Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Kras kupuje prašiče za pršute, salame in sveže meso

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Kras dodaj
Jata Emona dodaj
Kmetijska zadruga... dodaj
Marjan Pahor dodaj
 
Čas branja: 1 min
20.03.2019  17:50  Dopolnjeno: 20.03.2019 18:25
Odkupujejo tudi govejo živino, prodajo pa sveže goveje meso
Kras kupuje prašiče za pršute, salame in sveže meso
"Poleti s svežim mesom oskrbujemo tudi mesnice v hrvaški Istri," pravi Marjan Pahor, direktor oddelka svežega mesa v Krasu.
Foto: Maja Tanko

Obveščaj me o novih člankih:  

Kras iz Šepulj, ki je od lani v lasti Jate Emone, letno odkupi 12 tisoč prašičev od Kmetijske zadruge Radgona in prav toliko še od drugih zadrug. Najbolj znani so po pršutu in mortadeli, ponujajo pa tudi sveže meso. Za meso odkupujejo tudi govedo.

Prodajo šest tisoč ton mesa in manj mesnih izdelkov na leto

Na leto proizvedejo in prodajo okoli šest tisoč ton svežega mesa in okoli pet tisoč ton mesnih izdelkov, od tega je pol visokocenovnih – pršutov, suhih salam in mortadele.

O ponudbi svežega mesa smo govorili z Marjanom Pahorjem, direktorjem oddelka svežega mesa v Krasu; Kras je bil prej razdeljen na šest podjetij, letos pa so jih povezali v eno.

Sveže meso prodajajo trgovcem in mesnicam

Od zadrug kupijo tudi okoli pet tisoč glav goveda na leto. "Prašiče in govedo v 95 odstotkih kupimo za prodajo kot sveže meso. Po zakolu meso le obdelamo, čemur pravimo makrokonfekcija, in še svežega prodamo. Pri lani prodanem svežem mesu je bilo približno 55 odstotkov svinjine in 45 odstotkov govedine," pravi Marjan Pahor. Spar in Mercator sta njihova največja kupca v Sloveniji. S svežim mesom oskrbujejo še zasebne mesnice, poleti tudi v hrvaški Istri.

Nekatere dele prašičev, denimo pleče, v Krasu predelajo v mortadelo, salame, pancete ... Večino pršutov zaradi posebne reje in zahtevane višje teže prašiča uvozijo.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...