Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Stane Kavčič dodaj
BTC dodaj
 
Čas branja: 2 min
21.03.2019  05:00  Dopolnjeno: 21.03.2019 05:02
V prirejo mleka je treba vložiti več dela in denarja kot v prirejo mesa
V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa
"Za prirejo mleka se kmetija praviloma specializira, medtem ko je prireja mesa v manjšem obsegu pogosto le ena od dejavnosti kmetije," pravi Stane Kavčič, strokovnjak za ekonomiko živinoreje na biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Stane Kavčič dodaj
BTC dodaj

»Trenutne razmere so v prireji mleka nekoliko boljše kot v prireji mesa. Če govorimo o kmetijah, ki poskušajo od govedoreje živeti, potem je mogoče v prireji mleka doseči na enoto površine precej večji dohodek kot v prireji mesa,« pravi Stane Kavčič, strokovnjak za ekonomiko živinoreje na biotehniški fakulteti v Ljubljani. O tem bo predeaval v torek, 26. marca, na Agrobiznisovem posvetu v Kristalni palači v BTC v Ljubljani. Prijazno vabljeni, začnemo ob 9. uri - udeležba je brezplačna, prosimo le za prijavo.

Prireja mleka zahteva več dela in vlaganj od prireje mesa

Po drugi strani je prireja mleka delovno veliko bolj intenzivna panoga od prireje mesa in zahteva večja vlaganja – s tega vidika je tudi kapitalsko intenzivnejša.

Za prirejo mesa, če želimo imeti razmeroma intenzivno rejo, nujno potrebujemo precej njivskih površin. Tudi prireja mleka je enostavnejša, če imamo tudi orne površine, a so prehranske zahteve krav molznic precej drugačne kot pri pitanju, zato lahko intenzivno prirejo mleka srečamo tudi na kmetijskih gospodarstvih, ki imajo samo travinje.

Slovensko povprečje so le tri krave dojilje na kmetijo

Na gospodarstvih, ki imajo samo travinje, imamo v Sloveniji tudi veliko kmetij z rejo krav dojilj, kar običajno uvrščamo med mesno govedorejo. Večina teh kmetij se je začela ukvarjati z rejo krav dojilj potem, ko so se nehali ukvarjati s prirejo mleka. Večinoma so to kmetije z zelo majhnimi čredami, slovensko povprečje so le tri krave dojilje na kmetijo, takšna reja ni gospodarna.

Mleko in govedo izvažamo, ker je domača ponudba prevelika

Slovenija je tako pri prireji mleka kot pri prireji govejega mesa več kot samooskrbna – torej bi lahko rekli, da je pri obeh domače povpraševanje manjše od domače ponudbe. To drži tudi, če obseg povpraševanja spremljamo na ravni slovenske živilskopredelovalne industrije, zato gre velik delež slovenske surovine, torej mleka in spitanih govedi, v izvoz.

Vstop v prirejo mleka ali izstop iz nje ni preprost

Ali se kmetija usmeri v prirejo mleka ali mesa, je največkrat odvisno od izkušenj, prejšnjih naložb, razpoložljive delovne sile in še številnih drugih dejavnikov. »Predvsem prireja mleka je zaradi kapitalske intenzivnosti obremenjena z visokimi stalnimi stroški, zato vstop v to panogo ali izstop iz nje ni preprost. Če pride do izstopa oziroma prenehanja prireje mleka, je to največkrat nepovraten proces,« dodaja Kavčič.

Manj kot 200 kmetij letno vzredi več kot 50 govedi za zakol

Vstop v prirejo mesa ali izstop iz nje je, stroškovno gledano, nekoliko manj zahteven. Da dosežemo kolikor toliko zanimivo dohodkovno raven v tej panogi, je treba doseči za slovenske razmere kar precej velik obseg proizvodnje, opozarja Stane Kavčič. »Rejcev, ki letno oddajo v zakol več kot 50 govedi, je v Sloveniji zelo malo, po dokaj zanesljivih podatkih najbrž precej pod 200,« dodaja.

Je pa res, da se s prirejo mesa (v manjšem obsegu) ukvarja precej kmetij, za katere je to le ena od dejavnosti, medtem ko je specializacija za prirejo mleka precej pogostejša oziroma skoraj pravilo, za konec pravi Stane Kavčič.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.