Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
19.03.2019  04:30  Dopolnjeno: 19.03.2019 05:00
Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa
Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja
»Cena goveda in prašičev zadnja leta močno niha, živimo od trgovine in trženja lesa. Pravijo, da je čas debelih krav. Ne vem, kje so – kmetje in mesarji jih še nismo videli,« pravi direktor sevniške zadruge Borut Florjančič.
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

Kmečka zadruga Sevnica gradi partnerstvo z 11 kmetijami in kratko dobavno verigo posavske govedine višje kakovosti. Poleg tega odkupuje govedo in prašiče, tudi krškopoljske, iz Posavja. »Pravijo, da je čas debelih krav. Ne vem, kje so – kmetje in mesarji jih še nismo videli,« pravi direktor Borut Florjančič.

Močno jim je upadel odkup prašičev, z 80 na okoli 30 na teden. Lani so zaklali 3.100 glav goveda, 98 odstotkov je bilo skotenega v Sloveniji. »Cena goveda in prašičev zadnja leta močno niha, živimo od trgovine in trženja lesa. Žalostno je, da se pri pridelavi in predelavi slovenskega mesa ne da zaslužiti za dostojno poslovanje, kaj šele za resen razvoj,« pravi Florjančič.

Medtem ko svinjsko meso prodajajo v svojih mesnicah in predelajo v izdelke pod blagovno znamko Grajske mesnine, 30 odstotkov govejega mesa prodajo v svojih in zasebnih mesnicah, petino prek trgovskih verig, desetino prek drugih zadrug, šest odstotkov na Hrvaško, tri odstotke pa v javne ustanove. »Najbolj raste prodaja večjim mesarjem in boljšim gostincem,« pravi Florjančič.

Nišne mesnine po tradicionalnih receptih

V Kmečki zadrugi Sevnica poskrbijo tudi za predelavo mesa. »Ponujamo zorjeno govedino in še tri goveje mesnine, največ pa mesnin iz svinjskega mesa. Največ zanimanja je za šunko po tradicionalnem receptu, tradicionalno sevniške salame in klobaso, za katere nam kupec priznava pošteno ceno,« našteva, kako se zadruga uveljavlja kot nišni predelovalec mesa po tradicionalnih recepturah. Meso in izdelki Grajske mesnine so lani prinesli četrtino od 21,3 milijona evrov prihodkov zadruge.

Skupni projekt in trženje mesa s kmetijami

»V dveletnem projektu Meso iz Sevnice, ki traja do julija 2020, se bomo povezali z 11 bližnjimi kmetijami in vzpostavili kratko dobavno verigo govejega, junčjega in telečjega mesa iz kakovostne reje z nadstandardno kontrolo pri klanju. Projekt se financira iz podukrepa 16.4 iz Programa za razvoj podeželja. Organizirali bomo odkup sonaravno vzrejene živine s partnerskih kmetij. Zagotovili bomo sledljivost v vseh fazah od odkupa živali do prodaje mesa višje kakovosti, na izdelkih bo navedena tudi kmetija, ki je žival vzredila. Vsa veriga bo lokalna, torej posavska,« pravi Florjančič.

S sonaravno (ekstenzivno) rejo naj bi dobili bolj kakovostno svetlo in čvrsto meso. Živalim bodo prihranili stres s kratkim prevozom do klavnice. Meso naj bi vsebovalo manj skupnih maščob in manj kalorij, več vitamina E, A, D in betakarotena ter več omega 3 maščobnih kislin …

»Po več parametrih bomo spremljali kakovost mesa. Poskrbeli bomo za kakovostno rejo, predelavo in trženje izdelkov, organizirali odkup in prodajo ter novo ponudbo. Prednosti lokalno vzrejenega mesa bomo promovirali mladim, šolam in drugim javnim ustanovam ter kupcem,« dodaja Florjančič.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...