Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Stane Kavčič dodaj
BTC dodaj
 
Čas branja: 2 min
21.03.2019  05:00  Dopolnjeno: 21.03.2019 05:02
V prirejo mleka je treba vložiti več dela in denarja kot v prirejo mesa
V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa
"Za prirejo mleka se kmetija praviloma specializira, medtem ko je prireja mesa v manjšem obsegu pogosto le ena od dejavnosti kmetije," pravi Stane Kavčič, strokovnjak za ekonomiko živinoreje na biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Stane Kavčič dodaj
BTC dodaj

»Trenutne razmere so v prireji mleka nekoliko boljše kot v prireji mesa. Če govorimo o kmetijah, ki poskušajo od govedoreje živeti, potem je mogoče v prireji mleka doseči na enoto površine precej večji dohodek kot v prireji mesa,« pravi Stane Kavčič, strokovnjak za ekonomiko živinoreje na biotehniški fakulteti v Ljubljani. O tem bo predeaval v torek, 26. marca, na Agrobiznisovem posvetu v Kristalni palači v BTC v Ljubljani. Prijazno vabljeni, začnemo ob 9. uri - udeležba je brezplačna, prosimo le za prijavo.

Prireja mleka zahteva več dela in vlaganj od prireje mesa

Po drugi strani je prireja mleka delovno veliko bolj intenzivna panoga od prireje mesa in zahteva večja vlaganja – s tega vidika je tudi kapitalsko intenzivnejša.

Za prirejo mesa, če želimo imeti razmeroma intenzivno rejo, nujno potrebujemo precej njivskih površin. Tudi prireja mleka je enostavnejša, če imamo tudi orne površine, a so prehranske zahteve krav molznic precej drugačne kot pri pitanju, zato lahko intenzivno prirejo mleka srečamo tudi na kmetijskih gospodarstvih, ki imajo samo travinje.

Slovensko povprečje so le tri krave dojilje na kmetijo

Na gospodarstvih, ki imajo samo travinje, imamo v Sloveniji tudi veliko kmetij z rejo krav dojilj, kar običajno uvrščamo med mesno govedorejo. Večina teh kmetij se je začela ukvarjati z rejo krav dojilj potem, ko so se nehali ukvarjati s prirejo mleka. Večinoma so to kmetije z zelo majhnimi čredami, slovensko povprečje so le tri krave dojilje na kmetijo, takšna reja ni gospodarna.

Mleko in govedo izvažamo, ker je domača ponudba prevelika

Slovenija je tako pri prireji mleka kot pri prireji govejega mesa več kot samooskrbna – torej bi lahko rekli, da je pri obeh domače povpraševanje manjše od domače ponudbe. To drži tudi, če obseg povpraševanja spremljamo na ravni slovenske živilskopredelovalne industrije, zato gre velik delež slovenske surovine, torej mleka in spitanih govedi, v izvoz.

Vstop v prirejo mleka ali izstop iz nje ni preprost

Ali se kmetija usmeri v prirejo mleka ali mesa, je največkrat odvisno od izkušenj, prejšnjih naložb, razpoložljive delovne sile in še številnih drugih dejavnikov. »Predvsem prireja mleka je zaradi kapitalske intenzivnosti obremenjena z visokimi stalnimi stroški, zato vstop v to panogo ali izstop iz nje ni preprost. Če pride do izstopa oziroma prenehanja prireje mleka, je to največkrat nepovraten proces,« dodaja Kavčič.

Manj kot 200 kmetij letno vzredi več kot 50 govedi za zakol

Vstop v prirejo mesa ali izstop iz nje je, stroškovno gledano, nekoliko manj zahteven. Da dosežemo kolikor toliko zanimivo dohodkovno raven v tej panogi, je treba doseči za slovenske razmere kar precej velik obseg proizvodnje, opozarja Stane Kavčič. »Rejcev, ki letno oddajo v zakol več kot 50 govedi, je v Sloveniji zelo malo, po dokaj zanesljivih podatkih najbrž precej pod 200,« dodaja.

Je pa res, da se s prirejo mesa (v manjšem obsegu) ukvarja precej kmetij, za katere je to le ena od dejavnosti, medtem ko je specializacija za prirejo mleka precej pogostejša oziroma skoraj pravilo, za konec pravi Stane Kavčič.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje 7

Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 37

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030

Na podlagi resolucije, ki bo do 22. maja v javni obravnavi, bodo prihodnje leto pripravili strateški načrt z ukrepi skupne kmetijske...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh