Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Skupina Panvita dodaj
celjske mesnine dodaj
Panvita dodaj
Farme Ihan dodaj
 
Čas branja: 2 min
21.03.2019  15:06  Dopolnjeno: 21.03.2019 15:20
Pri prašičih in piščancih bi radi povečali število rejcev, nove iščejo zlasti med mladimi kmeti
Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev
Zadnja leta je Panvita močno povečala predelavo mesa, predelajo ga 18 tisoč ton na leto, od tega je 11.500 ton svežega mesa. »Ponudbo mesnih izdelkov povečujemo glede na trende, tudi z zorjeno govedino, pri piščancih pa bomo postopno uvedli ekološko rejo,« pravi Toni Balažič iz Panvite.
Foto: Jernej Lasič

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Skupina Panvita dodaj
celjske mesnine dodaj
Panvita dodaj
Farme Ihan dodaj

Skupina Panvita prideluje hrano v integrirani verigi, ki obsega poljedelstvo, proizvodnjo hrane za živali, rejo prašičev in piščancev. Pri predelavi mesa so na drugem mestu za Celjskimi mesninami. Pri vzreji in predelavi prašičev so v vrhu, pri vzreji piščancev pa na tretjem mestu.

Zadnja leta vzredijo približno enako število prašičev, povečujejo pa rejo piščancev, ki sodi med njihove najdonosnejše dejavnosti in jim prinese okoli 15 odstotkov vseh prihodkov skupine Panvita.

Vzredijo desetino slovenske reje piščancev

Vsako leto vzredijo 3,8 milijona piščancev, kar pomeni okoli desetino vse slovenske reje, za vzorec imajo tudi ekoloških piščancev. Imajo svojo farmo kokoši nesnic in valilnico, za rejo piščancev pa imajo 36 rejcev kooperantov, s katerimi vsako leto posodobijo in optimizirajo proizvodnjo. Rejci krmijo piščance izključno z žiti, ki jih pridela Panvita.

Postopno uvajajo ekološko rejo piščancev

Pred leti so za kooperacijsko rejo začeli spodbujati mlade in jih motivirali za prevzem kmetij. Posodabljajo tehnologijo in povečujejo rejne zmogljivosti na kmetiji, da bi rejcem zagotovili dovolj velik dohodek. »V prihodnje ne bomo več toliko delali za povečevanje količinskih parametrov, ampak za izboljševanje kakovosti reje, torej razmer za živali in rejca. Postopoma uvajamo ekološko rejo in nove izdelke z višjo dodano vrednostjo,« dodaja Balažič.

Za prašiče iščejo nove rejce

S prašiči še vedno ustvarjajo izgubo, vzredijo, zakoljejo in predelajo okoli 65 tisoč prašičev na leto. Za zdaj še nimajo svoje plemenske črede, tako da pujske uvažajo in kupujejo zlasti od Ljutomerčana in Farm Ihan, pravi Branko Virag, član uprave skupine Panvita.

Imajo tri oblike reje. Na svojih farmah Nemščak in Jezera vzredijo okoli 38 tisoč prašičev, pujske pa uvozijo. Okoli 18 tisoč pujskov, skotenih v Sloveniji, v kooperaciji vzredi 40 kmetov. Pogodbeno sodelujejo s 40 kmeti, ki imajo sklenjen krog reje prašičev – imajo svojo plemensko čredo, pujske pa redijo do zakola.

»Radi bi povečali število rejcev za kooperacijsko in pogodbeno rejo, nove rejce iščemo zlasti med mladimi kmeti. Ni velikega zanimanja za prašičerejo, saj ni ekonomsko zanimiva, zato pripravljamo izhodišča za strategijo razvoja panoge, da bi postala ekonomsko vzdržna,« pravi Virag.

Čim prej bi oblikovali slovensko borzno ceno svinjskega mesa

Za preboj prašičereje se morajo v verigo povezati rejci, zadruge in mesnopredelovalna podjetja, nato morajo skupaj nastopiti pred trgovci. »Naš prvi cilj je, da oblikujemo borzno ceno, ki bi slovenskemu svinjskemu mesu s certifikatom izbrane kakovosti priznala višjo vrednost in vsem v verigi pokrila stroške. Dolgoročni cilj je, da stopnjo samooskrbe s svinjskim mesom z okoli 35 odstotkov povečamo na 45 do 50 odstotkov,« dodaja Virag.

Povečati želijo ponudbo izdelkov in mesa prašičev, ki so v Sloveniji tudi skoteni, ne le rejeni, zaklani in predelani. To se ujema s pripravami na to, da bo tudi svinjsko meso slovenskega porekla v trgovini označeno z znakom izbrane kakovosti.

Veliko so vlagali v predelavo mesa

Zadnja leta so veliko vlagali v povečanje in posodobitev predelave mesa, od lani odkupujejo in predelujejo tudi goveje meso, ponudba mesnih izdelkov raste glede na trende. Predelajo 18 tisoč ton mesa na leto, s tem da je 6.500 ton mesnih izdelkov in 11.500 ton svežega mesa. »Slovenskega porekla je vse piščančje meso ter 75 odstotkov govejega in svinjskega mesa,« pravi Toni Balažič.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje 7

Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 37

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030

Na podlagi resolucije, ki bo do 22. maja v javni obravnavi, bodo prihodnje leto pripravili strateški načrt z ukrepi skupne kmetijske...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh