Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.
Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Dobili bomo letošnjega najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek in najboljši izdelek po izboru porabnikov. Podelili bomo tudi posebno priznanje za inovativnost.

Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
 
Čas branja: 2 min
21.01.2019  10:25  Dopolnjeno: 21.01.2019 12:22
Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že obirajo prve zgodnje sorte
Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj

Kot poroča portal Fresh Plaza, po rekordni letini jabolk na evropskem trgu spet vlada mir. Hladilnice so polne. Francoski izvozniki so zdrsnili s severnoevropskega trga, Poljaki več izvažajo v Azijo, tudi na Kitajsko in v Egipt. V ZDA pa so lani imeli manj jabolk.

Preberite tudi: Pet rešitev za sadjarje

Začetek sezone na južni polobli

Sredi februarja bodo na trgu prve zgodnje sorte jabolk. V prvih mesecih leta bodo na evropski trg prihajala jabolka z Nove Zelandije. Začenja se tudi sezona v Avstraliji. Avstralska jabolka promovirajo v Aziji, prodirajo tudi na kitajski trg, kar bi radi še pospešili.

Na Kitajskem višje cene zaradi pomanjkanja

Na trgu trenutno ni veliko kitajskih jabolk, saj so zaradi slabega vremena imeli slabšo letino, ponudba je tako manjša, povpraševanje pa še vedno veliko, zato je cena višja kot prejšnja leta. Kitajska uvaža veliko jabolk. Uvoz raste zlasti iz Poljske, priljubljena pa so tudi ameriška jabolka, čeprav so uvozne carine nanje velike.

V Evropi pet milijonov ton jabolk

Lanskega decembra je bilo v Evropi skladiščenih 5,1 milijona ton jabolk, kar je podobno kot leta 2014 in za 45 odstotkov več kot pred letom dni.

Poljska jabolka so še vedno najcenejša, čeprav se je cena jabolk za predelavo v zadnjih mesecih podvojila. Poljake veseli veliko povpraševanje iz Azije. Poljska jabolka zaradi cene ostajajo priljubljena tudi v Evropi. Poljski sadjarji vidijo prihodnost tudi v ekološki pridelavi.

Zatišje na francoskem trgu

V Franciji prodaja jabolk stagnira ali se celo nekoliko zmanjšuje zlasti zaradi cenejšega uvoza iz Poljske in Nemčije. Trgovci bodo zato jabolka prodajali le takrat, ko jih bo trg res potreboval, predvidoma februarja. Cene so v primerjavi z lanskimi stabilne. V Belgiji in Nemčiji imajo letos dovolj lokalno pridelanih jabolk, zato jih Francozi tja ne prodajajo.

V Nemčiji manjša poraba po praznikih

V Nemčiji torej prevladujejo domača jabolka, ponudbo pa dopolnjujeta tudi sorti braeburn iz Belgije in elstar iz Nizozemske. Poraba je poskočila okoli božiča, potem upadla, nižje so tudi cene.

Hladilnice v Italiji polne jabolk

Lani so v Italiji pridelali 1,7 milijona ton jabolk. Čeprav so imeli za 30 odstotkov večjo letino kot predlanskim, je pod petletnim povprečjem, ki znaša 2,2 milijona ton. Na začetku leta 2019 so skladiščili milijon in 31 tisoč ton jabolk, od sort prevladujejo zlati in rdeči delišes, gala, granny smith in braeburn.

ZDA: manjša pridelava, stabilne cene

Lanska letina je razočarala sadjarje v Washingtonu, pridelek je bil za četrtino manjši od pričakovanega. Med razlogi omenjajo zimsko zmrzal. Najbolj prizadeta sorta je granny smith. Ekološka jabolka dosegajo dobro ceno, povprečna cena je tudi za jabolka iz konvencionalne pridelave. Zaradi manjše letine je v prihodnje možen dvig cene, še poroča Fresh Plaza.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....

AGROBIZ
Novice
Novice Možnosti za razmah ekološkega kmetijstva

Utrinki s petkove konference o ekološkem kmetijstvu