Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Miha Kuhar dodaj
Ljutomerčan dodaj
 
Čas branja: 2 min
20.03.2019  20:14  Dopolnjeno: 21.03.2019 12:28
Niso se še odločili, ali bodo ob napovedanih spremembah politike sklada kmetijskih zemljišč izpeljali 3,7-milijonsko naložbo, čeprav jim od papirjev manjka le okoljevarstveno dovoljenje
Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku
Število plemenskih svinj želi Ljutomerčan povečati s 670 na 1.200, število skotenih pujskov pa s 16.500 na 37 tisoč na leto. Za te načrte potrebujejo nov hlev, a projekt stoji zaradi sprememb v politiki sklada kmetijskih zemljišč, ki jih je nakazalo kmetijsko ministrstvo.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Miha Kuhar dodaj
Ljutomerčan dodaj

V Sloveniji se skoti premalo pujskov, večino uvozijo in pitajo do zakola. »Zato se bomo specializirali za vzrejo in prodajo pujskov, najprej pa povečali čredo plemenskih svinj in zanje zgradili nov hlev,« pravi Miha Kuhar, direktor podjetja Ljutomerčan, ki deluje v okviru holdinga Puklavec Family Wines.

Manj zemljišč, porušena ekonomika reje

A načrti o avtomatiziranem novem hlevu so obviseli v zraku, čeprav že imajo vso dokumentacijo razen okoljevarstvenega dovoljenja. »Kdo bi vložil 3,7 milijona v hlev, če lahko v bližnji prihodnosti izgubi med 45 in 68 hektarji njiv, na katerih prideluje žita za krmo prašičev in kamor odvaža gnojevko, ekonomika reje pa se mu bo vsakih 10 let še poslabšala?« sprašuje Kuhar.

Kmetijsko ministrstvo jih je šokiralo z napovedjo, kako bo spremenilo zakon o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov (sklad). Sklad bo vsem, ki imajo v zakupu več kot sto hektarjev državne zemlje, postopno odvzel nekaj površin in jih ponudil kmetom v zakup. Od 10 do 15 odstotkov površin bodo izgubili vsakih 10 let po poteku dolgoročne zakupne pogodbe.

Več zemlje za kmete, manj za podjetja

Da bo za kmete več državne zemlje, je po eni strani lepa novica, a ne za Ljutomerčana, ki od sklada najema 450 hektarjev njiv, na njih prideluje žita za krmo prašičev, nanje pa odvaža odvečno gnojevko. Dolgoročna veljavna zakupna pogodba med Ljutomerčanom in skladom poteče konec leta 2022. Od takrat bi po novem zakonu o skladu vsakih 10 let izgubili od 10 do 15 odstotkov površin, dokler ne bi prišli do zakupljenih sto hektarjev.

Več udobja za živali, strožje okoljske zahteve

»To nam poruši ekonomiko reje in onemogoča nameravani razvoj blagovne znamke z lokalnim pridihom. Vprašanje je, ali bo cena pujska prenesla stroške nakupa krme in odvoza gnojevke. Evropska kmetijska politika ima vse strožje zahteve za varstvo okolja in dobro počutje ter udobje živali. Strožji so tudi pogoji za raztros gnojevke in zaščito voda, da gnojevka ne pride v podtalnico. Smo na vodovarstvenem območju in te zahteve so razumljive, po drugi strani pa nam spremenijo ekonomiko reje. O novem hlevu se še nismo dokončno odločili, proučili bomo posledice napovedanih sprememb o zakupu zemljišč,« dodaja Miha Kuhar.

Prenavljajo še zadnje hleve za pujske

Ljutomerčan ima trenutno 670 plemenskih svinj, lani pa so prodali 16.500 pujskov in 700 prašičev za zakol. Načrtovali so povečanje, da bi do konca leta 2022 imeli 1.200 plemenskih svinj in 37 tisoč skotenih pujskov na leto. Letos bodo prenovili še zadnje hleve za vzrejo pujskov in končali večletni naložbeni cikel. »Vložili bomo 600 tisoč evrov in se prijavili na razpis za podukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja,« napoveduje Kuhar. V turnusu redijo še 400 prašičev pitancev, a bodo to sčasoma opustili.

Lani so v Ljutomerčanu imeli 2,2 milijona evrov prihodkov in 250 tisoč evrov bilančnega dobička.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.