Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.
Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Dobili bomo letošnjega najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek in najboljši izdelek po izboru porabnikov. Podelili bomo tudi posebno priznanje za inovativnost.

Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Humko Valjevo dodaj
Gorenje dodaj
Tomaž Čufer dodaj
Humko dodaj
 
Čas branja: 3 min
11.02.2019  10:50
Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila
Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi
»Vsi govorijo o robotih in tudi mi jih moramo imeti, da povečamo obseg proizvodnje. Letos bomo robotizirali del proizvodnje substratov,« pravi Tomaž Čufer iz podjetja Humko, na fotografiji je tudi njegov sin Jan.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Humko Valjevo dodaj
Gorenje dodaj
Tomaž Čufer dodaj
Humko dodaj

Blejsko podjetje Humko, ki smo ga lani pri Agrobiznisu nagradili s posebnim priznanjem za razvoj novih tehnologij za urbano vrtnarstvo, je pred prelomnico. Letos imajo velike načrte – delno robotizacijo proizvodnje, širitev na nov trg in dokončanje razvoja intenzivnega gojenja zelenjave v (rabljenem) zabojniku.

Preberite tudi: Kako uspevajo stari zmagovalci Agrobiznisa na trgu: kdo najhitreje razvija ponudbo in prodajo

Največji korak je vstop na nov trg. »Širimo se v Srbijo. V Sremski Mitrovici bomo proizvajali humus deževnikov, huminske kisline, substrate za vrtičkarje in profesionalne pridelovalce ter organska gnojila. Zemljišče smo že najeli, priprave na ureditev parcele in postavitev montažne hale tečejo, a počasneje, kot bi si želeli. Previdni smo, da se ne opečemo. Za aktivnosti na tem trgu smo odprli hčerinsko podjetje Humko Valjevo. Vodi ga dober poznavalec srbskega trga Ratibor Đokić, ki je tja pripeljal Gorenje,« razlaga Tomaž Čufer, direktor Humka.

Ob zaporu bodo v Srbiji iz gnoja delali humus, substrate in gnojila

Njihova proizvodnja substratov in gnojil bo zraven Kazensko-popravnega doma (KPD) Sremska Mitrovica, največjega zapora v jugovzhodni Evropi s 1.500 zaporniki. Zaporniki obdelujejo 800 hektarjev zemlje in redijo 210 krav, 800 prašičev, 250 ovac, dva tisoč kokoši nesnic ter piščance v turnusu. Hrano pridelujejo za svoje potrebe in prodajo. Imajo tudi 40 konjev, celo konjeniški klub in jahalno šolo ter pasje zavetišče za potrebe občine.

»Gnoj njihovih živali in z drugih srbskih farm bomo z deževniki predelovali v humus, substrate in peletirana organska gnojila za konvencionalno in ekološko pridelavo hrane. Ekognojil na veliko v Srbiji še nihče ne proizvaja, ekoloških kmetov je za zdaj malo, a se bo to sčasoma spremenilo,« pravi Čufer. Ocenjuje, da za zagon proizvodnje in prodaje v Srbiji potrebujejo od milijon do 1,5 milijona evrov v dveh do treh letih. Po dveh letih bodo poskušali pridobiti tudi nepovratna sredstva, ki jih Srbija namenja za kmetijstvo.

Roboti v proizvodnji substratov

»Vsi govorijo o robotih in tudi mi jih moramo imeti, da povečamo obseg proizvodnje. Letos bomo robotizirali del proizvodnje substratov,« dodaja Čufer. Če bo šlo vse po načrtih, bodo do začetka poletja imeli tri robotske linije. Roboti bodo vreče s substrati zlagali na palete, za mešanje substratov iz več komponent že imajo avtomatsko linijo. »Naš cilj je avtomatizirana proizvodnja,« dodaja Čufer.

Kmalu prototip zabojnika za avtomatizirano gojenje zelenjave

Spomnimo, da je Tomaž Čufer leta 1985 začel s farmo deževnikov. V 33 letih je njegovo podjetje Humko zraslo v vodilnega ponudnika profesionalnih gnojil, substratov za vrtičkarje in rešitev za urbano vrtnarjenje v Sloveniji. Z naprednimi tehnologijami in opremo za urbano vrtnarjenje, s katero si lahko v čisti vodi in z naravnimi gnojili pridelamo nekaj zelenjave kar v kleti, garaži ali v drugem zaprtem prostoru, se ukvarjajo od leta 2001.

Sem sodi tudi intenzivno gojenje zelenjave v zabojniku, ki ga razvijajo od lani. To bo zaprt in popolnoma avtomatiziran sistem s petimi tehnologijami – sistemom za pomikanje sadik, posebnim substratom, izpopolnjeno LED-osvetlitvijo, megljenjem in razvlaževanjem zraka. Te tehnologije so že preizkusili in skonstruirali. Združili jih bodo v prototipu zabojnika, ki ga bodo kmalu postavili. V zabojniku bodo poskusno nasadili deset tisoč sadik solate, in če bodo rezultati takšni, kot jih pričakujejo, bodo ves sistem zaščitili s patentom. »Takšen zabojnik bi lahko stal pred šolami, vrtci, tovarnami, hoteli in restavracijami, da bi imeli svežo solato, peteršilj in druga zelišča ali zelenjavo vedno pri roki,« še pravi Čufer.

Novosti pri gnojilih in izboljševalcih tal

Lani so zagnali novo linijo ekoloških substratov in povečali ponudbo, letos pripravljajo novosti pri organskih gnojilih in izboljševalcih tal. Prva novost bo proizvodnja huminskih kislin iz humusa deževnikov in samih deževnikov, ki izboljšujejo rodovitni potencial prsti in povečajo pridelek. V teh dneh sestavljajo stroje za to proizvodnjo.

»Huminske kisline iz humusa deževnikov poznajo v Rusiji. Njihovi poskusi kažejo, da se pridelek poveča za osem do 37 odstotkov, če v enem letu dodajo do 45 kilogramov huminskih kislin na hektar. Kako se obnesejo naše huminske kisline, bomo letos testirali. V Sloveniji so naprodaj uvožene huminske kisline, naše bodo cenejše od uvoženih,« trdi Čufer.

Druga novost pri gnojilih bo proizvodna linija za peletirana in granulirana organska in organsko-mineralna gnojila z izboljševalci tal. Da bi kupcem čim bolj ustregli, jim sestavijo optimalno gnojilo, ki je prilagojeno njihovim tlom.

Lani so v podjetju Humko ustvarili 2,4 milijona evrov prihodkov in 20 tisoč evrov čistega dobička. Imajo od 16 do 18 zaposlenih.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....

AGROBIZ
Novice
Novice Možnosti za razmah ekološkega kmetijstva

Utrinki s petkove konference o ekološkem kmetijstvu