Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Kmetija Kastelic: kupce razvajajo s sladoledom in mlečnimi napitki

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Andrej Kastelic dodaj
 
Čas branja: 2 min
03.04.2019  14:18  Dopolnjeno: 03.04.2019 14:23
Živijo od prireje in predelave mleka ter prodajnih avtomatov, razvijajo tudi kmečki turizem
Kmetija Kastelic: kupce razvajajo s sladoledom in mlečnimi napitki

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
Andrej Kastelic dodaj

Kmetija Kastelic v Žabji vasi pri Novem mestu obdeluje 16 hektarjev travnikov, od tega štiri hektarje najetih. Na dveh hektarjih njiv gojijo krompir, fižol češnjevec, koruzo in pšenico. Skrbijo še za 10 hektarjev gozda in vinograd. Ukvarjajo se z žganjekuho in predelavo mleka, pluženjem snega in oddajanjem dvorane ter prostora za piknik v najem. Vso prodajo imajo avtomatizirano, kar je poleg pestre ponudbe tudi njihova glavna prednost.

Najnovejši je prodajni avtomat za mlečni šejk s 14 okusi, ki ga na kmetiji ponujajo dober mesec. Iz svojega mleka že več let delajo tudi sladoled in ga prodajajo v samopostrežnem avtomatu. Najdlje, devet let in pol, deluje mlekomat, v njem prodajajo tudi jogurte, moko, zdrob in skuto.

V načrtu tudi kamp in glamping s savno

Razvijajo še prostor za avtokamp in sanitarije za goste kampa. Čez pet let bi radi imeli tudi glamping s savno, masažnim bazenom in počivalnico, kmalu pa čistilno napravo.

Razmišljajo o predelavi mesa

Drobnico opuščajo, skoraj vso so prodali, prihodek je bil glede na stroške premajhen. Glavni vir prihodkov je 13 krav molznic, ki dajo 180 litrov mleka na dan. Redijo še 10 glav mlade živine, krškopoljske prašiče, kokoši, ponija in mini koze. Razmišljajo o predelavi mesa. Razmišljajo tudi o predelavi mesa.

Sveže mleko predelajo v tekoči sladoled, mlečne napitke in jogurt. Skuto izdelujejo iz ohlajenega mleka. Ponujajo tudi moko in zdrob. Izdelke kupujejo zlasti mlade družine.

Največ zaslužijo z mlečnimi napitki in sladoledom

Slabih deset let mleko prodajajo tudi v mlekomatu. Neprodano mleko pasterizirajo in predelajo, največkrat v mladi sir in skuto.« Najvišja dodana vrednost je pri mlečnih napitkih in sladoledu, sledijo jogurti. Pri prodaji je vse avtomatizirano, za oskrbo porabim le deset minut na dan,« pravi Andrej Kastelic.

Mlekomat, multimat in avtomat za tekoče napitke delujejo 24 ur na dan razen med čiščenjem in polnjenjem, avtomat za sladoled pa ne deluje med 2. in 7. uro zjutraj, ko samodejno pasterizira maso za tekoči sladoled. Kupci si sami postržejo sveže izdelke, sedejo za mizo in uživajo, otroci pa se lahko zabavajo na igralih.

Razmišlja, da bi prodajni avtomat postavil tudi na osnovno šolo. Z vlaganji širi svoj trg. »Nisem še toliko močan, da bi z dopolnilnimi dejavnostmi zaslužil enako plačo kot v službi. Na kmetiji imam še velike ambicije, vlaganja so potrebna,« dodaja Andrej Kastelic. Na kmetiji živi z družino in staršema, ki skrbita za molžo, izdelavo skute, oskrbo mlekomata in pripravo krme.

Vse pomembnejši bo turizem

Začel je z nenavadno dopolnilno dejavnostjo – oddajanjem prostora za piknik. Z leti je ponudbo bogatil, največ pa mu prinese predelava mleka. V prihodnje bi rad še bolje živel od turizma na kmetiji, za to pa potrebuje veliko naložbo v glamping leseno hišico s savno in masažnim bazenom.

Atrakcija so krškopoljski prašiči

Krškopoljske prašiče redijo za svoje potrebe in da pasmo skozi turistično dejavnost promovirajo. Vsako leto prodajo štiri krškopoljske prašiče, ne več.

»Evro za kvadratni meter travinja, pol evra za kvadratni meter gozda in dva evra za kvadratni meter njive. Te cene si lahko kmet privošči, na trgu pa so cene višje, zato je širitev osnovne kmetijske dejavnosti težka,« pravi Andrej Kastelic.

Ko se pokaže priložnost in kdo prodaja sosednjo parcelo, jo odkupi in tako počasi zaokrožuje svoje posestvo.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje 7

Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 37

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030

Na podlagi resolucije, ki bo do 22. maja v javni obravnavi, bodo prihodnje leto pripravili strateški načrt z ukrepi skupne kmetijske...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh