Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Kmetija Kastelic: kupce razvajajo s sladoledom in mlečnimi napitki

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Andrej Kastelic dodaj
 
Čas branja: 2 min
03.04.2019  14:18  Dopolnjeno: 03.04.2019 14:23
Živijo od prireje in predelave mleka ter prodajnih avtomatov, razvijajo tudi kmečki turizem
Kmetija Kastelic: kupce razvajajo s sladoledom in mlečnimi napitki

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Andrej Kastelic dodaj

Kmetija Kastelic v Žabji vasi pri Novem mestu obdeluje 16 hektarjev travnikov, od tega štiri hektarje najetih. Na dveh hektarjih njiv gojijo krompir, fižol češnjevec, koruzo in pšenico. Skrbijo še za 10 hektarjev gozda in vinograd. Ukvarjajo se z žganjekuho in predelavo mleka, pluženjem snega in oddajanjem dvorane ter prostora za piknik v najem. Vso prodajo imajo avtomatizirano, kar je poleg pestre ponudbe tudi njihova glavna prednost.

Najnovejši je prodajni avtomat za mlečni šejk s 14 okusi, ki ga na kmetiji ponujajo dober mesec. Iz svojega mleka že več let delajo tudi sladoled in ga prodajajo v samopostrežnem avtomatu. Najdlje, devet let in pol, deluje mlekomat, v njem prodajajo tudi jogurte, moko, zdrob in skuto.

V načrtu tudi kamp in glamping s savno

Razvijajo še prostor za avtokamp in sanitarije za goste kampa. Čez pet let bi radi imeli tudi glamping s savno, masažnim bazenom in počivalnico, kmalu pa čistilno napravo.

Razmišljajo o predelavi mesa

Drobnico opuščajo, skoraj vso so prodali, prihodek je bil glede na stroške premajhen. Glavni vir prihodkov je 13 krav molznic, ki dajo 180 litrov mleka na dan. Redijo še 10 glav mlade živine, krškopoljske prašiče, kokoši, ponija in mini koze. Razmišljajo o predelavi mesa. Razmišljajo tudi o predelavi mesa.

Sveže mleko predelajo v tekoči sladoled, mlečne napitke in jogurt. Skuto izdelujejo iz ohlajenega mleka. Ponujajo tudi moko in zdrob. Izdelke kupujejo zlasti mlade družine.

Največ zaslužijo z mlečnimi napitki in sladoledom

Slabih deset let mleko prodajajo tudi v mlekomatu. Neprodano mleko pasterizirajo in predelajo, največkrat v mladi sir in skuto.« Najvišja dodana vrednost je pri mlečnih napitkih in sladoledu, sledijo jogurti. Pri prodaji je vse avtomatizirano, za oskrbo porabim le deset minut na dan,« pravi Andrej Kastelic.

Mlekomat, multimat in avtomat za tekoče napitke delujejo 24 ur na dan razen med čiščenjem in polnjenjem, avtomat za sladoled pa ne deluje med 2. in 7. uro zjutraj, ko samodejno pasterizira maso za tekoči sladoled. Kupci si sami postržejo sveže izdelke, sedejo za mizo in uživajo, otroci pa se lahko zabavajo na igralih.

Razmišlja, da bi prodajni avtomat postavil tudi na osnovno šolo. Z vlaganji širi svoj trg. »Nisem še toliko močan, da bi z dopolnilnimi dejavnostmi zaslužil enako plačo kot v službi. Na kmetiji imam še velike ambicije, vlaganja so potrebna,« dodaja Andrej Kastelic. Na kmetiji živi z družino in staršema, ki skrbita za molžo, izdelavo skute, oskrbo mlekomata in pripravo krme.

Vse pomembnejši bo turizem

Začel je z nenavadno dopolnilno dejavnostjo – oddajanjem prostora za piknik. Z leti je ponudbo bogatil, največ pa mu prinese predelava mleka. V prihodnje bi rad še bolje živel od turizma na kmetiji, za to pa potrebuje veliko naložbo v glamping leseno hišico s savno in masažnim bazenom.

Atrakcija so krškopoljski prašiči

Krškopoljske prašiče redijo za svoje potrebe in da pasmo skozi turistično dejavnost promovirajo. Vsako leto prodajo štiri krškopoljske prašiče, ne več.

»Evro za kvadratni meter travinja, pol evra za kvadratni meter gozda in dva evra za kvadratni meter njive. Te cene si lahko kmet privošči, na trgu pa so cene višje, zato je širitev osnovne kmetijske dejavnosti težka,« pravi Andrej Kastelic.

Ko se pokaže priložnost in kdo prodaja sosednjo parcelo, jo odkupi in tako počasi zaokrožuje svoje posestvo.


Več iz teme:  

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...