Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.
Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Dobili bomo letošnjega najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek in najboljši izdelek po izboru porabnikov. Podelili bomo tudi posebno priznanje za inovativnost.

Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Andrej Žagar dodaj
John Deere dodaj
Janez Perdih dodaj
Janez Porenta dodaj
 
Čas branja: 4 min
31.01.2019  16:28  Dopolnjeno: 31.01.2019 17:05
Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske mehanizacije Agritech v Celju.
Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev
Pred 15 leti so slovenski kmetje kupovali traktorje s 70 konjskimi močmi, zdaj pa želijo zmogljivejše, z večjimi traktorji so vse večji tudi traktorski priključki, da se delo na hitreje opravi. Razvoj gre v smer večje avtomatizacije, več dodatne opreme, večje varnosti in večjega udobja za voznika.
Foto: Petra Šubic

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Andrej Žagar dodaj
John Deere dodaj
Janez Perdih dodaj
Janez Porenta dodaj

»Lani je bil večji interes za nove traktorje, kar pripisujemo razpisom, na katerih sofinancirajo nakup kmetijske mehanizacije. Strojni park posodabljajo zlasti profesionalne kmetije, ki se s kmetijstvom preživljajo. Takšnih je dobrih 10 tisoč od 70 tisoč kmetij,« pravi Andrej Žagar iz kmetijsko-gozdarske zadruge Sloga, ki v Sloveniji zastopa mehanizacijo John Deere. Opaža, da je še vedno največ zanimanja za traktorje, manj za pluge, a več za diskaste brane, globoke podrahljalnike, skratka za specialne stroje za obdelavo tal.

Več konjskih moči, več udobja

Pred 15 leti so kmetje največ kupovali traktorje s 70 konjskimi močmi, zdaj posegajo po zmogljivejših - s sto ali več konjskimi močmi. Bolj gledajo tudi na udobje; prej klimatska naprava in zračen sedež nista bila nujna, zdaj pa sta. Za večje traktorje nabavljajo tudi večje priključke, da delo prej opravijo.

Kakšen pa je interes za kolektivne nakupe kmetijskih in gozdarskih strojev? To EU spodbuja z razpisi in pred nekaj leti je na prvi tak razpis prišlo veliko prijav. Tak razpis je spet odprt, a Žagar meni, da bo več kmetov skupaj kupilo nove stroje, skupaj jih ne bodo znali uporabljati, ker so preveč neprilagodljivi. Kolektivni nakupi so dobri za kmete, saj si tako pocenijo pridelavo hrane.

Dobro se prodajajo tudi rabljeni traktorji

»V tujini, kjer so kmetije večje, traktor opravi 1.500 delovnih ur na leto in po petih letih je zrel za menjavo. Pri nas pa se na leto proda od 1.500 do dva tisoč traktorjev, ki so konkurenčni Johnu Deeru, od tega jih je le 30 odstotkov polno izkoriščenih, večina traktorjev pa opravi le povprečno 500 delovnih ur na leto, zato se doba amortizacije podaljša. Kmetje radi vidijo, da jim star traktor vzamemo v račun, novega pa doplačajo. Zaradi dostopnejše cene so rabljeni traktorji John Deere skoraj bolj iskani kot novi. Ko raste cena novim traktorjem, raste tudi rabljenim,« razlaga Žagar.

Novo mehanizacijo kmetje navadno kupijo z 20 do 30 odstotki lastnega denarja, za preostanek pa najamejo bančno posojilo ali leasing. Veliko traktorjev, denimo do 50 tisoč evrov, plačajo z denarjem. »Na kmetiji s 30 kravami molznicami se na leto obrne okoli sto tisoč evrov, polovico od tega porabijo za tekoče stroške, preostanek praviloma vložijo v razvoj,« pravi Žagar.

Zadruga Sloga, ki od kmetov na Gorenjskem, Dravskem polju in v Prekmurju odkupuje mleko, govedo in prašiče, žito, les, nekaj sadja, vse več pa tudi krompirja in zelenjave, je med najuspešnejšimi zadrugami. »Po predlanskih prihodkih na zaposlenega smo prvi, četrti pa po čistih prihodkih od prodaje,« pravi Janez Perdih, svetovalec vodstva zadruge. »Čiste prihodke od prodaje smo s predlanskih 34,2 milijona lani povečali na 36,4 milijona evrov. Naš cilj je postati največji odkupovalec zelenjave v Sloveniji, spodbujamo tudi uhlevljanje,« dodaja Janez Porenta, predsednik zadruge.

Tajfun predstavlja zložljivo gozdarsko dvigalo

Na Agritechu smo srečali tudi Skupino Tajfun Planina, ki sodi med vodilne ponudnike gozdarske tehnike. »Razvijamo novo serijo visečih dvigal za hleve za seneno mleko S line, ki bo lažje in cenovno ugodnejše, pa tudi gozdarske prikolice in dvigala, mobilne gozdarske žičnice ter dvigala za komunalo. Nadgradili bomo tudi cepilno-rezalne stroje,« pravi Jože Kaštrun, vodja prodaje v Skupini Tajfun Planina. V Sloveniji ustvarijo le šest odstotkov prihodkov, izvažajo na vse kontinente, v 58 držav.

Farmtech posodablja trosilnike organskih gnojil

Pretežni izvoznik je tudi Farmtech iz Ljutomera, ki na domačem trgu ustvari slabo petino prihodkov, izvaža po Evropi, tudi na Japonsko. »S prikolicami rešujemo transport v kmetijstvu in raztros hlevskega gnoja ter gnojnice, posodabljamo linijo trosilnikov organskih gnojil,« pravi Oto Bogdan, vodja prodaje.

Popularno je do okolja prijaznejše gnojenje

Medtem ko Farmtechu upada prodaja najmanjših prikolic z nosilnostjo do treh ton, v Creini Kranj prodajo največ prav tako velikih cistern za gnojevko, ki jih kupujejo manjše in hribovske kmetije. »Cisterne za gnojevko razvijamo sami, zastopamo pa cevne sisteme za raztros gnojevke v vrste, ki se priključijo na naše cisterne. Takšno gnojenje je do okolja prijaznejše, prodaja raste,« pravi Luka Pavlin, vodja programa kmetijske mehanizacije, ki je steber podjetja in jim prinese več kot polovico prihodkov. Creina Kranj 60 odstotkov prodaje ustvari v tujini.

V Gorencu iščejo dva štipendista

Podjetje Gorenc v zadnjem času razvija največ priključkov za obdelavo tal, razvijajo nove, stare pa posodabljajo. Delajo večje priključke za zmogljivejše traktorje z več kot 80 konjskimi močmi. Zadnja leta so kmetje bolj optimistični, posodabljajo strojni park. Gorenc prodajo povečuje z izvozom in prodorom na nove trge. Izvoz pomeni 40 odstotkov prodaje. »Kot manjše podjetje z več kot 30 zaposlenimi ponujamo dve štipendiji,« pravi Igor Stare, direktor Gorenca.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....

AGROBIZ
Novice
Novice Možnosti za razmah ekološkega kmetijstva

Utrinki s petkove konference o ekološkem kmetijstvu