Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
19.03.2019  04:30  Dopolnjeno: 19.03.2019 05:00
Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa
Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja
»Cena goveda in prašičev zadnja leta močno niha, živimo od trgovine in trženja lesa. Pravijo, da je čas debelih krav. Ne vem, kje so – kmetje in mesarji jih še nismo videli,« pravi direktor sevniške zadruge Borut Florjančič.
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

Kmečka zadruga Sevnica gradi partnerstvo z 11 kmetijami in kratko dobavno verigo posavske govedine višje kakovosti. Poleg tega odkupuje govedo in prašiče, tudi krškopoljske, iz Posavja. »Pravijo, da je čas debelih krav. Ne vem, kje so – kmetje in mesarji jih še nismo videli,« pravi direktor Borut Florjančič.

Močno jim je upadel odkup prašičev, z 80 na okoli 30 na teden. Lani so zaklali 3.100 glav goveda, 98 odstotkov je bilo skotenega v Sloveniji. »Cena goveda in prašičev zadnja leta močno niha, živimo od trgovine in trženja lesa. Žalostno je, da se pri pridelavi in predelavi slovenskega mesa ne da zaslužiti za dostojno poslovanje, kaj šele za resen razvoj,« pravi Florjančič.

Medtem ko svinjsko meso prodajajo v svojih mesnicah in predelajo v izdelke pod blagovno znamko Grajske mesnine, 30 odstotkov govejega mesa prodajo v svojih in zasebnih mesnicah, petino prek trgovskih verig, desetino prek drugih zadrug, šest odstotkov na Hrvaško, tri odstotke pa v javne ustanove. »Najbolj raste prodaja večjim mesarjem in boljšim gostincem,« pravi Florjančič.

Nišne mesnine po tradicionalnih receptih

V Kmečki zadrugi Sevnica poskrbijo tudi za predelavo mesa. »Ponujamo zorjeno govedino in še tri goveje mesnine, največ pa mesnin iz svinjskega mesa. Največ zanimanja je za šunko po tradicionalnem receptu, tradicionalno sevniške salame in klobaso, za katere nam kupec priznava pošteno ceno,« našteva, kako se zadruga uveljavlja kot nišni predelovalec mesa po tradicionalnih recepturah. Meso in izdelki Grajske mesnine so lani prinesli četrtino od 21,3 milijona evrov prihodkov zadruge.

Skupni projekt in trženje mesa s kmetijami

»V dveletnem projektu Meso iz Sevnice, ki traja do julija 2020, se bomo povezali z 11 bližnjimi kmetijami in vzpostavili kratko dobavno verigo govejega, junčjega in telečjega mesa iz kakovostne reje z nadstandardno kontrolo pri klanju. Projekt se financira iz podukrepa 16.4 iz Programa za razvoj podeželja. Organizirali bomo odkup sonaravno vzrejene živine s partnerskih kmetij. Zagotovili bomo sledljivost v vseh fazah od odkupa živali do prodaje mesa višje kakovosti, na izdelkih bo navedena tudi kmetija, ki je žival vzredila. Vsa veriga bo lokalna, torej posavska,« pravi Florjančič.

S sonaravno (ekstenzivno) rejo naj bi dobili bolj kakovostno svetlo in čvrsto meso. Živalim bodo prihranili stres s kratkim prevozom do klavnice. Meso naj bi vsebovalo manj skupnih maščob in manj kalorij, več vitamina E, A, D in betakarotena ter več omega 3 maščobnih kislin …

»Po več parametrih bomo spremljali kakovost mesa. Poskrbeli bomo za kakovostno rejo, predelavo in trženje izdelkov, organizirali odkup in prodajo ter novo ponudbo. Prednosti lokalno vzrejenega mesa bomo promovirali mladim, šolam in drugim javnim ustanovam ter kupcem,« dodaja Florjančič.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje 7

Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 37

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030

Na podlagi resolucije, ki bo do 22. maja v javni obravnavi, bodo prihodnje leto pripravili strateški načrt z ukrepi skupne kmetijske...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh