Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Kako bi kmetijsko-gozdarska zbornica izboljšala položaj kmetov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
14.01.2019  14:40  Dopolnjeno: 14.01.2019 16:30
Ko bo kmet spet cenjen poklic in ko bodo predpise poenostavili, bo, upajo na KGZS, več mladih gospodarjev na kmetijah
Kako bi kmetijsko-gozdarska zbornica izboljšala položaj kmetov
Boljše upravljanje s kmetijskimi zemjišči in zvermi so med našimi prednostmnimi nalogami v tem letu, pravi Cvetko Zupančič, predsednik KGZS (na sredini).
Foto: KGZS

Obveščaj me o novih člankih:  

Kakšna pridelava hrane bo z evropskim denarjem podprta po letu 2020, izboljšanje odkupnih cen kmetijskih pridelkov, sodelovanje pri pripravi strategije slovenskega kmetijstva in novih predpisov ter nadgradnja službe kmetijskega svetovanja so glavne naloge kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS v tem letu.

Cenjen poklic

"Ne pristajamo na zmanjšanje evropskega denarja za kmetijske subvencije po letu 2020. Če do tega pride, pričakujemo dodaten denar iz nacionalnega proračuna. Brez enakih podpor za kmete se bo obseg kmetovanja zmanjšal, mladih gospodarjev na kmetijah pa bo še manj," pravi Cvetko Zupančič, predsednik KGZS. "Promovirali bomo kmeta, da bo to spet cenjen poklic in da ljudje ne bodo več izgubljali volje za kmetovanje," dodaja Branko Ravnik, direktor zbornice.

Katere zakone bi na KGZS spremenili

Na KGZS si želijo, da bi letos spremenili več predpisov, za nekatere so že pripravili svoje predloge sprememb. Spremenili bi peti člen zakona o gozdovih. Zakon o kmetijstvu bi poenostavili tako, da kmetje ne bi pol leta po prijavi na razpise čakali na odločbo agencije za kmetijske trge o financiranju. Sodelovali bi radi pri prenovi zakonodaje o varni hrani. Mali obseg pridelave in dohodke iz dopolnilnih dejavnosti bi radiv drugače obdavčili. Pripravilin so koncept upravljanja s kmetijskimi zemljišči. V zakonu o vodah bi radi rešili izplačilo nadoemstil za kmetovanje na vodovarstvenih območjih ...

Manj kmetijskih svetovalcev kot ob osamosvojitvi

Dober znak je, da so na KGZS lani zaposlili prve pripravnike, ki bodo pomladili ekipo kmetijskih svetovalcev. Teh je zdaj manj kot leta 1990, opozarja Ravnik. Za obiskovanje kmetij imajo svetovalci premalo časa, saj se večinoma ukvarjajo z izpolnjevanjem vlog, da se lahko kmetije prijavijo na razpise za subvencije.

"Če bi si lahko svoje delo organizirali tako, da bodo lahko več na terenu, bodo lahko kmetijam bolje svetovali, kako lahko še bolj učinkovito kmetujejo. Pri ekonomiki pridelave in reje imajo kmetje še veliko rezerve. Z dopolnilnimi dejavnostmi na kmetiji, ekološko pridelavo in povezovanjem pri prodaji lahko povečajo dodano vrednost. Da bi jim kmetijski svetovalci pri tem čim bolj pomagali, bi potrebovali dodaten denar zanje. Takšen preboj bi radi spodbudili," dodaja Ravnik.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo 2

Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...