Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Koroška zadruga: bolj se splača prireja mleka kot reja živine

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
19.03.2019  12:14
Odkupna cena goveda je slabša kot pred letom dni, pravi direktorica zadruge Danica Ramšak
Koroška zadruga: bolj se splača prireja mleka kot reja živine
»Na vprašanje, ali se bolj splača mlečna proizvodnja ali reja živine, ni enoznačnega odgovora. Prilagajanje na tržne razmere je na govedorejski kmetiji težava, saj so tehnologije, oprema in hlevi grajeni namensko in so usmeritve bolj dolgoročne. Ker prireja mleka zahteva več dela, dve molži na dan, se zlasti družine, ki po službi še kmetujejo, raje odločijo za živino in prirejo mleka opustijo,« opaža Danica Ramšak, direktorica Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge.
Foto: Marko VITAS

Obveščaj me o novih člankih:  

Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga iz Slovenj Gradca odkupi največ živine in mleka v regiji. Povečuje odkup mlado pitanega goveda ter ohranja odkup krav, telet in mleka na bolj ali manj enaki ravni. Upajo na višje odkupne cene živine in mleka, čeprav na trgu še ni veliko takšnih znamenj.

Vsaj 35 centov za liter mleka

Lani so od 320 kmetov odkupili 30 milijonov litrov mleka, 90 odstotkov so ga prodali mlekarni Celeia, preostalo pa Ljubljanskim mlekarnam. Na začetku in koncu minulega leta jim je šla na roko boljša odkupna cena mleka, ki je s 33 centov na liter pri kmetu sredi leta upadla pod 30 centov in se nato vrnila na izhodiščnih 33 centov za liter. »Upamo, da bosta mlekarni odkupno ceno zvišali. Idealno bi bilo, da na raven cene, pri kateri si kmet pokrije stroške in ki znaša okoli 35 centov na liter,« dodaja Danica Ramšak, direktorica zadruge.

Goveje meso izbrane kakovosti ni občutno dražje

Zadruga je lani od tisoč kmetij odkupila skoraj 1.200 krav za meso (2,6 odstotka manj kot predlanskim), 2.240 glav mlado pitanega goveda (4,8 odstotka več kot predlanskim) in 870 telet. »Slabo polovico mlado pitanega goveda smo prodali s certifikatom izbrane kakovosti, ki označuje slovensko poreklo – torej da so živali vzrejene in zaklane v Sloveniji. Odkup in prodajo goveda slovenskega porekla bi radi še povečali, čeprav certifikat izbrane kakovosti še ni prinesel občutno višje cene. Morda se bo to zgodilo po aferi s poljsko govedino, bomo videli,« meni Ramšakova.

Zadruga proda 85 odstotkov živine domačim klavnicam, 15 odstotkov pa v Evropsko unijo. Živino prodajo tja, kjer dosegajo boljšo ceno. Je pa res, da so pri domačih kupcih plačilni roki daljši kot v Avstriji.

Prenova mesnice in predelave mesa

»Letos je cena goveda slabša kot v istem obdobju lani. Če bi pri nas dosegali boljšo ceno, živine ne bi izvažali,« zatrjuje Ramšakova. Na Koroškem imajo kakovostno govedino, po kateri kupci povprašujejo, zato so se v zadrugi odločili, da v prihodnjih dveh letih prenovijo svojo mesnico in manjšo predelavo mesa.

Kaj se torej bolj splača: reja goveda za meso ali prireja mleka? Na to vprašanje ni vedno enoznačnega odgovora. Tudi prilagajanje na tržne razmere je na govedorejski kmetiji težava, saj so tehnologije, oprema in hlevi namensko grajeni in so usmeritve bolj dolgoročne.

»Bolj se splača mlečna proizvodnja kot reja živine, a ker zahteva več dela, se nekateri raje odločijo za živino, prirejo mleka pa opuščajo. To zlasti velja za družine, ki poleg službe tudi kmetujejo. Kmetije na Koroškem se prestrukturirajo v različne smeri. Nekatere so prirejo mleka zamenjale z rejo živine za meso. Večje mlekarske kmetije povečujejo čredo krav molznic, nekatere manjše pa se celo preusmerjajo v ekološko prirejo mleka. Manjše kmetije opuščajo prirejo mleka in izberejo prirejo mesa ali drugo dejavnost – tudi hmeljarstvo,« opaža Danica Ramšak.

Lani večji odkup lesa

Koroška zadruga letos načrtuje podobne prihodke kot lani, ko jih je povečala za sedem odstotkov, na 37,6 milijona evrov. »To je posledica šestodstotne rasti prodaje v 25 zadružnih prodajalnah in devetodstotne rasti prihodkov pri odkupu mleka, živine in lesa,« pravi Ramšakova. Večji prihodki od odkupa so posledica zlasti predlanskega vetroloma v gozdovih. Lastniki gozdov so morali pospraviti poškodovano drevje, zadruga pa se je trudila odkupiti večjo količino lesa.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje 7

Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 37

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030

Na podlagi resolucije, ki bo do 22. maja v javni obravnavi, bodo prihodnje leto pripravili strateški načrt z ukrepi skupne kmetijske...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh