »občutka« za prijemanje plodov. Če robot premočno zagrabi paradižnik, iz njega nastane kečap in ga je treba zavreči. Sistem poleg pobiranja paradižnika omogoča tudi pobiranje paprik in jedilnih kumaric, gojenih v rastlinjaku. Po podatkih univerzitetnih raziskovalcih je robot ob pobiranju pridelkov zmožen hkratnega nadzora nad zdravjem gojene zelenjave in bo kot polno razvit robot precej znižal stroške delovne sile. Nakup tega robota pa bi se povrnil po petih letih uporabe.

V laboratoriju za organsko robotiko ameriške univerze Cornell pa razvijajo robotske roke, ki bi lahko zelo poenostavile pobiranje pridelkov in druga ročna opravila v vrtnarstvu. V letu 2016 je njihova robotska roka uspešno opravila teste na paradižniku, saj je po mehkobi paradižnika sposobna določiti, kateri plod je dovolj zrel in primeren, da ga pobere in odloži v košarico.

Kitajska bionska roka pobira tudi jagode

Tudi Kitajci so svojo različico robota za pobiranje paradižnika lani pokazali na sejmu Macfrut v Riminiju v Italiji. Tam je kitajsko podjetje Suzhou Botian Automatic Technology predstavilo robota, ki ne pobira le paradižnika, temveč tudi drugo zelenjavo in celo jagode. Robotska bionska roka je obdana z mehkim materialom, ki ne poškoduje nabranih sadežev in plodov, robot jih prepozna po fotografiji, narejeni s posebno kamero, ki z 92-odstotno natančnostjo določi optimalno zrel plod, pobiranje pa opravi z 90-odstotno natančnostjo, kar pomeni, da izpusti do 10 odstotkov plodov, ki bi jih sicer moral pobrati.

Eden od najbolj vsestranskih robotov je GRow (robotski delavec v rastlinjakih), ki ga je izraelski start-up MetoMotion prvotno razvil za robotsko pobiranje paradižnika. Ta robot zmore še vrsto drugih opravil, tudi obrezovanje, opraševanje in pobiranje druge zelenjave. Robot deluje na podlagi 3D-vida, ki zazna zrelo zelenjavo in določi lokacijo zrelih plodov na rastlini. Pri svojem delu robotski pomočnik shranjuje vse podatke, na podlagi katerih lahko izračuna količino pridelka v celem rastlinjaku ali posamezni vrsti. Robot lahko nadzira tudi zdravje rastlin in tehnologu pomaga pri ustvarjanju optimalnih delovnih načrtov.

Najnovejši robot, ki ga predstavljamo v tem članku, pa prihaja iz Malezije. Robot EPCO je opremljen s 3D-vidom, njegovo delo pa nadzorujejo prek brezžičnega interneta. Robot prepozna plodove na rastlini in jih samodejno pobere.

Potrebujemo demonstracijski center novih tehnologij

V Sloveniji smo do sodobnega (robotskega) kmetijstva še zadržani, nepoučeni in neizkušeni, zato je odločilnega pomena hitra vzpostavitev demonstracijsko-raziskovalnega centra za vrtnarstvo in zavedanje odgovornih, da so digitalizacija, robotizacija in druge napredne tehnologije neizogibne tudi v kmetijstvu. V demonstracijsko-raziskovalnem centru bi lahko domači strokovnjaki testirali nove tehnologije, razvijali prototipe in končne rešitve, prilagojene našim podnebnim razmeram. Študentje, kmetje in drugi bi spoznali in preizkusili nove tehnologije v domačem okolju in iz prve roke dobili znanje za učinkovitejše kmetovanje.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2021 subvencije tudi za ohranitveno kmetijstvo 6

Z ohranitvenim kmetijstvom izboljšujemo in vzdržujemo kakovostna živa tla brez oranja, ob stalni pokritosti tal s poljščinami, dosevki...